18 de gener de 2021 18/1/21

La Fura dels Baus torna a Les Arts amb 'El Amor Brujo'

La Fura dels Baus torna a Les Arts amb 'El Amor Brujo' - (foto 1)

  El Palau de les Arts Reina Sofía rebrà al novembre a La Fura dels Baus amb el seu tribut a Manuel de Falla. Un espectacle que el grup teatral va concebre amb motiu del centenari de l'estrena d''El Amor Brujo', i que reivindica, al seu torn, la figura de l'autèntica llibretista de l'obra, la feminista María de la O Lejárraga,

  Carlus Padrissa firma la posada en escena d'aquest ballet entorn de l'obra de Falla, amb coreografia de Pol Jiménez, que comptarà a València amb la direcció musical d'Andrés Salado al capdavant de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana.

  Padrissa suggereix una ampliació de la 'Gitanería en un acto y dos cuadros', a la qual afig un pròleg en què s'inclouen fragments cèlebres del mateix Falla: 'En el Generalife', de 'Noches en los jardines de España'; la 'Introducció', d''El sombrero de tres picos'; la dansa espanyola, de 'La vida breve'; i el cant popular 'Vidalita'.

  'El Amor Brujo' va ser la primera obra que va compondre el geni de Cadis després de tornar de França. Va ser escrita expressament per a Pastora Imperio, 'cantaora' i 'bailaora', a partir de la dramatúrgia i els texts -oficialment- firmats per Gregorio Martínez Sierra, animats per la gitana Candelas, la Gitana vella, la Gitanilla i un parell de gitanets més. Es va estrenar al teatre Lara de Madrid, el 15 d'abril de 1915.

  El temps, no obstant això, ha demostrat que el llibret original no va ser obra de Gregorio Martínez Sierra, sinó de la seua esposa, María de la O Lejárraga García, que va optar en aquell moment per firmar molts dels seus texts sota el nom del seu cònjuge.

  Escriptora i política en actiu, María Lejárraga va ser, a més, d'una de les veus més clamoroses en la reivindicació dels drets de la dona en l'Espanya del primer quart del s. XX.

  La Fura dels Baus recupera la figura de la històrica activista per a convertir-la en el fil dramatúrgic de les diferents obres de Falla que componen l'espectacle. Paraula, dansa i música s'entrellacen, al seu torn, amb la llum cinematogràfica de José Val del Omar, cineasta granadí que va ser col·laborador de l'escriptor Federico García Lorca i de la filòsofa María Zambrano.

  En aquesta versió d''El Amor Brujo' no faltaran els referents imprescindibles en el llenguatge furer: la presència dels elements clàssics -aigua i foc-, que en la seua forma física interactuen amb les grans estructures escèniques -grues i artificis mecànics-, el cos humà, a més d'efectes especials i aromes per a "despertar els cinc sentits del públic", segons assenyala Padrissa.

  'El Amor Brujo' conta la història de Candelas, una jove bojament enamorada d'un seductor i fascinant gitano, al mateix temps que malvat i gelós. Ell ha mort i encara que en vida només li va procurar desgràcia, el seu record hipnòtic i embruixador torba la xica, que viu aterrida davant de la possibilitat que el seu espectre no s'haja anat definitivament.

  Amb la primavera arriba Carmelo, un ben plantat galant que pretén sense èxit Candelas. El fantasma de l'antic amant té posseïda la xica, incapaç de redimir els seus sentiments. Carmelo es compromet a trencar el malefici. Coneixedor del capritx del gitano per les dones belles, encomana Lucía, una bella gitana, que accepte les adulacions de l'espectre, perquè ell puga convéncer Candelas del seu verdader amor.

  Finalment, la vida triomfa sobre la mort i el bes de Carmelo i Candelas acaba amb el passat i amb la presència del fantasma del gitano.

  Dansa en la Pretemporada

  'El Amor Brujo' de La Fura dels Baus és el primer espectacle de dansa que Les Arts programa en la Pretemporada amb preus populars, amb entrades entre 7 i 50 euros.

  El grup de teatre català realitza la seua sisena incursió en el centre d'arts, després de la multipremiada 'Tetralogia' de Richard Wagner, 'Les Troyens', de Berlioz, i l'espectacle a l'aire lliure 'Anell de Llum', tots aquests produïts per Les Arts. La Fura també ha presentat a València el seu muntatge de 'Samson et Dalila', de Saint-Säens, llogat a l'Òpera de Roma i el concert-espectacle 'Trilogia Romana', d'Ottorino Respighi, amb projeccions d'Emnanuel Carlier.

  'El Amor Brujo' és una coproducció de la companyia catalana amb els Teatros del Canal de Madrid, el Festival Internacional de Música y Danza de Granada, Sponsorship Consulting Media, Old and New Montecarlo, Fundaçao Theatro Municipal de São Paulo, Teatro Comunale di Bologna i Festival Castell de Peralada, enginyada en 2015 per a celebrar el centenari de la composició.

  Les Arts oferirà cinc funcions d'aquesta obra els dies 10, 12, 14, 15 i 16 de novembre.

  Pujar