elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Investigadors valencians desenvolupen un fàrmac contra malalties autoimmunes

Investigadors valencians desenvolupen un fàrmac contra malalties autoimmunes
  • La Fe, INCLIVA i UV han participat en una investigació internacional que podria ajudar també en casos greus d'infecció per COVID

L'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital La Fe, la Universitat de València i l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA han participat en una investigació internacional per a desenvolupar un fàrmac contra malalties en les quals el propi sistema immunitari ataca a l'organisme. El descobriment s'acaba de publicar en la revista Nature Chemical Biology, la més prestigiosa del seu camp.

Els primers autors de l'article són Jon Ghergurovich, de la Universitat de Princeton, i Juan Carlos García Cañaveras, investigador del IIS La Fe i també investigador visitant en Princeton gràcies a una beca Marie Sklodowska-Curie Global Fellowship finançada per la Unió Europea. La investigació repassa com el nostre organisme és capaç d'emprar l'energia que es produeix a l'interior de les cèl·lules gràcies a un enzim clau (proteïna).

Quan aqueix enzim no està o la seua activitat es redueix, el cos humà sol buscar vies alternatives per a aconseguir energia (entesa en sentit ampli). No obstant això, l'equip investigador va aplicar l'inhibidor més àmpliament utilitzat per a aqueix enzim i va descobrir que no era capaç de disminuir la seua activitat en les cèl·lules. Sí que va aconseguir fer-ho, en canvi, un compost desenvolupat per ells.

El següent pas va ser testar aquest compost inhibidor enfront de diferents tipus de cèl·lules, incloent normals i canceroses. Es va evidenciar llavors que només tenia conseqüències en el cas dels limfòcits T, unes cèl·lules especialitzades del sistema immune que exerceixen un paper central en la defensa contra virus i cèl·lules canceroses/tumorals, però l'activitat incontrolada de les quals pot donar lloc a patologies en les quals el sistema defensiu de la persona ataca al propi organisme (malalties autoimmunes).

Si bé el compost desenvolupat, ara com ara, solament és efectiu en cèl·lules de laboratori, aquest estudi amb participació valenciana apunta cap a que podria ser una alternativa terapèutica a explorar en el futur desenvolupament de tractaments enfront de les malalties autoimmunes. També s'estudiarà si serveix per a controlar respostes exacerbades del sistema immunològic com les observades en tractaments amb CAR-T o en casos greus d'infecció per COVID 19.

El treball s'emmarca en un projecte liderat pel Prof. Dr. Joshua D. Rabinowitz, de la Universitat de Princeton, i en el qual participen, entre altres, Agustín Lahoz, responsable de la Unitat de Biomarcadors i Medicina de Precisió en l'Institut d'Investigació Sanitària Hospital La Fe (IIS La Fe), Marta Piqueras-Nebot, també del IIS La Fe; i Mari Carmen Gómez Cabrera, Catedràtica del Departament de Fisiologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de València i coordinadora del Grup d'Investigació en Exercici, Nutrició i Estil de Vida Saludable, de l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA, de l'Hospital Clínic de València.

Pujar