elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

José Vicente Caballer: ‘’Dins de l'ADN de Caballer està millorar i intentar ser els millors’’

José Vicente Caballer: ‘’Dins de l'ADN de Caballer està millorar i intentar ser els millors’’
  • Visitem la Pirotècnia Hermanos Caballer per a parlar amb un dels germans dirigents i descobrir la seua història

MÉS FOTOS
José Vicente Caballer: ‘’Dins de l'ADN de Caballer està millorar i intentar ser els millors’’ - (foto 2)

La Pirotècnia Germans Caballer és una de les empreses pirotècniques més conegudes a València ja que, malgrat estar creada l'any 2000, prové d'una llarga família amb tradició pirotècnica que es remunta a l'any 1880. A càrrec de l'empresa estan dos germans: José Vicente i Jorge Caballer Villacañas que, amb el seu ímpetu d'innovació i les seues ganes de superar-se, van crear aquesta nova branca amb el cognom Caballer. Aquest dimecres dispararan la mascletà de la plaça de l'Ajuntament de València i a la nit seran els encarregats de l’Albà dels Falles.

Hui parlem amb José Vicente que s'encarrega de l'administració de la pirotècnia en la seua labor més comercial i administrativa, però no s'oblida d'esmentar el seu germà Jorge i de remarcar que són dos socis i companys que treballen mà a mà en l'empresa.

Per què vas triar aquest ofici?

El primer pas, per descomptat, va anar que a la meua casa sempre s'ha viscut la pirotècnia, així que des de xicotet me'l van inculcar. Però, si no t'agrada, per molt que t'ho hagen inculcat és impossible. Dins de tota la família Caballer hi ha molts que ens dediquem a la pirotècnia i molts altres que no. Crec que s'ajunta una mica tot; l'haver-ho mamat des de xicotet i que realment m'agrada el meu treball. M'apassiona en tot el seu conjunt, des que se t'ocorre alguna cosa al cap i ho acabes plasmant i ho pots oferir al públic. Ja si a més, després tens el reconeixement del públic és el fermall final i és fenomenal.

Com ha evolucionat l'empresa?

La nostra família porta tota la vida dedicant-se a la pirotècnia, però hem anat ramificant-nos i, nosaltres com a germans Caballer Pirotécnicos, portem des de l'any 2000. No som molt antics ni molt nous, estem en l'intermedi.

Portem des de molt xicotets i hem viscut l'evolució de la pirotècnia. On més s'ha evolucionat és en fabricació. Els productes, els sistemes de fabricació i el coneixement és molt més ampli, així com també s'ha guanyat molt en seguretat a l'hora de fabricar.

Després estan les noves tecnologies. A l'hora de realitzar trets hem acoblat les noves tecnologies als trets, això comporta molta més precisió, molt més ritme i molt més control i seguretat.

La Pirotècnia Caballer té gran renom a València, com heu aconseguit ser tan reconeguts?

Com la família Caballer, des del meu besavi ens hem dedicat a la pirotècnia. Som diverses empreses, actualment dues seguim en peus amb el cognom Caballer. Tenim bona fama perquè sempre ens han inculcat millorar dia a dia i oferir sempre un producte de qualitat, tant a nivell de fabricació com a nivell d'espectacles, sempre intentem estar a l'avantguarda i oferir un producte de màxima qualitat. Dins de l'ADN de Caballer està millorar i intentar ser els millors en tot. Això ens ha portat a diferències entre nosaltres i a ramificar-nos en diferents empreses amb el mateix cognom, però sempre arran d'intentar millorar.

Com us va afectar el COVID i com heu solucionat les pèrdues de la pandèmia?

El covid va afectar molt, vam estar 2 anys pràcticament parats sense treballar i amb els magatzems plens, ja que havíem estat 3 mesos treballant per a les falles i al final no vam poder acabar-les. Vam estar 2 anys sense treballar i ho passem bastant malament. Rebem algun tipus d'ajuda, els ERTES ens van facilitar bastant les coses i amb algun crèdit d'interés baix, amb això aconseguim reprendre l'activitat. L'important és que ja ha passat tot, ara hi ha treball i està tot recuperat, estem tota la plantilla i tots treballant.

Per a solucionar les perdudes el que va passar és que ens van donar un crèdit ICO amb interés baix i amb això hem anat fent.

Algunes pirotècnies fins i tot han tancat, quin és el panorama actual?

La veritat és que l'any passat vam tindre més treball de l'esperat, no érem tan optimistes en les nostres previsions, però al final va haver-hi prou treball. Anàvem amb una mica de por perquè no sabíem com anava a anar l'any i teníem una previsió molt conservadora, però després realment es va treballar bastant i això ens va donar possibilitats per a recuperar-nos una mica més del compte.

Heu guanyat nombrosos concursos, què pots dir sobre això?

Nosaltres som de participar poc en concursos perquè entenem que, al cap i a la fi, depén de moltes coses guanyar o no, però ens agrada participar de tant en tant, una o dues vegades a l'any. És veritat que quan ens presentem a un concurs intentem barallar per la victòria perquè el nostre nivell d'exigència és alt, per això ens limitem el nombre de concursos. Sempre intentem fer-ho tan bé com siga possible i estar a l'altura dels millors. Al llarg dels anys hem anat obtenint diferents premis a Espanya en els concursos més reconeguts.

Heu eixit de València per a fer mascletaes?

Sí, no és una cosa molt habitual, però s'estan introduint les mascletaes en alguns llocs com a espectacle de dia. No són tan potents com les de valència i solen ser més llargues, però es van introduint en la resta d'Espanya. A Madrid és on més s'estan utilitzant, però també en llocs més al voltant de València com Albacete, Conca o Terol. Abans era molt típic acabar les festes amb una traca i ara s'està potenciant perquè es faça una mascletà més xicoteta.

Les Falles són Patrimoni de la Humanitat, és la pirotècnia una mica essencial per a aquest títol?

Crec que la pirotècnia ha posat el seu gra d'arena perquè les Falles siguen reconegudes. Ve gent de tot arreu del món a València a veure els monuments, però també a veure els espectacles i focs artificials, que són molt reconeguts. Estem contents d'aportar aqueix granet d'arena perquè això siga possible.

Què creus que aporta d'extra la pirotècnica a les Falles?

La pirotècnia sempre posa el fermall final a tots els esdeveniments i crec que no hi ha res més emotiu per a un final de festes que la pirotècnia. Crec que, en qualsevol esdeveniment, i en les Falles en particular, és molt emotiu i aporta molt. Les mascletaes i els castells aconsegueixen arribar al cor de la gent i és una cosa que a València està molt arrelat.

Realitzàreu la mascletà de la Plaça de l'Ajuntament el pròxim dia 15 de març. Teniu ganes?

Vam fer la mascletà del dia 4 a Natzaret i ara ens queda fer la del migdia del 15. Com sempre, estem molt il·lusionats i amb ganes d'oferir un espectacle digne de València, digne de la Plaça de l'Ajuntament, digne de les Falles i d'unes festes Patrimoni de la Humanitat. Esperem oferir el millor de nosaltres, que es veja reflectit en l'espectacle i que li agrade molt al públic.

Pujar