elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cau un grup criminal que tenia atemorits diversos barris de València: fins a 17 assalts en habitatges

Cau un grup criminal que tenia atemorits diversos barris de València: fins a 17 assalts en habitatges
  • Empraven el mètode de la relliscada i tenien com a punt neuràlgic un apartament en la localitat valenciana de Daimús

Agents de la Policia Nacional han detingut a València a tres persones, dos dones i un home, d'origen croat i italià i d'edats compreses entre els 19 i 57 anys, com a presumptes autors de 17 robatoris amb força en domicilis de la ciutat, comesos en els districtes de Proveïments i Russafa entre octubre de 2023 i gener de 2024. També se'ls imputa els delictes de pertinença a grup criminal i, a elles, el de falsedat documental.

La desarticulació del grup criminal ha sigut possible després d'una àrdua labor d'investigació duta a terme pel Grup de Robatoris de la Brigada Provincial de Policia Judicial de València, en col·laboració amb la Comissaria Local de Gandia, la de Lloret Mar (Girona) i la Policia Local de Daimús. En un dispositiu policial establit a este efecte, els agents van detindre in fraganti a dos dones i a un home quan cometien un robatori amb força en un pis de València, aconseguint recuperar diverses joies que acabaven de sostraure del domicili.

Els investigadors van esbrinar que el grup criminal emprava com a punt neuràlgic un apartament situat a la platja de la localitat valenciana de Daimús, des d'on es desplaçaven diàriament, de dilluns a divendres, fins a València, principalment als districtes de Russafa i Proveïments, per a dur a terme, en primer lloc, el control dels habitatges d'interés i, seguidament, cometre els robatoris en estes.

Els agents han registrat este habitatge, on han localitzat i intervingut gran quantitat de joies sostretes, 675 euros, així com útils i ferramentes emprats en esta mena de delictes. Així mateix, han inspeccionat cases de compravenda de joies i objectes valuosos de segona mà a Gandia (València), on han intervingut nombroses joies robades que havien sigut venudes per les detingudes emprant documents d'identitat falsos de ciutadanes romaneses. Part d'eixes joies i altres objectes valuosos ja han pogut ser retornats als seus legítims propietaris.

Així mateix, amb anterioritat a la seua actuació criminal en la capital del Túria, a este grup organitzat se li atribuïx també diferents robatoris amb força en habitatges de les províncies catalanes de Girona i Barcelona.

Els arrestats, dos d'ells amb antecedents policials, han passat a disposició judicial, decretant-se el seu ingrés a la presó.

Modus operandi

La principal manera d'actuar del grup criminal era fer-se passar dos d'ells per una parella i, després de cridar als portals, accedir a l'interior dels edificis per a comprovar els habitatges en les quals hi havia habitants en el seu interior i esperar que algun isquera del domicili deixant la porta d'accés sense tancar amb clau. D'esta manera, empraven l'anomenat mètode de la relliscada per a accedir als pisos i sostraure efectes de valor. Un tercer membre del grup, al seu torn, vigilava la zona per si tornava l'habitant del domicili violentat, comunicant-se directament amb els altres integrants per telèfon mòbil.

Després de perpetrar els robatoris, els ara detinguts abandonaven el lloc en un vehicle de lloguer d'alta gamma que prèviament havien estacionat en les proximitats.

Mètode de la relliscada

L'anomenat mètode de la relliscada, usat per a robar a l'interior de domicilis, consistix a accedir als habitatges en les quals no es tancat la porta amb clau, emprant per a això làmines rígides de qualsevol tipus de plàstic resistent. Després d'actuar amb estes sobre el pestell del pany, aconseguixen accedir ràpidament als habitatges.

En el cas d'estos tres detinguts, usaven a més calcetins per a evitar deixar petjades en el lloc dels fets.

Pujar