elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un gran mural natural rebrà als assistents a la Cerimònia d'obertura de la Capitalitat Verda Europea 2024

Un gran mural natural rebrà als assistents a la Cerimònia d'obertura de la Capitalitat Verda Europea 2024
  • S'instal·larà a mode de photocall en el hall del Palau de la Música, estarà orientat cap a l'antic llit del riu i mesurarà quasi 4 metres d'ample per 3 metres d'alt

  • La jornada inaugural comptarà amb la participació d'experts de diferents àrees en l'àmbit nacional i internacional i autoritats polítiques

 

Els actes de celebració de la Capitalitat Verda Europea 2024 donen este dijous, 11 de gener, el tret d'eixida amb la Cerimònia d'obertura que es realitzarà en el Palau de la Música i en el hall del qual s'instal·larà, a mode de photocall, un gran mural natural orientat cap a l'antic llit del riu Túria.

Esta paret-jardí mesurarà quasi 4 metres d'ample per 3 metres d'alt, estarà composta per molsa natural i plantes naturals estabilitzades i en ella es col·locarà una gran “V”; l'eslògan "València Sostenible"; i el nom de les ciutats que han obtingut este reconeixement des de 2010 (Stockholm, Hamburg, Vitòria-Gasteiz, Nantes, København, Bristol, Ljubljana, Essen, Nijmegen, Oslo, Lisboa, Lahti, Grenoble, Tallinn i Vilnius).

Es tracta d'una peça fabricada artesanalment als peus de la Serra Calderona amb fusta de bedoll i vegetació natural preservada. Per a la seua confecció s'han seleccionat espècies que evoquen al Mediterrani, matisos cromàtics i aromes, amb la particularitat que amb el tractament de preservació ja no consumixen aigua ni altres recursos energètics per al seu manteniment, conservant la seua bellesa estètica i sensacions de manera sostenible durant anys.

La finalitat d'este mural és mostrar la necessitat de connectar a les persones amb la naturalesa en els entorns urbans, el compromís actiu amb la sostenibilitat i respecte al medi ambient que té València. És una aposta per la diversitat i la riquesa paisatgística i l'economia de proximitat de la ciutat. A més, la gran “V” simbolitza alguns dels valors que representa València i que es promouran i impulsar durant este any de Capitalitat.

Unes jornades “inspiradores” repletes d'experts

La jornada inaugural de la Capitalitat Verda Europea 2024, que serà oberta al públic i es prolongarà fins al divendres 12, comptarà amb la presència d'experts de diferents àrees en l'àmbit nacional i internacional i autoritats polítiques municipals, autonòmiques, estatals i europees.  

En concret, es realitzaran conferències inspiradores, tallers, una taula redona de Capitals Verdes Europees i un diàleg d'alcaldes de municipis de la província de València. Així, la primera sessió iniciarà amb la xarrada “Naturalesa i Biodiversitat” a càrrec de Daniela Rizzi i Pilar Díaz.

Rizzi és experta sènior en Solucions Basades en la Naturalesa (SBN) i Biodiversitat en ICLEI Europa i ha exercit un paper fonamental en el desenvolupament del programa mundial UrbanByNature que permet als governs locals aprofitar les SBN per a abordar desafiaments socials i fomentar la biodiversitat. Díaz és arquitecta i urbanista, fundadora de Paisatge Transversal, un estudi amb més de 10 anys d'experiència, i ha liderat projectes orientats a millorar la sostenibilitat de ciutats i territoris, sent reconeguda en la Biennal d'Arquitectura de Venècia i en la Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme.

També participaran en els debats Claire Roumet i Julio Lumbreras amb la seua conferència “Missió Climàtica”. Roumet ha exercit durant 10 anys el càrrec de secretària general de Housing Europe, la Federació de proveïdors d'habitatges socials. Actualment, co-lidera Energy Cities, a càrrec de politiques europees i aliances estratègiques. Lumbreras és professor associat en la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) i en la Universitat d'Harvard, on impartix el curs sobre “Ciutats Sostenibles”. Va ser membre de la Junta de la Missió Europea per a “Ciutats climàticament neutres i intel·ligents”. Actualment, forma part del consorci Net Zero Cities i coordina la plataforma multiactor per a la implementació de la missió a Espanya (citiES 2030). És coautor de més de 80 articles i llibres sobre qualitat de l'aire, canvi climàtic, ciutats sostenibles i educació superior.

Altres experts com Juan Caballero i Francesc Arechavala parlaran sobre l'“Espai Públic i Mobilitat” i Bea Jacoste i José Mª García Álvarez abordaran el tema de l'alimentació sostenible.

Caballero és un antic periodista que treballa com a coordinador sènior de projectes en Eurocities des de 2015. S'encarrega de projectes de mobilitat en el Fòrum de Mobilitat d’Eurocities. Ha coordinat el Secretariat de la Setmana Europea de la Mobilitat durant els últims deu anys. Per part seua, Arechavala és expert en el camp de la planificació i gestió de la mobilitat i responsable de nombrosos projectes en diferents ciutats d'Espanya, Mèxic i el Brasil, realitzant Plans de Mobilitat Urbana Sostenible, Plans Directors de la Bicicleta, estudis de pacificació del trànsit en centres urbans, remodelació de xarxes de transport públic, Plans Estratègics de Transport o estudis d'accessibilitat, entre altres. A València, cal destacar la seua participació el PMUS de la ciutat així com en el Pla de Mobilitat Metropolitana de l'àrea de València.

Jacoste és la directora general de KM ZERO Food Innovation Hub i porta deu anys dedicats a l'estudi i implementació de solucions foodtech treballant de bracet d'empreses, startups, inversors i institucions. I García Álvarez és professor a la Universitat Politècnica de València i ha sigut assessor i consultor d'organitzacions internacionals com l'OCDE, la Unió Europea i el BID. És membre del Consell Alimentari de València i del Grup Assessor Científic del Programa de Sistemes Agrícoles d'Importància Mundial de la FAO.

Les conferències inspiradores de la jornada del dijous conclouran amb la xarrada “Aliances, Participació i Governança” que oferiran Gianluca Ferraro i Bernabé Aldeguer. Ferraro és investigador sènior en Governança Ambiental en el Centre de Governança Blava de la Universitat de Portsmouth (Regne Unit) i ha treballat com a investigador i analista de polítiques en organitzacions acadèmiques, institucions de la Unió Europea i agències públiques regionals.

Aldeguer és professor de Ciència Política i de l'Administració a la Universitat de València i forma part de l'equip de coordinació del projecte Blue Green Governance recentment reconegut per la Comissió Europea en el marc del programa HORIZON.

 

 

 

Pujar