elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Lambda aposta per situar a les dones lesbianes com a referents positius de la societat en el Dia de la Visibilitat Lèsbica

Lambda aposta per situar a les dones lesbianes com a referents positius de la societat en el Dia de la Visibilitat Lèsbica
    MÉS FOTOS
    Lambda aposta per situar a les dones lesbianes com a referents positius de la societat en el Dia de la Visibilitat Lèsbica - (foto 2)
    Lambda aposta per situar a les dones lesbianes com a referents positius de la societat en el Dia de la Visibilitat Lèsbica - (foto 3)
    Lambda aposta per situar a les dones lesbianes com a referents positius de la societat en el Dia de la Visibilitat Lèsbica - (foto 4)
    Lambda aposta per situar a les dones lesbianes com a referents positius de la societat en el Dia de la Visibilitat Lèsbica - (foto 5)
    Lambda aposta per situar a les dones lesbianes com a referents positius de la societat en el Dia de la Visibilitat Lèsbica - (foto 6)
    Lambda aposta per situar a les dones lesbianes com a referents positius de la societat en el Dia de la Visibilitat Lèsbica - (foto 7)
    Lambda aposta per situar a les dones lesbianes com a referents positius de la societat en el Dia de la Visibilitat Lèsbica - (foto 8)

    Lambda, col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, celebra demà a València el Dia de la Visibilitat Lèsbica amb el lema 'Sóc visible, per tant existisc". Es tracta d'una commemoració nascuda el 2008 per la necessitat de denunciar la situació d'invisibilitat viscuda pel col·lectiu de dones lesbianes. En este sentit, el que no es veu, no es nomena. I el que no es nomena, no existeix. Davant esta situació, l'associació LGTBI lluita per desmuntar barreres i situar a les dones lesbianes com a referents positius de la societat.

    "Les dones lesbianes hem estat doblement invisibilitzades dins i fora del col·lectiu pel fet de ser dones i lesbianes. Per això en dies com hui alcem la veu per ocupar amb normalitat el nostre espai propi a la societat ", afirma la coordinadora general de Lambda, Fani Boronat. A més afegeix: "la igualtat no és un privilegi heterosexual, sinó un dret de tothom, també de les dones lesbianes. Per esta raó, demanem a la societat que deixe de veure'ns des d'un prisma estigmatitzat i estereotipat. Les dones lesbianes som diverses: som mares, som filles, som amants, som joves i majors, som dones treballadores ... i estem orgulloses."

    Al mateix temps, continua Boronat, "a dia de hui la discriminació també segueix present en l'administració pública en no existir personal sanitari sensibilitzat i qualificat per atendre les necessitats de les dones lesbianes. Per això demanem protocols d'actuació i formació específica, així com un major compromís per part de la sanitat pública amb la salut del col·lectiu".

    Actes de celebració reivindicativa

    Un any més, la commemoració del Dia de la Visibilitat Lèsbica va acompanyada d'una sèrie d'actes reivindicatius de caràcter gratuït i obert a totes les persones interessades. La jornada del 26 d'abril s'iniciarà a les 12 del migdia a l'esplanada de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València. Esta serà testimoni de la performance 'Trenca les barreres de la invisibilitat lèsbica i allibera't' a càrrec de representants del Grup de Dones de Lambda. L'esdeveniment escenificarà l'eixida de l'armari de quatre dones lesbianes. Al llarg de la performance les activistes llegiran el Manifest Lambda del Dia de la Visibilitat Lèsbica i finalment destruiran l'armari com a metàfora que simbolitza la consecució de la igualtat i la fi de la discriminació.

    Per la vesprada, la seu de Lambda (carrer República Argentina, 22 baix) acollirà la presentació del Grup de Dones a les 18.30 hores. Este naix com una evolució del Grup de Lesbianes, al qual substitueix, i té com a objectiu principal unir i empoderar al conjunt de dones LTBI dins de la societat cisheteropatriarcal dominant. A continuació, a partir de les 18.50 hores, es projectarà el documental 'She's beautiful when she's angry' de la productora nord-americana Mary Dore. El film va ser estrenat en 2014 i mostra la història de les emprenedores que van fundar el nou moviment de les dones entre 1966 i 1971 als Estats Units. Després del visionat del documental, guardonat amb diversos premis, s'obrirà un debat al voltant del film i el moviment de les dones.

    Divendres 27 d'abril, Teresa Meana oferirà la xarrada 'La importància de ser nombrades, llenguatge inclusiu'. Teresa Meana, llicenciada en Filologia Romànica, compta amb una dilatada carrera on destaca el seu compromís amb el moviment feminista des de 1975, enfocant la seua feina en el tema del sexisme en el llenguatge des de la dècada dels vuitanta del segle XX. Fruit de la seva dedicació és el manual sobre ús no sexista de la llengua titulat 'Per què les paraules no se les emporta el vent?'. Llibre que va ser publicat per l'ajuntament de Quart de Poblet en 2002.

    #VisibilitatLèsbica, activisme en les xarxes

    Paral·lelament, les xarxes socials de Lambda descobriran la campanya 'Sóc visible, per tant existisc' promocionada mitjançant l'etiqueta #VisibilitatLèsbica. La iniciativa està formada per una sèrie de set fotografies que mostra la diversitat del dia a dia de les dones lesbianes. Les imatges fan referència a aspectes com la vida laboral. la parella o l'edat amb l'objectiu de trencar estereotips consolidats en l'imaginari col·lectiu de la societat.

    La campanya ha sigut creada pel Grup de Dones de Lambda i ha comptat amb la col·laboració de la fotògrafa valenciana Eva Martín.

    Pujar