9 de març de 2021 9/3/21

L'Ajuntament de València podria ser multat amb més d'un milió d'euros per l'enquesta fallera

L'Ajuntament de València podria ser multat amb més d'un milió d'euros per l'enquesta fallera  - (foto 1)
  • L'Agència de Protecció de Dades ha iniciat el procediment per a sancionar al consistori davant d'una possile vulneració de la llei

L'Agència de Protecció de Dades ha obert un expedient sancionador a l'Ajuntament de València per l'enquesta que el regidor de Festes, Pere Fuset, va fer als representants del món faller. Les multes anirien de 300.000 a 1,2 milions d'euros, tal com ha revelat Las Provincias.

En concret, l'Agència ha detectat dos infraccions molt greus. Una per haver cedit dades de caràcter personal sense tindre el permís per escrit dels enquestats i la multa del qual aniria des de 300.001 fins a 600.000 euros. La segona, derivada de la primera infracció, seria per haver difós les dits dades i la multa seria de la mateixa quantia. Per tant, el muntant total d'ambdós infraccions, de provar-se, ascendiria als 1,2 milions d'euros.

Tal com ha avançat el periòdic que ha revelat esta notícia, inspectors de l'Agència de Protecció de Dades s'haurien personat en dependències municipals i en l'empresa contractada a finals del mes de juny. L'objectiu, tal com avança Las Provincias, seria demanar informació de tota la presa de dades, el qüestionari i la seua utilització per part de l'esmentada regidoria.

Precisament l'edil de Festes va convocar una roda de premsa per a donar a conéixer els resultats de l'enquesta el passat 1 d'agost, compareixença en què no va fer referència a la qüestió de l'Agència de Protecció de Dades ni als registres.

L'Agència de Protecció de Dades, per la seua banda, va enviar el passat 4 d'agost a l'Ajuntament una notificació en què es dóna al consistori tres dies perquè cessament la difusió dels resultats d'eixe estudi i un altre termini de 10 dies perquè present les al·legacions. L'enquesta ja va alçar bambolles en el món faller per les qüestions que preguntava i, de fet, es va paralitzar per les crítiques.

Reaccions

Des de l'Ajuntament, de moment, no s'han pronunciat oficialment respecte d'això i al ser mes d'agost la majoria de regidors està de vacacions. Sí que han reaccionat des de l'oposició demanant explicacions i acusant l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, com "responsable" de la polèmica.

Així, el portaveu de Ciutadans en l'Ajuntament de València, Fernando Giner, acusa l'alcalde d'haver permés la realització de l'enquesta: "El responsable polític de les sancions per l'enquesta és Ribó ja que l'ha protegit moltes vegades tant en rodes de premsa com en el Ple", ha dit Giner.

Fernando Giner ha assegurat que l'arribada d'estes sancions són fruit del "totalitarisme ideològic que patix la ciutat de València. Ribó ha donat patent de cors a alguns dels seus regidors perquè facen i desfacen al seu capritx sense cap tipus de control", ha dit Giner, que ha matiçat: "Però responsable és un: Ribó. El responsable del desgovern és l'alcalde".

A més, la regidora de Ciutadans Amparo Picó ha recordat que al juny el grup municipal Ciutadans va presentar una moció al Ple en què demanava el cessament de les funcions del regidor Fuset.

Per la seua banda, des del Partit Popular, han preguntat a l'alcalde quin és ara el pla després de conéixer-se la possible multa. El president de la gestora del PP de València Ciutat, Luis Santamaría, ha afirmat que l'Agència dóna la raó "als que vam dir que era il·legal, que no s'havia d'haver preguntat mai per l'orientació política dels enquestats, als que a més s'identificava".

Santamaría ha recordat, a més, que el regidor de Compromís "està  enfrontat i reprovat pel món faller i a més ara multat per l'Agència de Protecció de Dades, qüestions per les quals ja hauria d'haver presentat la seua dimissió i s'ha preguntat "qui assumirà el pagament de la multa".

Pujar