elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Investigadors de la Universitat Politècnica de València ideen un nou sistema de vot electrònic a prova d'atacs

Investigadors de la Universitat Politècnica de València ideen un nou sistema de vot electrònic a prova d'atacs
  • El sistema no requereix cap tipus de xifratge i asseguraria en tot moment la privadesa dels electors i electores

MÉS FOTOS
Investigadors de la Universitat Politècnica de València ideen un nou sistema de vot electrònic a prova d'atacs - (foto 2)

Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyent a l'Institut Universitari Valencià de Recerca en Intel·ligència Artificial (VRAIN), ha ideat un sistema de vot electrònic que no requereix el xifratge del mateix i assegura en tot moment la privadesa dels electors i electores.

El sistema podria aplicar-se a eleccions generals, votacions privades, presa de decisions en entorns distribuïts (per exemple, blockchain) o en la realització d'enquestes anònimes, entre altres àmbits.

Segons explica Damián López, investigador de l'Institut VRAIN de la UPV, habitualment, la majoria de sistemes de vot recorren a alguns algorismes criptogràfics per protegir la integritat i la privadesa del vot.

Dins dels sistemes de vot purament electrònics, es poden diferenciar quatre grans grups: els que fan servir firmes cegues per protegir el vot; aquells que recorren a la criptografia homomòrfica per aglutinar vots sense conèixer-ne el contingut; els que usen signatures en anell per protegir la identitat de l'usuari; i, finalment, aquells basats en tecnologia blockchain per assegurar que el procés sigui públic i descentralitzat. Totes aquestes opcions recorren a l'encriptació del vot i, per això, qualsevol atac actual o futur que pogués plantejar-se als protocols de xifrat implicaria una debilitat i posaria en risc la privadesa de l'electorat.

“El sistema que hem desenvolupat implica tots els agents en una elecció com a garants de la votació, rebent dels electors fragments de les paperetes emeses, sent incapaços per si sols de desvetllar el sentit del vot i havent de col·laborar en la reconstrucció de cada papereta . El protocol garanteix que totes les persones puguin comprovar, un cop publicat l'escrutine, que els vots van ser comptabilitzats en el sentit que van ser emesos”, explica Damián López.

A més, el sistema de l'Institut VRAIN de la UPV compleix dues propietats essencials per al vot electrònic: garanteix que un votant no puga votar més d'una vegada i assegura que el resultat de l'elecció siguiajust sense comprometre la privadesa individual dels electors.

“Independentment de la capacitat computacional disponible, és impossible conjecturar quin ha estat el vot, fins i tot en un escenari postquantic. El nostre sistema garanteix en tot moment la seguretat, verificabilitat i auditabilitat dels resultats, sense comprometre en cap moment l'electorat”, incideix Damián López.

Sobre la seua implementació, l'investigador de la UPV assegura que el sistema ja s'ha provat formalment i podria desenvolupar-se ja una solució tècnica.

Pujar