elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La ‘Guia de la València del primer franquisme (1939-1948)’ es presenta dilluns a la Nau

  • L’obra, en la que participen un total de dinou especialistes, analitza com s’assentà el franquisme de postguerra a la ciutat de València a través de documents i testimonis inèdits fins a la data

La ‘Guia de la València del primer franquisme (1939-1948)’, coordinada per José María Azkárraga, Lucila Aragó i Juan Salazar, es presenta el dilluns 31 de gener, a les 19 hores, a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau. L’obra és fruit de la col·laboració de Publicacions de la Universitat de València i l’editorial de la Universitat Politècnica de València.

L’acte del dilluns comptarà amb la presència d’Ester Alba, vicerectora de Cultura i Esports de la Universitat de València; Salomé Cuesta, vicerectora d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la Universitat Politècnica de València; Dolores Sánchez Durá, historiadora i prologuista de la guia; i Jose María Azkárraga, un dels tres coordinadors de la publicació.

La fi de la Guerra Civil Espanyola va suposar l’inici d’una etapa de postguerra marcada per la repressió, la carència i la pobresa en moltes famílies espanyoles. En el cas de la ciutat de València la situació no va ser distinta a la d’altres punts d’Espanya mentre va durar l’ocupació del bàndol franquista. Ara, més de 80 anys després, un total de dinou especialistes tracten d’estripar amb la recuperació de documents, arxius i testimonis desconeguts com era la València franquista entre 1939 i 1948.

La publicació fa un recorregut per la ciutat de València des de diferents perspectives: des de què va suposar la victòria franquista a la Guerra Civil i quin paper va jugar la societat valenciana en actes i desfilades de les tropes franquistes, fins a l’ocupació de la ciutat des de distints àmbits com l’arquitectura, el món laboral, l’educació, la sanitat o la cultura i la pròpia vida quotidiana.

Entre les pàgines de la Guia de la València del primer franquisme (1939-1948) es poden trobar mapes i cartografies de la urbs d’aquells anys, imatges de llocs icònics de la ciutat que durant l’època franquista es van convertir en espais de reunions amb jerarques nazis alemanys i feixistes italians, així com testimonis d’aquells que van viure la repressió a les presons valencianes o com va ser la resistència contra la dictadura durant aquells primers anys.

 

Pujar