27 de gener de 2020 27/1/20

L’Ajuntament retirarà el trencadís del Palau de la Música per a recuperar el disseny original

L’Ajuntament retirarà el trencadís del Palau de la Música per a recuperar el disseny original - (foto 1)
  • Es tracta d'un element “postís” sobre el projecte original, la incorporació del qual a l'edifici va costar 500.000 euros en 2009

L'Ajuntament de València ha acordat este matí en Junta de Govern, aprovar l'informe favorable a la retirada del trencadís de la cúpula del Palau de la Música de València, afectat durant el mes d'abril passat pel despreniment de part del revestiment de peces ceràmiques en la façana nord-oest de l'edifici. Les regidores Glòria Tello i Luisa Notario han anunciat esta actuació per a retirar un trencadís “postís” sobre el projecte original elaborat per l'arquitecte García de Parets, ja que es va afegir a l'edifici en 2009 “amb un cost de 500.000 euros que van haver de pagar tots els valencians i valencianes, i que s’ha demostrat un malbaratament dels anteriors governs”.

«Com sabeu va ser una intervenció posterior que es va fer en 2009 amb diners del Pla E que ha donat molts problemes. En l'estudi que vam fer es va confirmar que eixe afegit no estava en el projecte original de l'arquitecte del Palau, sinó que era fruit d'una decisió política, i per això hui en la Junta de Govern s'ha pres la decisió que la millor mesura a prendre era retirar-lo», ha afirmat la regidora i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello.

El revestiment va ser instal·lat per l'empresa adjudicatària del “Contracte per a l'execució de les obres de rehabilitació i supressió de barreres arquitectòniques al Palau de la Música de València, incloses en l'àmbit del Reial decret llei 9/2008, de 28 de novembre”, per compte d'Ajuntament de València en 2009. “No té sentit que una despesa que s’havia de destinar a eliminar barreres arquitectòniques, acabara destinant-se a un postís que, al final, ha acabat sent desastrós”, ha expressat la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario. “Com sempre, hem d’arreglar els despropòsits del passat”.

Després de nombroses visites i una vegada emesos els corresponents informes de l'empresa que ho va instal·lar, el Palau de la Música i Servicis Centrals Tècnics, s'ha arribat a un acord entre les parts per a la immediata realització d'una sèrie d'actuacions proposades per part de l'Ajuntament de València, destinades a minimitzar els possibles danys en el revestiment de la façana.

Estes actuacions són la retirada del trencadís i del morter de cua de tots els paràmetres perimetrals de la volta de l'edifici; la neteja i preparació del suport, així com el revestiment de paràmetres exteriors amb impermeabilitzant acrílic elàstic anti fissures, fungicida-algicida, resistent a la intempèrie, al sol, i als canvis climàtics, amb textura tipus llis i acabat mat, en color, d'aplicació sobre paràmetres verticals de morter de ciment o rajola. «Com està en garantia perquè no fa encara 10 anys des que va ser instal·lat, la mateixa empresa que ho instal·là es compromet a retirar-lo i sanejar tota la zona, una actuació que permetrà que el Palau de la Música torne a ser com ho va dissenyar el seu arquitecte».

En eixe sentit, la regidora Glòria Tello ha explicat que aquella decisió «política» presa en 2009, i per la qual es va instal·lar este element impropi, fins i tot va molestar a la família de García Paredes, la filla de la qual va manifestar que «el seu pare no hi havia l'havia inclòs en el disseny de l'edifici».

Pujar