elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Investigadors de la UV en un estudi que insta a portar la medicina de precisió al tractament del traumatisme cranioencefàlic

Investigadors de la UV en un estudi que insta a portar la medicina de precisió al tractament del traumatisme cranioencefàlic

  Investigadors internacionals han proposat per primera vegada a la Unió Europea centrar el focus en les conseqüències sociosanitàries del traumatisme cranioencefàlic. "En la publicació destaquem que es reduiria substancialment la taxa global del traumatisme cranioencefàlic (TCE) aplicant millors polítiques de prevenció, directrius noves per a l'atenció clínica i enfocaments nous d'investigació", ha indicat Javier Belda, professor titular de Cirurgia de la Universitat de València i coordinador d'aquest estudi per part de l'Institut d'Investigació Sanitària (INCLIVA) de la Conselleria de Sanitat.

  A Espanya són quatre els centres que han col·laborat en la redacció de l'article, entre els quals destaca l'INCLIVA, amb Rafael Badenes com a investigador principal, i els investigadors de la Universitat de València Javier Belda i Armando Maruenda, com a coinvestigadors.

  Cada any es registren més de 50 milions de nous casos de TCE al món. D'aquests, se'n diagnostiquen dos i mig a la Unió Europea. En l'actualitat, aquesta malaltia és una de les causes principals de mort i discapacitat entre els joves adults (de 18 a 32 anys). Entre altres conseqüències, pot causar pèrdua de la memòria i ser un potenciador del risc de patir, a llarg termini, malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer, segons l'estudi que va presentar el CENTER-TBI en la Comissió Europea el 7 de novembre passat.

  Mitjançant 12 punts clau, en l'article publicat arran de l'estudi, «Traumatic brain injury: integrated approaches to improve prevention, clinical care, and research», el grup internacional insta a la implantació de mètodes més precisos, tant en el diagnòstic com en el tractament. Segons el CENTER-TBI, la introducció de noves tècniques és la base per definir subgrups dins la pròpia malaltia, aplicar tractaments més eficaços i aconseguir, finalment, millors resultats.

  "El traumatisme cranioencefàlic afecta un gran nombre de persones a tot el món amb conseqüències potencialment greus per a la seua salut i benestar, també implica una gran càrrega econòmica per a uns serveis mèdics ja sobrecarregats", assegura David Menon, coordinador del projecte CENTER-TBI. El professor de la Universitat de Cambridge sosté que no s'està fent prou per prevenir i tractar aquest tipus de lesions, i que els tractaments són massa generals i, per tant, poc efectius. Andrew Mass, professor de la Universitat Hospital Autwerp, ha coordinat junt amb Menon la redacció de l'article publicat en The Lancet Neurology. La investigació es va desenvolupar entre el desembre del 2014 i l'octubre del 2017.

  El traumatisme cranioencefàlic no solament comporta anualment uns notables costos personals, també implica unes despeses econòmiques quantioses. El tractament de la malaltia i els seus resultats pugen cada any als 400 mil milions de dòlars. Atenent el producte interior brut mundial, un de cada 200 dòlars o un 0,5 % del PIB mundial, es destina a cobrir despeses generades pel TCE, segons l'article.

  Projecte europeu CENTER-TBI

  CENTER-TBI és un projecte europeu que forma part de la iniciativa global INTER-TBI, adreçada a la investigació del traumatisme cranioencefàlic. Fundat l'any 2011 amb l'objectiu de millorar les condicions dels pacients amb traumatisme cranioencefàlic, en la seua investigació participen més de tres-cents especialistes clínics de diferents institucions i països.

  "Estem orgullosos de formar part de la xarxa internacional d'investigació del traumatisme cranioencefàlic, una unió que ha generat un consens. La publicació en el Lancet Neurology ha permés que el mes de novembre passat es presentara la problemàtica del maneig d'aquests pacients en la Comissió Europea, la qual cosa facilitarà que s'incloga dins les línies prioritàries d'investigació biomèdica", afirma el professor Belda.

  Accidents de trànsit i caigudes

  L'augment de la industrialització i l'ús de vehicles de motor estan causant un gran nombre de traumatismes cranioencefàlics, a causa dels accidents de trànsit a països amb ingressos mitjans i baixos, que afecten més les persones joves. Als països d'alts ingressos, la incidència del TCE és més alta i augmenta en els ancians, a causa de les caigudes. El pitjor pronòstic en l'ancià pot comportar que els tractaments no s'instauren o es retiren prematurament, amb resultats pitjors que reforcen l'escepticisme terapèutic en el tractament d'aquests pacients longeus.

  Pujar