elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'IVAM inaugura la segona edició del seu 'Estudi obert' amb el dibuixant valencià Carlos Maiques

L'IVAM inaugura la segona edició del seu 'Estudi obert' amb el dibuixant valencià Carlos Maiques
  • Fins al 5 de gener, l'artista instal·la el seu estudi en l'IVAM, on compartirà el procés creatiu a través de dotze sessions obertes al públic

MÉS FOTOS
L'IVAM inaugura la segona edició del seu 'Estudi obert' amb el dibuixant valencià Carlos Maiques - (foto 2)
L'IVAM inaugura la segona edició del seu 'Estudi obert' amb el dibuixant valencià Carlos Maiques - (foto 3)
L'IVAM inaugura la segona edició del seu 'Estudi obert' amb el dibuixant valencià Carlos Maiques - (foto 4)

L'Institut València d’Art Modern (IVAM) presenta hui divendres 22 de desembre, a les 18.30 hores, una nova edició del seu Estudi obert amb la invitació al dibuixant valencià Carlos Maiques, que ha traslladat el seu estudi a l'IVAMLab3, on se'l podrà veure treballant fins al 5 de gener.

Este projecte d'Estudi obert, que va tindre com a primer artista convidat a LUCE en 2022, busca un acostament diferent de l'art i els artistes contemporanis valencians, que promou un diàleg obert i participatiu dels processos d'investigació amb els públics al llarg de dotze sessions, cada una diferent de l'anterior. Esta interacció amb els assistents permetrà aportar nous significats al seu treball.

A partir del concepte de pareidolia hipercúbica, Carlos Maiques convida els assistents a participar en un espai viu, que es modifica diàriament, per a reflexionar sobre la percepció humana, sobre el que ocorre quan canvia l'espai o els punts de vista.

Segons Maiques, la pareidolia succeïx quan el cervell adjudica una identitat coneguda a qualsevol objecte o paisatge de la naturalesa, com veure cavalls o dracs en els núvols, rostres en els taulells o figures en el sòl.

L'artista mateix ha explicat que es tracta d'“un acte reflex que tots fem de manera involuntària: dos punts, dos ulls; un cercle, un cap; tres punts units, una piràmide. És quan es donen una sèrie de coincidències des del lloc del punt de vista és quan es dona la pareidolia, per això esta perd o guanya la seua forma quan es desplaça en el temps o en l'espai”.

Des d'esta idea, Maiques planteja dotze trobades diferents en què analitzar, crear o resignificar diferents objectes, imatges, sons o estímuls de manera conjunta. Des d'un recorregut per la sala en què reconéixer diferents situacions de desplaçament (Caminar, 23 de desembre); crear una obra junt amb l'artista a partir de la combinació de paraules i imatges a l'atzar (Paraules encadenades, conceptes deslligats, 26 de desembre); aportar nous objectes al seu taller per a ser alterats (Reparar converses / Recollir incògnites, 27 de desembre), o participar en sessions d'escriptura i dibuix automàtic sobre pissarres adhesives (Ací és mentrestant, 28 de desembre).

Els assistents també podran muntar una exposició aportant objectes potencials d'evocació (Yaru & el Dr. Noguchi, 30 de desembre) o modificar-ne una ja existent, buscant nous camins (Northumberland Road, 2 de gener), entre altres activitats. A més, el 3 de gener Maiques proposa una jam-session d'improvisació amb la col·laboració del col·lectiu NEIN, i convida els públics a participar-hi.

Carlos Maiques

Carlos Maiques (València, 1971) investiga les imatges i els seus circuits, intervals i combinacions, utilitzant diversos mitjans, però principalment el dibuix. És llicenciat en Belles Arts i becari Erasmus a Southampton. Premi INJUVE 1999. Premi Fundació Divina Pastora 2015.

Ha publicat en diverses editorials nacionals i internacionals, i ha exposat el treball que ha realitzat en galeries com Luis Adelantado o Espaivisor. Col·labora amb l'associació cultural Plutó. Ha participat en la primera edició d''Articulacions', el programa d'estudis internacional sobre teories i pràctiques artístiques de l'IVAM.

L'Estudi obert de Carlos Maiques s'inserix dins del programa especial de Nadal dissenyat per l'IVAM amb la finalitat d'acostar el seu programa expositiu i oferir un espai d'experiències per a tots els públics durant les festes.

Pujar