elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Institut Valencià de Cultura acull la presentació del festival Docs València

L’Institut Valencià de Cultura acull la presentació del festival Docs València
  • El festival Docs València se celebra del 7 al 16 de novembre en diversos espais culturals de València

La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha presentat la tercera edició de Docs València, que se celebra a València del 7 al 16 de novembre. En la presentació també han participat els directors del festival, Pau Montagud i Nacho Navarro.

DocsValència. Espai de No Ficció busca consolidar-se i revalidar la repercussió del festival, reconegut tant per les accions de formació en indústria que desenvolupa com per l’esforç que fa per a internacionalitzar el documentalisme valencià.

En aquesta edició de 2019, es van inscriure un total de 372 documentals, tant d’àmbit local com estatal. Aquesta resposta col·loca ja Docs València com un dels festivals de no ficció de referència a Espanya per a estrenar documentals. En les pròximes edicions, la cita passarà a tindre caràcter internacional, la qual cosa suposarà un pas important quant a la dimensió i rellevància d’aquest certamen.

D’aquestes 372 obres, 22 han sigut seleccionades per a ser presentades en les 29 projeccions que estan programades per a aquesta edició. Quinze d’aquests documentals són produccions valencianes, deu realitzades per dones, la qual cosa suposa un 45 % del total de la programació.

Les seccions Mirades, dedicada al llargmetratge valencià, Fragments, al curt valencià, i Panorama, al llargmetratge nacional, reuneixen les 19 pel·lícules que opten als guardons del festival. Aquest premi té una dotació econòmica de 8.200 €, que es repartiran entre els tres guanyadors.

La Filmoteca acollirà la projecció de la secció Mirades, en la qual podran veure’s els documentals valencians seleccionats, presentats per les seues directores i directors.

La pel·lícula encarregada d’inaugurar aquesta nova edició serà ‘Espero Tua (Re) volta’, de la realitzadora brasilera Eliza Capai. Per la seua banda, el documental que acomiadarà el festival serà ‘Woman’, de Raúl de la Fuente (guanyador del Premi Goya en 2014 a millor curtmetratge documental amb ‘Minerita y de otro’, Premi Goya en 2019 a millor pel·lícula d’animació amb ‘Un día más con vida’).

Entre les cites ineludibles d’aquesta edició, es troba la projecció d’‘Usar, tirar, atascar’, pel·lícula dirigida per Manuel Rossell. Serà el divendres 15 de novembre, a les 16 hores, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània. Aquest passe s’emmarca en les activitats de la Setmana de l’Urbanisme i en col·laboració amb l’Ajuntament de València.

Les seus en què es realitzaran les projeccions són La Filmoteca, Octubre Centre de Cultura Contemporània i Nolich. En La Mutant. Espai d’arts vives, es duran a terme tant la projecció inaugural com la cerimònia d’entrega de premis i la sessió de comiat. Les activitats de formació i d’indústria tindran lloc al Col·legi Major Rector Peset.

Docs Forum compta amb tres grans figures de la cinematografia, del periodisme i de l’àmbit de la filosofia i la sociologia. El filòsof Gilles Lipotvsky, el periodista Vicent Montagud i el cineasta Fernando León de Aranoa dissertaran sobre les seues experiències cinematogràfiques des de perspectives molt diferents.

Una de les seccions més destacables del festival és el DocsLab-À Punt Mèdia. Es tracta d’un taller de desenvolupament de projectes, impartit en aquest 2019 per la colombiana Claudia Rodríguez Valencia. Fins a un màxim de deu projectes de documental seleccionats entre els inscrits en la nostra convocatòria milloren i es preparen per a ser llançats als mercats internacionals per a buscar finançament.

Tutors i experts internacionals conviuran durant quatre intensos dies amb els productors i realitzadors valencians seleccionats aportant la seua experiència i jutjant, en una sessió de pitching final, quin d’aquests futurs documentals mereix ser el guanyador del premi À Punt a desenvolupament de projecte, dotat de 5.000 € en concepte de precompra.

També se celebra el fòrum ‘Màrqueting i distribució internacional’, en què Silvia Iturbe, membre del comité de selecció de llargmetratges del Festival de Màlaga i consultora de màrqueting, vendes i internacionalització de projectes audiovisuals, abordarà amb el públic diversos temes. Entre els assumptes de debat, es troba l’estat del mercat audiovisual, els tipus de festivals i mercats, el màrqueting audiovisual i l’establiment d’estratègies.

D’altra banda, La Roda de Guions Documentals és un esdeveniment de pitching per a la presentació pública dels guions subvencionats en 2018 per l’Institut Valencià de Cultura. Des que es va posar en marxa Docs València, els projectes documentals es presenten separats dels de ficció en el marc del DocsLab. En 2019, se celebrarà la tercera edició d’aquest necessari espai de trobada.

Pujar