elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gran avanç en el tractament del càncer de mama gràcies a un descobriment del IIS La Fe

Gran avanç en el tractament del càncer de mama gràcies a un descobriment del IIS La Fe
  • El centre d'investigació valencià descobreix biomarcadors que prediuen la resposta a la quimioteràpia en el càncer de mama triple negatiu en el moment del diagnòstic

Un estudi publicat per investigadors i investigadores de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) ha posat en relleu el paper dels perfils inmunosupresors en la biòpsia líquida en el càncer de mama triple negatiu.

Segons l'article 'Immunosuppressive profiles in liquid biopsy at diagnosi predict response to neoadjuvant chemotherapy in triple-negative breast cancer', publicat en 'European Journal of Cancer', un perfil de biomarcadores, concretament els metabòlits derivats del triptòfan circulants en sang, prediuen la resposta a la quimioteràpia prèvia a la cirurgia en el càncer de mama triple negatiu. El 19 d'octubre se celebra el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama.

Els càncers de mama triple negatiu són un subgrup de tumors que no expressen cap dels tres receptors que, en general, es troben en el càncer de mama. Representen al voltant del 10-15% dels càncers de mama, no es poden tractar amb medicina dirigida i, per això, solen tindre pitjor pronòstic.

Actualment, el tractament per al càncer de mama triple negatiu es basa en la quimioteràpia prèvia a la cirurgia. A pesar que alguns casos responen positivament al tractament, els que no responen solen presentar pitjor pronòstic.

Biomarcadors de pronòstic i immunosupressió

L'objectiu del treball de l'equip del IIS La Fe era identificar biomarcadors que prediguen, just en el moment del diagnòstic i abans de qualsevol altra intervenció, quins pacients no respondran a la quimioteràpia convencional.

També es van investigar les característiques fisiopatològiques d'aquestes pacients per a poder identificar les causes de la seua mala resposta. Els biomarcadors identificats, juntament amb uns altres biomarcadors també en sang i altres que es localitzen en la biòpsia inicial que serveix per al diagnòstic, estan associats al pronòstic que tindrà la malaltia.

A més, tots tenen en comú que promouen la immunosupressió, és a dir, l'apagat del sistema immune contra el tumor. Per tant, aquests resultats faciliten la identificació de les pacients que no responen al tractament i apunten al fet que la immunosupressió pot ser la causa.

Amb aquestes dades, els investigadors proposen la importància de revalorar les opcions terapèutiques d'aquestes pacients, per exemple, amb cirurgia prèvia a la quimioteràpia o amb assajos clínics d'immunoteràpia.

Tesi doctoral i treball en equip

Aquests estudis han constituït la tesi doctoral de l'oncòloga Carmen Salvador i en ells han participat els grups d'Oncologia Mèdica, Anatomia Patològica, la Unitat de Mama de l'Hospital la Fe, les plataformes d'Unitat Analítica, Citòmica, Genòmica i Bioestadística, tots coordinats des del laboratori de Biologia Cel·lular i Molecular del Grup d'Investigació Clínica i Traslacional en Càncer del IIS La Fe. Carmen Salvador ha sigut beneficiària d'una beca post-MIR del IIS La Fe.

Per al treball s'han rebut ajudes de l'associació AMACMA, Fruites Cabesan, companyia de teatre Carraclas i del projecte del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats SAF2017-88422-R.

Pujar