elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La gran riuada de València no va ser la de 1957: Va succeir fa 505 anys

La gran riuada de València no va ser la de 1957: Va succeir fa 505 anys
  • La gran riuada va esfondrar ponts, va esfondrar cases i va provocar centenars de morts

Si una passeja per València és habitual trobar-se amb plaques que recorden la gran riuada que va succeir el 14 d'octubre de 1957. És sens dubte, al costat de la ‘pantanà’ de Tous en 1982, les dues imatges que venen a la memòria col·lectiva dels valencians.

Aquesta gran riuada, en la conca del riu Túria al seu pas per València, va causar la mort d'almenys 81 persones a més de quantiosos danys materials.

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha publicat un fil de twitter amb l'efemèride que recorda que un dia com hui, el 27 de setembre de 1517, es va produir la que és, amb tota probabilitat, la major riuada del Túria sobre València des que va ser conquistada pel Rei Jaume I.

La primera riuada documentada després de la conquesta de València, en 1238, es té constància que va succeir en 1321 i la de 1517, la més monumental, seria la novena que es té constància.

Segons Aemet, dels cinc ponts que tenia la ciutat, tres van ser derrocats per la força de l'aigua. Es tracta dels ponts del Real, Serrans i el Nou, hui conegut com a San José. A més, les cròniques relaten que la riuada de 1571 va llevar els ganivets i part dels ampits del pont de la Trinitat.

A més, es van esfondrar centenars de cases i va provocar la mort de centenars de persones.

També va afectar el Xúquer

Aquesta riuada no sols va afectar el Túria, sinó al Xúquer i les comarques de l'interior, esfondrant centenars de cases a Sumacàrcer, Gavarda, Alzira o Algemesí.

A Requena, segons Aemet, enguany va ser conegut com a “any del aguaducho” per les pluges torrencials del 27 de setembre.

El climatòleg Inocencio Font va afirmar, segons assenyala Aemet, que “la de 1517 va ser conseqüència d'una de les majors riuades registrades en els últims mil anys”.

L'hora de la riuada

Segons es conserva en el ‘Lliure de Antiquitats’ que es conserva en l'arxiu de la Catedral de València, s'indica que la primera avinguda del Túria es va produir havent dinat, “entre tres hores i quatre” i “va vindre el riu de València tan crescut, que va pujar per damunt dels ponts i va entrar a València”.

Així mateix, sobre les 21.00 hores va arribar una segona avinguda, encara “més catastròfica”. Va ocórrer “en fosquejar, a les nou de la nit, el riu va tornar a créixer tant i més que ne la primera avinguda”.

La riuada de 1340

Va ser tal la riuada de 1340, segons les cròniques de l'època que la Catedral va traure en processó pels carrers del Lignum Crucis amb rogatives ‘ad petendam serenitatem’ demanant el cessament de les pluges.

Pujar