elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'acte-homenatge a la lluita de les dones per la memòria històrica reuneix més de 100 participants la fira del llibre

L'acte-homenatge a la lluita de les dones per la memòria històrica reuneix més de 100 participants la fira del llibre
  • La trobada-homenatge ‘Dones i memoria’ ha sigut organitzat per l'Associació Familiars Víctimes del Franquisme de la Fossa 126 de Paterna – La Fossa de la Terra i la Fira del Llibre

  • Durant l'esdeveniment, s'han presentat quatre publicacions fruit de la investigació que llancen llum sobre històries silenciades durant dècades

MÉS FOTOS
L'acte-homenatge a la lluita de les dones per la memòria històrica reuneix més de 100 participants la fira del llibre - (foto 2)

La trobada-homenatge 'Dones i memòria' ha unit a representants d'associacions de víctimes de la repressió franquista i professionals de la investigació, la literatura i el periodisme en contra de la "desmemòria" amb familiars i afins de víctimes i públic visitant de la Fira del Llibre de València. L'emotiu homenatge ha sigut obert per la presidenta de la Associació Familiars Víctimes del Franquisme de la Fossa 126 de Paterna – La Fossa de la Terra, María Navarro, i durant el mateix s'han presentat quatre publicacions en les quals es recullen històries reals de lluita contra l'oblit i per la justícia.

María Navarro ha destacat que, en definir aquesta trobada, el seu objectiu va ser "posar en valor i visibilitzar la valentia, l'heroisme i el treball dut a terme en les últimes dècades per aqueixes dones represaliades, a les quals el franquisme els va robar tot: la felicitat, la llibertat, els seus amors, les seues famílies... i que han mantingut visca la lluita contra la desmemòria".

Una labor en la qual familiars i víctimes compta, actualment, amb el suport d'associacions com la Associació Familiars Víctimes del Franquisme de la Fossa 126 de Paterna, amb la qual Fira del Llibre ha col·laborat en l'organització d'aquesta trobada, ratificant "el seu compromís amb la memòria històrica i la democràcia".

Les i els assistents han debatut amb les autores de quatre llibres entorn d'aquesta labor: 'Nietas de la memoria' (ed. Bala Perduda), d'Isabel Donet; 'Lecciones de nuestros abuelos' (ed. Vinatea), de Luis Vivas Ramos, i dues publicacions editades per la Diputació de València, 'Objectes (dones)apareguts', de María Gomar Vidal, i 'Etnografia d'una exhumació', de María José García Hernandorena i Isabel Gadea i Peiró.

'Nietas de la memoria', d'Isabel Donet, és un compendi de deu relats escrits per deu periodistes que reviuen les històries de les seues àvies en l'època de Guerra i la Postguerra espanyola. "L'objectiu és posar veu a tantes dones silenciades per la guerra i la dictadura i subratllar l'important paper que van tindre durant aqueixa difícil època de la nostra història".

'Lecciones de nuestros abuelos', de Luis Vivas Ramos, és una recopilació d'històries de la Guerra Civil "que els majors compten als seus nets en primera persona i, a vegades, per primera vegada. I de nets que se sorprenen i s'adonen, definitivament, que les seues vides són un regal en comparació a les que van viure les seues famílies fa molt poc temps".

'Objectes (dones)apareguts' és un projecte que va nàixer a l'agost de 2019, quan María Amparo Gomar Vidal va contactar amb la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València, buscant suport per al seu projecte d'investigació artística centrat en el concepte de memòria. Arran de la notícia de la recuperació d'un sonall amb el qual va ser enterrada una dona republicana afusellada, que va tornar al seu fill 83 anys després, María es va preguntar quin tipus d'objectes s'han anat trobant durant les exhumacions, quines històries contenen i que representen per als i les familiars.

'Etnografia d'una exhumació' naix d'una proposta d'investigació que les autores María José García Hernandorena i Isabel Gadea i Peiró, fan a la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València amb l'objectiu de conéixer quin és l'impacte social dels actuals processos d'exhumació i identificació dels cossos de les persones afusellades i enterrades en les fosses comunes del cementeri de Paterna, a través d'entrevistes, participant en les accions i analitzant què ocorre i quin impacte té el que unes persones decidisquen unir-se per a iniciar el treball de recuperar els cossos i les memòries dels seus familiars.

Clausura de la 57 Fira del Llibre de València

La 57 edició de la Fira del Llibre de València s'ha celebrat del 28 d'abril al 8 de maig als Jardins de Vivers. L'esdeveniment ha aconseguit xifres històriques quant a participació dels professionals del sector, activitats i entitats col·laboradores. Ha comptat amb la participació de 66 expositors -un 17,85% més que en 2021-, entre llibreries, editorials, institucions i entitats amb fons editorial, que seran presents en 101 casetes -un 24,7% més-.

El programa ha inclòs més de 428 activitats obertes al públic -un 92% més que en l'anterior edició- organitzades per la Fira i per expositors, editorials, entitats i ONGs, entre signatures, presentacions, taules redones i debats, exposicions, concerts, espectacles i activitats escolars i familiars.

La Fira del Llibre de València, organitzada pel Gremi de Llibrers de València i la Fundació Fira del Llibre de València, és considerada com la segona Fira del Llibre d'Espanya. Entre altres, pel seu volum comercial, per l'afluència de visitants i per la gran quantitat d'activitats que s'organitzen amb l'objectiu de fomentar els hàbits lectors i promocionar els llibres.

Pujar