Castellano

Linkener, la startup valenciana que estalvia a les empreses milions d'euros en la factura elèctrica

Linkener, la startup valenciana que estalvia a les empreses milions d'euros en la factura elèctrica
  • La companyia, que va nàixer fa deu anys, ha aconseguit omplir un buit de mercat i es troba en plena expansió internacional

MÉS FOTOS
Linkener, la startup valenciana que estalvia a les empreses milions d'euros en la factura elèctrica - (foto 2)
Linkener, la startup valenciana que estalvia a les empreses milions d'euros en la factura elèctrica - (foto 3)
Linkener, la startup valenciana que estalvia a les empreses milions d'euros en la factura elèctrica - (foto 4)

Com pot una empresa reduir la seua factura elèctrica per ser més competitiva? És la pregunta que fa deu anys es va fer Sergio Gerrer, un enginyer industrial valencià que va trobar un nínxol de mercat en la necessitat que les companyies tenien, en plena crisi econòmica, de reduir la seua factura energètica.

Fruit d'aquesta idea va nàixer Linkener, una empresa que distribueix i comercialitza les seues solucions tecnològiques a empreses, indústries, corporacions i edificis públics i que en tan sols dos anys ha doblat la seua facturació. Actualment Linkener compta amb una vintena de treballadors i està arrancant la seva expansió internacional. Elperiodic.com ha entrevistat a Sergio Ferrer, CEO d'Linkener, per conèixer més detalls sobre aquest nou model de negoci: estudiar a què consumeixen l'energia les empreses per optimitzar les seues despeses.

Com naix Linkener i per què vas tenir aquesta idea?

El 2009 es va liberalitzar el mercat elèctric i hi havia molt desconeixement en el sector industrial. Comencem el 2011 a assessores a les empreses de com podien reduir el seu cost energètic, des de poder canviar-se de comercialitzadora i tenir una millor contractació elèctrica. També vam virar cap a l'eficiència energètica quan es van acabar les subvencions de la fotovoltaica.

I com poden les empreses estalviar-se diners en la factura elèctrica?

En el nostre cas, per exemple, vam instal·lar un comptador que ens permet saber el consum elèctric en temps real i tenim una aplicació per a generar informes i alertes. Això ens permet dir-li a el client com millorar pel que fa a contractació, potència, evitar penalitzacions que hi ha a la indústria i que poden suposar fins al 40% de la factura. També es poden detectar comportaments anòmals com una màquina que arrenca bruscament, o que consumeix en horari de tancament.

A la fin, es tracta d'optimitzar recursos, en aquest cas el consum energètic, oi?

Exacte. Quan dius que et vas a estalviar mil però has d'invertir deu mil tira una mica per enrere però a la fi són número i a les empreses els suposa un estalvi brutal.

També us centreu bastant en l'energia fotovoltaica, hi ha bonificacions per a qui opta per aquesta alternativa?

A nivell domèstic pots deduir-te fins a un 20% en l'IRPF i en la Comunitat Valenciana fins a un 40% si tens aquestes instal·lacions. Hi ha una altra ajuda paral·lela de deduir fins al 50% de l'IBI però té més requisits. A nivell industrial ixen ajudes al llarg de l'any també.

Segueix en auge l'energia fotovoltaica?

Efectivament. Ara instal·lacions com depuradores o edificis públics tenen l'obligació per part de govern, la UE i els Ajuntament que el seu consum vinga d'energies renovables o fotovoltaiques, sense anar més lluny el compromís 2020. Això consisteix en que tots els edificis seran més sostenible i d'ací que s'hagen disparat els projectes de fotovoltaica per a autoconsum.

És el futur l'energia sostenible?

Som una societat que cada vegada depèn més de les tecnologies, que consumeixen energia elèctrica, les cases, les empreses, les fàbriques i fins i tot les moneda digital, l'internet de les coses, les smartcities, tot això consumeix energia. I si pots consumir o produir més amb un menor cost estàs sent més eficient i competitiu. Crec que hi ha un negoci de mínim deu anys en el sector del monitoratge, el que no es mesura no es pot millorar.

¿I en cases, edificis privats, finques urbanes ...?

A Espanya hi ha un volum de huit milions d'habitatges unifamiliars. Ací és molt fàcil instal·lar-les perquè la coberta està lliure d'obstacles i pots aconseguir un percentatge d'autoconsum bastant gran. Aquí és més fàcil però en els edificis és més complex perquè la fotovoltaica requereix de superfície i en aquestes zones hi ha ombres, antenes ... que ho dificulten. Nosaltres estem fent ara unes quaranta instal·lacions al mes però en habitatges unifamiliars.

Esteu creixent moltíssim i teniu demanda també a nivell internacional, quin és el vostre objectiu?

Durant aquest any volem acabar de implantar-nos com a especialistes en fotovoltaica i pretenem triplicar la facturació de l'any passat. També estem començant a ixir fora: hem fet instal·lacions a Portugal, Itàlia, Costa Rica, ens han demanat també a Colomgia i volem estendre'ns per la Unió Europa.

Pujar