elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La intel·ligència artificial permet crear la primera mascletà 'indoor' de la història

La intel·ligència artificial permet crear la primera mascletà 'indoor' de la història
  • Aquesta instal·lació sensorial i interactiva, creada gràcies a la intel·ligència artificial, es pot visitar al Centre Cultural La Nau fins al 26 de març

MÉS FOTOS
La intel·ligència artificial permet crear la primera mascletà 'indoor' de la història - (foto 2)

El projecte Falla Immaterial, impulsat des de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV), avança el calendari faller d’enguany amb la proposta de la seua setena edició, que hui s’ha presentat al Centre Cultural La Nau, on s’ha instal·lat la primera mascletà ‘indoor’ de la història de les Falles.

Baix el nom de SENTiMENT, Falla Immaterial presenta en 2023 una experiència per a la ciutadania dividida en dos parts, la qual permet explorar el paisatge sonor de la ciutat de València al llarg del mes de març. En concret, el Centre Cultural La Nau acull la part de SENT, que consisteix en una instal·lació sensorial, auditiva i sensitiva que recrea una mascletà a escala sonora en un espai interior i fosc, de manera que s’aguditza el sentit de l’oïda i l’efecte de la vibració.

La proposta SENT de Falla Immaterial, que romandrà a la Sala Oberta de La Nau fins al 26 de març, ha sigut creada a partir de la informació que ofereix el portal de dades obertes de l’Ajuntament de València. L’equip de l’ETSE-UV en col·laboració amb l’artista sonor Edu Comelles han treballat les gràfiques generades arran d’eixes dades perquè dibuixen el so i servisquen a manera de partitures. Així, s’ha reproduït la primera mascletà basada en intel·ligència artificial.

A més, la instal·lació de SENT té un caràcter interactiu, de manera que l’espai expositiu transforma cada peça sonora i l’adapta segons les persones que la visiten, ja que la seua presència és capturada a través d’un sistema electrònic de sensors i un algorisme generatiu combina els sons dels coets i petards de la mascletà amb una seqüència diferent cada vegada.

“Gràcies a la ciència hem creat una nova forma de viure la mascletà com un esdeveniment que és patrimoni immaterial de la ciutat. Esperem disparar, almenys, 1.000 mascletaes, que són aproximadament el nombre total de mascletaes que s'han disparat al llarg de la història. Tant de bo siguen més!”, ha afirmat Francisco Grimaldo, subdirector de l’ETSE-UV i director de la Falla Immaterial.

"Cal cuidar el paisatge sonor, que ens defineix com a societat i construeix país més enllà del punt festiu. És una cosa col·lectiva, que és de totes les persones i, alhora, de cap", ha explicat Edu Comelles. "Ens agraden les propostes de cocreació artística com aquesta. Som una falla més i treballem la cultura popular i festiva des de La Nau", ha dit Ester Alba, vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València. "Volem generar coneixement per a la ciutadania a través de les dades obertes i aquest projecte ens ho permet", ha conclòs Elisa Valía, regidora de Transparència i Govern Obert de l'Ajuntament de València.

El joc de crear una mascletà pròpia en línia

Falla Immaterial no ha oblidat la seua vessant en línia i enguany també presenta una proposta al web oficial: fallaimmaterial.com. Ací, la ciutadania pot entrar i jugar a crear la seua pròpia mascletà des dels telèfons mòbils: segons es menege un dispositiu amb la mà es poden tirar piules, trons de bac, masclets i coets de canya. D’aquesta manera, l’experiència sonora de SENTiMENT transcendeix l’espai expositiu a La Nau i es pot gaudir per tot arreu.

Comboi obert amb Falla Immaterial

L’aplec de persones interessades en les Falles i la ciència és altre dels objectius de Falla Immaterial. Per això, es fa servir d’altre eix de la cultura valenciana: l’esmorzar, entés com una ocasió per a conéixer a l’equip del projecte i professionals que son referents en aquests àmbits. Així, cada any es convoca una matinal, que en 2023 tractarà sobre paisatge sonor, dades obertes i gastronomia. Serà el dissabte 11 de març, a les 10 hores, a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània (Carrer de Sant Ferran - Número 12). L’assistència és lliure i gratuïta per a tothom. Tan sols requereix inscripció prèvia ACÍ

Falla Immaterial és un projecte de l’ETSE-UV que pretén augmentar la cultura científica de la societat mitjançant la festa local més popular i emblemàtica de la ciutat de València. La proposta SENTiMENT per a 2023 es completarà amb una altra instal·lació visual i lumínica al MuVIM que serà inaugurada pròximament. Així mateix, com ja és tradició, es plantarà un “ninot immaterial” a la Falla Arrancapins.

Pujar