elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Filmoteca Valenciana programa dos sessions especials amb motiu del 50é aniversari del colp d’estat a Xile

La Filmoteca Valenciana programa dos sessions especials amb motiu del 50é aniversari del colp d’estat a Xile
  • Estan organitzades per l’IVC en col·laboració amb SocialMED, Festival dels Drets Humans del Mediterrani

  • El dimecres 27 de setembre es projecten els documentals Chile, la memoria obstinada (1997) i El diario de Agustín (2008)

MÉS FOTOS
La Filmoteca Valenciana programa dos sessions especials amb motiu del 50é aniversari del colp d’estat a Xile - (foto 2)

La Filmoteca Valenciana organitza el dimecres 27 de setembre dos sessions especials en commemoració del 50é aniversari del colp d’estat a Xile, que va derrocar el règim democràtic del president Salvador Allende i va portar al poder el general Augusto Pinochet.

Les sessions estan organitzades per l’Institut Valencià de Cultura en col·laboració amb SocialMED, Festival dels Drets Humans del Mediterrani. Les projeccions han sigut possibles gràcies a la Fundació Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes del Mediterrani, Amnistia Internacional València i l’Ambaixada de Xile a Espanya.

El 27 de setembre, a les 18.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta en sessió única el documental Chile, la memoria obstinada (1997), escrita i dirigida per Patricio Guzmán.

El director de La batalla de Chile (1975), que descrivia la febre revolucionària que es va apoderar del país en 1973 i el colp d’estat de Pinochet, torna a Santiago amb un equip reduït de rodatge per a retrobar alguns dels participants en aquell film. El documental narra també la història de com va tornar La batalla de Chile al seu país d’origen després de llargs anys de prohibició i censura.

Eixe mateix dia, a les 20.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta en sessió única el documental El diario de Agustín (2008), dirigit per Ignacio Agüero. La projecció comptarà amb la presentació en sala a càrrec del productor xilé i coguionista del documental, Fernando Villagrán, i el col·laborador del Govern del president Allende i president de la Fundació ACM, Vicent Garcés.

Amb guió d’Agüero i Fernando Villagrán, el documental indaga la línia editorial de l’empresa de mitjans de comunicació El Mercurio, propietat d’Agustín Edwards Eastman, que editava els periòdics El Mercurio, La Segunda i Las Últimas Notícias.

Agüero planteja que Edwards i els seus periòdics van manipular deliberadament informació de connivència amb els aparells repressius de la dictadura militar xilena (1973-1990). El documental se centra específicament en el paper d’El Mercurio en els últims trenta anys de la història de Xile, centrant-se en qüestions com ara la Reforma Agrària xilena, l’oposició al Govern de Salvador Allende, la col·laboració amb la dictadura d’Augusto Pinochet i la postura política de l’editor fins a la restauració de la democràcia a Xile.

Pujar