elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'i3M (CSIC-UPV) obté 2,5 milions d'Europa per a desenvolupar el seu sistema de ressonància magnètica portàtil

L'i3M (CSIC-UPV) obté 2,5 milions d'Europa per a desenvolupar el seu sistema de ressonància magnètica portàtil
  • L'Institut d'Instrumentació per a Imatge Molecular coordina un projecte europeu per a millorar este equip pioner, que va prendre les primeres imatges amb validesa diagnòstica fora de l'àmbit clínic

  • Participen la ‘spin-off’ PhysioMRI Tech i l'Hospital La Fe de València, juntament amb Leiden University Medical Center (Holanda) i Bergman Clinics (Alemanya)

MÉS FOTOS
L'i3M (CSIC-UPV) obté 2,5 milions d'Europa per a desenvolupar el seu sistema de ressonància magnètica portàtil - (foto 2)

 

L'Institut d'Instrumentació per a Imatge Molecular (i3M), centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV), ha rebut 2,5 milions d'euros procedents de fons del Consell d'Innovació Europeu (EIC, per les seues sigles en anglés) per a millorar el seu pioner sistema de ressonància magnètica portàtil. Este equip de baix cost, portàtil i amb alta qualitat diagnòstica, va obtindre l'any passat les primeres imatges per ressonància magnètica fora d'àmbits clínics. Ara, l'equip d'investigació vol ampliar la seua aplicació per a obtindre imatges del cervell, així com millorar la qualitat de les imatges. El projecte per a fer-lo possible va arrancar la setmana passada a València.

L'equip de l'i3M, liderat per l'investigador del CSIC Joseba Alonso, ha estat l'encarregat de desenvolupar este sistema portàtil. En 2022 van publicar en Scientific Reports els primers resultats d'este dispositiu, que usa tres patents desenvolupades per l'i3M i es va desenvolupar en col·laboració amb la seua spin-off, PhysioMRI Tech. Es tracta d'un escàner per a prendre imatges de braços i cames, lleuger i de baix consum, la meitat que un forn microones.

L'aparell desenvolupat al centre d'investigació valencià redueix dràsticament el cost dels dispositius d'imatge per ressonància magnètica, passant del milió d'euros a uns 50.000. Ademés, és molt més lleuger, només 250 quilos, en passar d'un imant superconductor a un basat en una matriu de milers de xicotets imants permanents com els que hi ha en les neveres. Això va permetre el seu ús al Gran Premi de Motociclisme celebrat al novembre de 2022 al circuit Ricardo Tormo de Xest.

El nou prototip de ressonància magnètica portàtil que desenvoluparan gràcies al finançament europeu “és una evolució del sistema amb el qual hem obtingut les primeres imatges de ressonància magnètica a la casa d'un pacient, així com al Campionat Mundial de Motociclisme al novembre de l'any passat”, explica Joseba Alonso. Eixe primer sistema ha donat uns resultats “fabulosos” i ara es troba a l'Hospital La Fe de València, comenta l'investigador del CSIC.

Novetats: neuroimatgeria i xarxes neuronals per a processar dades

La segona generació, anomenada NextMRI, incorporarà dues novetats principals: “tindrà un camp de visió major, per la qual cosa podrà utilitzar-se per a neuroimatgeria a més d'imatges d'extremitats, obrint substancialment el ventall d'aplicacions possibles i casos d'ús; i la qualitat de les imatges s'incrementarà dràsticament mitjançant la introducció de xarxes neuronals”, assegura Alonso. Esta tècnica d'Intel·ligència Artificial permet que les computadores processen dades de manera anàloga al cervell humà. Ademés, introduiran canvis en la mecànica i l'estructura del dispositiu “per a continuar potenciant l'ergonomia i la portabilitat del sistema”.

El projecte es diu com el nou prototip: NextMRI. Té una duració de 3 anys, que van arrancar oficialment el divendres passat amb una reunió en les instal·lacions de l'i3M a la Universitat Politècnica de València. Ademés del centre d'investigació valencià, participen PhysioMRI Tech, encarregada de la certificació i futura comercialització del sistema; Leiden University Medical Center (LUMC, Holanda), que s'encarregarà del desenvolupament de les arquitectures d'intel·ligència artificial per a potenciar el valor diagnòstic de les imatges generades pel sistema; l'IIS La Fe, que s'encarregarà de provar la màquina per a la seua aplicació en patologies neurològiques; i Bergman Clinics (Alemanya), que farà el propi per a aplicacions múscul-esquelètiques.

Ademés de coordinar el projecte, un dels 19 seleccionats per l'EIC al juliol passat dins del seu programa Transition entre 180 presentats, l'i3M estarà a càrrec del disseny de tot el sistema (magnetisme, electrònica i mecànica) i del desenvolupament d'eines de control i seqüències de polsos d'alta eficiència per a accelerar el diagnòstic clínic amb sistemes de ressonància magnètica de baix camp magnètic.

Pujar