elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La família Esplugues-Mota dona a la Universitat instruments científics i de laboratori de gran valor històric

    Els descendents de Juan Esplugues, catedràtic de Farmacologia entre 1971 i 1993, i d’Amalia Mota (1929-2022), investigadora del CSIC en Documentació i Informàtica Biomèdica, faran una donació a la Universitat de València d’instruments científics i de material de laboratori de gran interès per a conèixer la història de la medicina. L’acte de donació serà el dilluns 27 de febrer, a les 19 hores, al Palau de Cerveró, seu de l’Institut López Piñero.

    L’acte estarà presidit per la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, i comptarà amb les intervencions dels professors Carlos Esplugues, Josep Lluís Barona, Josep Simón i Juan V. Esplugues, a més del degà de la Facultat de Medicina i Odontologia, Francisco Javier Chorro, i de la rectora. El conservador del museu, Josep Simón, explicarà els objectes exposats a l’entrada del saló d’actes.

    La donació procedeix dels fons personals de dos destacats membres de la Facultat de Medicina de València, que van exercir durant la segona meitat del segle XX. Juan Esplugues Requena (1927-2011) va ser catedràtic de farmacologia de la Universitat de València entre 1971 i 1993. En 1987 va crear la  Fundación Juan Esplugues amb l’objectiu de promoure la formació en la investigació farmacològica de joves postgraduats. Des de la seua creació, la fundació ha concedit una quarantena de beques, contribuint a la formació de molts professors i investigadors. Per la seua banda, Amalia Mota Bru (1929-2022), va ser investigadora del CSIC en el Centre de Documentació i Informàtica Biomèdica, en estreta col·laboració amb Mª Luz Terrada Ferrandis, un centre pioner en el desenvolupament de les tècniques d’informació i documentació en medicina que va facilitar l’accés dels sanitaris i els científics a la informació internacional.

    Després de la defunció d’Amalia Mota, la família Esplugues-Mota va decidir fer donació de la part científica i mèdica de la seua biblioteca a la biblioteca universitària, i posteriorment la donació a l’Institut Interuniversitari López Piñero d’una dotzena d’instruments científics i materials de laboratori de la seua propietat. Es tracta de microscopis, fotòmetres, pindolers, jocs de peses, balances, mesuradors de pH, colorímetres, tensiòmetres, i flascons de substàncies emprades en farmacologia, que contribueixen a ampliar l'arsenal d'instruments que conté el Museu d’Història de la Medicina i de la Ciència de la Universitat de València. En el futur, els materials de la donació s’integraran en l’exposició sobre història de la medicina a València, que té la seua seu permanent en la Facultat de Medicina.

    Pujar