elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’IFIC coorganitza Harmonia Quàntica, un esdeveniment divulgatiu i musical sobre el bosó de Higgs

L’IFIC coorganitza Harmonia Quàntica, un esdeveniment divulgatiu i musical sobre el bosó de Higgs
  • L’esdeveniment, dimarts 4 d’abril a l’Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències, serà a les 19 hores i tindrà entrada lliure fins a completar l’aforament

En l’acte, Emma Torró, investigadora de l’IFIC, pronunciarà una breu conferència de divulgació, El bosó de Higgs: Deu anys de la partícula més desitjada, i a continuació s’interpretaran quatre peces musicals que intenten traduir a música la història d’aquest descobriment de 2012, clau en el Model Estàndard, la teoria que explica la matèria visible de l’univers i per què les partícules tenen massa.

Les peces que s’interpretaran són Direcció al buit (de Mar Caballer), Buit utòpic (Aarón Esteve), I walk because I was born (Marc Alexandre Mayor) i Boceto de bosones (Iván Martínez), i abans de cadascuna el compositor o compositora explicarà com ha convertit els conceptes científics en material musical.

Aquesta col·laboració va sorgir aquest mes de setembre, quan amb motiu del desè aniversari del descobriment del bosó de Higgs, personal científic de l’IFIC i estudiantat de composició del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo van plantejar unir dos móns diferents però paral·lels i crear un fòrum on la ciència inspirara l’art.

L’estiu del 2012 el bosó de Higgs havia passat de ser una hipòtesi a ser una realitat després de quasi 50 anys. Es tracta de l’última peça del Model Estàndard, la gran teoria de la física de partícules sense la qual no és possible entendre per què la resta de partícules tenen massa. Per descobrir-la van ser necessàries diverses dècades de desenvolupament tecnològic, que van culminar en la construcció del Gran Col·lisionador d’Hadrons, el major accelerador de partícules del món. Es tracta d’una màquina de 27 quilòmetres a 100 metres sota terra on les partícules es mouen quasi a la velocitat de la llum.

Pujar