elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Fira Internacional del Llibre de la Ciutat de Nova York, convidada d’honor de la Fira del Llibre de València

La Fira Internacional del Llibre de la Ciutat de Nova York, convidada d’honor de la Fira del Llibre de València
  • La lluita per la difusió de la literatura i parla hispana arriben a la Fira

MÉS FOTOS
La Fira Internacional del Llibre de la Ciutat de Nova York, convidada d’honor de la Fira del Llibre de València - (foto 2)
La Fira Internacional del Llibre de la Ciutat de Nova York, convidada d’honor de la Fira del Llibre de València - (foto 3)
La Fira Internacional del Llibre de la Ciutat de Nova York, convidada d’honor de la Fira del Llibre de València - (foto 4)

Hui, 1 de maig, la Fira ha rebut la visita de representants de la Feria Internacional del Libro de New York City (FILNYC). En l’acte han participat el director de la FILNYC, José Higuera, acompanyat per Dejanira Álvarez, Coordinadora de la FILNYC, i l’escriptor mexicà Roberto Wong, autor de Lotería Mexicana. L’esdeveniment ha estat presentat per Manolo Gil i Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, acompanyats per la poeta Àngels Gregori, coordinadora de la visita de la visita de la FILNYC a València.

Manolo Gil ha exposat que la motivació que ha portat la Fira del Llibre de València a escollir la ciutat de Nova York ha estat el vincle cultural entre les dues ciutats. D’una banda, la relació de Sorolla amb la Hispanic Society of America. A més, a la ciutat dels gratacels trobem també les voltes de la Grand Central Terminal de Rafael Guastavino, així com el sistema arquitectònic amb rajoles, per la qual cosa era conegut com a “l’arquitecte de Nova York”. Així, la voluntat de la Fira era mantenir vius i posar en relleu aquests lligams culturals que uneixen les dues ciutats.

En l’acte, Carmen Amoraga ha agraït a la Fira del Llibre i a Maria Bravo, Presidenta de la Fundació Fira del Llibre de València, la construcció d’aquest pont entre Nova York i València. Ha expressat, també, el seu convenciment que “aquest acte obriria una sinèrgia col·laborativa entre les dues ciutats”. D’altra banda, José Higuera ha agraït molt la invitació d’honor per part dels seus homòlegs valencians, i ha compartit amb el públic que s'identifica molt amb la Fira del Llibre de València, perquè promou la conservació i l’ús de la llengua. Ha destacat també que en ciutats com Nova York, San Francisco, o Miami, la llengua espanyola està present en un percentatge altíssim de la població i que un dels objectius de la FILNYC és el de promoure la literatura hispànica. Dejanira Álvarez ha comentat que no només ens permetrà intercanviar experiències i difondre la literatura, sinó també crear un espai de diàleg al voltant de la llengua i la cultura hispàniques, ja que la FILNYC està organitzada per l’Institut d'Estudis Mexicans de Nova York.

Poc després, Marta Orriols ha presentat La possibilitat de dir-ne casa, la seua darrera i esperada novel·la. L’autora, que ha estat traduïda a setze llengües, ha conduït l’acte en companyia de Rosella Valor. També ha volgut ressaltar durant la seua presentació la importància de l’arrelament i de les autocures en moments de crisi existencial.

A més, l’escriptor Héctor Abad Faciolince ha presentat Salvo mi corazón, todo está bien. En l’acte, que ha estat presentat per Emili Piera, s'han fet diversos comentaris sobre l’amistat i les activitats dels tres capellans protagonistes de la història, que són moderns, cults i amb un toc entranyable que apareix durant tota la narració. El cinema ha estat present, ja que un dels capellans protagonistes és crític cinematogràfic. L’autor ha confessat al públic que utilitza versos de poemes per a titular els seus llibres, com és el cas d’El olvido que seremos o, el que ha presentat hui, Salvo mi corazón, todo está bien.

L’escriptora i periodista Carme Chaparro ha presentat davant d’un gran públic la seua última novel·la Delito. Amb una trama trepidant en què deu persones es precipiten a la vegada des de les seues habitacions de la setena planta d’un dels hotels més emblemàtics de Madrid, Delito no només beu de la llarga experiència de Carme Chaparro quant al tractament de les notícies més delicades en els informatius, sinó que a més afronta la psicologia humana, "sense cap mena de prejudicis". En acabar la presentació, l’autora ha signat els seus exemplars a desenes de persones que l’han volgut conéixer.

Per descomptat, el públic infantil també ha pogut divertir-se amb una sèrie de contacontes programats durant matí i vesprada. El persontage d’El Grúfalo i Astèrix i Obèlix han estat passejant per la Fira i fent-se fotografies amb els més menuts.

Durant la vesprada del primer de maig, també s’han presentat els llibres del autors convidats per la FILNYC. En primer lloc, Yuri Herrera, el nou gran referent de la literatura llatinoamericana als Estats Units, ha presentat La estación del pantano, una ficció sobre la vida del polític Benito Juárez a Nova Orleans.

A continuació, Mayte López ha presentat el seu llibre, Sensación Térmica. L’autora ha explicat que ha volgut mostrar a través de la seua experiència l’altra cara de la ciutat de Nova York. Una ciutat on, si ets una persona migrant, la realitat és ben diferent. Roberto Wong ha presentat també el seu llibre Loterías mexicanas, un recull de relats breus de caire autobiogràfic.

L’escriptor Fernando Benzo ha presentat Los perseguidos, obra amb la qual ha estat guardonat amb el Premi Azorín de Novel·la 2023. Aquesta història, que té un ritme trepidant, barreja periodisme, política, i la classe subalterna hi cobra un protagonisme especial. L’autor té un gran nombre de lectors que han acudit a la signatura del llibre.

Pujar