elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Grup de Dansa de la Universitat i l’Acadèmia Capella de Ministrers inauguren el festival Serenates amb l’espectacle ‘Abans de la llum’

El Grup de Dansa de la Universitat i l’Acadèmia Capella de Ministrers inauguren el festival Serenates amb l’espectacle ‘Abans de la llum’
  MÉS FOTOS
  El Grup de Dansa de la Universitat i l’Acadèmia Capella de Ministrers inauguren el festival Serenates amb l’espectacle ‘Abans de la llum’ - (foto 2)

  El Grup de Dansa de la Universitat de València i l’Acadèmia Capella de Ministrers (Acadèmia CdM) s’encarregaran d’inaugurar dijous, dia 24 de juny, a les 22 hores, la programació de Serenates, que tindrà lloc al Claustre del Centre Cultural La Nau fins a l’1 de juliol. El festival,  organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, celebra el seu 34é aniversari amb huit nits de concerts de diferents estils.

  Serenates arranca aquesta edició amb l’estrena de l’obra ‘Abans de la llum’, una producció pròpia per al festival que tracta, a través de la poètica de la dansa i la música, totes les experiències per les quals han transitat les huit dones protagonistes d’aquest espectacle. En aquest temps fosc, on sembla que no arribarà mai l’alba, elles narraran en primera persona la línia que va de la desesperança a l’esperança, de les tenebres a la llum.

  “Vaig demanar a les ballarines que em narraren una experiència bona i una altra de dolenta per les quals havien passat durant aquest temps de pandèmia, i a través d’aquestes dues experiències hem creat un camí escènic per a cada història. L’estructura es basa en el relat de cada ballarina i el seu trànsit vital per aquesta experiència”, explica Toni Aparisi, director del Grup de Dansa de la Universitat de València. I explica que el nom de l’espectacle és una metàfora de tot aquest temps fosc que hem viscut i del qual comencem a eixir.

  “La unió d’aquestes dues arts farà que l’espectacle ‘Abans de la llum’ comunique al públic l’energia que intentarem transmetre des de l’escenari. El repertori ens portarà per un camí d’emocions, ja que el que es proposa és un record de la situació que ens està tocant viure aquest últim any. L’experiència està sent molt productiva i enriquidora per a totes dues parts”, comenta Onofre Serer, membre de l’Acadèmia CdM i percussionista.

  Tots dos subratllen que actuar en un espai com el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València “és impressionant”. “Un lloc que ja convida a la contemplació i que té tanta història és un extra per a qualsevol intèrpret de dansa. Encara és més imponent. Personalment serà un luxe poder viure aquesta experiència amb els músics de Capella de Ministrers ”, conclou Toni Aparisi.

  Capella de Ministrers canalitza la seua dimensió pedagògica amb l’Acadèmia CdM de música antiga dirigida a joves intèrprets i estudiants perquè adquirisquen experiència i s’integren en el món professional. L’Acadèmia CdM és un taller en residència, en la línia de l’experimentació entorn de les noves propostes de reinterpretació de la música del passat amb criteris històrics. Es tracta de recrear el tipus de treball davant la música de l’edat mitjana, el Renaixement o el barroc.

  El Grup de Dansa de la Universitat de València va nàixer el curs 2017-2018. En l’actualitat és dirigit per l’intèrpret, coreògraf i director d’obres de dansa contemporània Toni Aparisi. Amb una amplíssima formació, que va des de l’art dramàtic, la perfomance, la dansa contemporània i les arts marcials, en la seua trajectòria destaquen diversos guardons, entre els quals es troben tres premis Max ––—millor intèrpret per ‘Alma (2007), millor Intèrpret per ‘Pinoxxio’ (2016) i millor coreografia per ‘ Pinoxxio’ junt amb Rosángeles Valls (2016)—, quatre premis Abril al millor intèrpret masculí de dansa i diversos guardons al millor ballarí en els premis de les Arts Escèniques Valencianes i en altres certàmens. Actualment és candidat als premis Max com a millor intèrpret masculí de dansa per ‘Atman, el comiat’.

  Al llarg de més de tres dècades, el festival Serenates ha tingut un èxit rotund i cada vegada més col·laboracions. En aquesta edició, hi participen l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Bancaixa, l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) de València i el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València.

  Les entrades, a un preu simbòlic de tres euros, es poden adquirir en la pàgina web http://www.latenda.es/entrades. Estan pràcticament esgotades per a tots els espectacles.

  8 nits de concerts

  El festival ofereix huit nits de concerts. Després de l’espectacle ‘Abans de la llum’, el divendres 25 de juny l’Orquestra de València tornarà al claustre de la Nau amb un programa del cicle dedicat a Josep Iturbi pel 125 aniversari del seu naixement.

  El dissabte 26 de juny actuarà el cantautor Pablo Milanés, artista convidat d’enguany, que visitarà València amb la seua gira ‘Días de luz’, un espectacle íntim, sorprenent i emocionant per a obrir un nou horitzó esperançador en aquests moments tan crítics i incerts.

  El diumenge 27 de juny, sota la direcció de Francesc Valldecabres, l’Orfeó Universitari de València oferirà el concert ‘Distopia’, que inclourà el debut de l’obra ‘This is your judgement’, de la jove compositora Luz Martín, sobre conceptes d’utopia i distopia.

  El dilluns 28 de juny, l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València reprendrà Serenates amb la programació extraordinària pel seu 25é aniversari amb un concert dedicat a Verdi, juntament amb alumnes de cant del Conservatori Superior de Música de València, tots ells a les ordres de la directora titular de l’OFUV, Beatriz Fernández Aucejo.

  El dimarts 29 de juny serà el torn de Melomans. L’agrupació torna al festival amb una proposta musical fresca, dinàmica i divertida en què realitzaran una revisió de cançons actuals i d’ahir amb l’humor com a vehicle i quatre veus a cappella.

  El dimecres 30 de juny, les dones seran les protagonistes amb l’homenatge de Kairós Project a la figura de Nadia Boulanger.

  El dijous 1, l’Orquestra de Jazz del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, dirigida per Jesús Santandreu, clausurarà l’edició 34 de Serenates.

  Pujar