elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Falles brinden pel seu aniversari com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Les Falles brinden pel seu aniversari com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat
  • Després del brindis ha arribat el moment de la pólvora, un element clau que distingeix a les Falles

MÉS FOTOS
Les Falles brinden pel seu aniversari com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat - (foto 2)
Les Falles brinden pel seu aniversari com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat - (foto 3)
Les Falles brinden pel seu aniversari com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat - (foto 4)

Aquest 30 de novembre s'ha commemorat el sisé aniversaris del nomenament de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Una celebració que ha finalitzat amb un brindis en el qual han participat multitud de fallers així com la Fallera Major de València, Laura Mengó i la seua Cort d'Honor, o l'edil de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana.

Després del brindis ha arribat el moment de la pólvora, un element clau que distingeix a les Falles. El retronar dels coets ha traslladat als assistents fins al mes de març, els seus mascletaes i la festa gran de la ciutat.

Un dia especial, en el qual a més s'ha donat a conéixer que el toc manual de campanes també ha sigut reconegut com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Una tradició valenciana que ha format part d'una candidatura conjunta compartida amb altres territoris espanyols.

Els campaners d'Albaida van iniciar aquesta sol·licitud atés que és l'únic de la Comunitat Valenciana que ha mantingut aquesta tradició des del segle XIII de manera ininterrompuda i per a comunicar nombrosos esdeveniments civils, culturals i religiosos: Fins a 3.200 tocs sonen a l'any en els cels de la població.

A més, la Comunitat Valenciana, compta amb altres nou patrimonis de la humanitat, tant arquitectònics, com a gastronòmics o immaterials, com la Llotja de la Seda de València, la dieta mediterrània o el Misteri d’Elx.

Un VI aniversari que continua més enllà del 30 de novembre

El VI aniversari de la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO vol transcendir del 30 de novembre i estendre's en el temps més enllà d'aquesta data, perquè el Patrimoni “és tots els dies de l'any”. En aquest sentit, l'àrea de Patrimoni de Junta Central Fallera treballa en una nova publicació amb 19 assenyalades col·laboracions de persones del món faller amb un enfocament “molt emotiu”, amb 19 temàtiques pels 19 dies de Falles, en la qual els sectors artesanals, d'indumentària, orfebreria, pirotècnia o art faller tindran protagonisme.

La publicació inclourà entrevistes, tutorials, connexions amb persones destacades, espais, entitats a través de diferents xarxes i plataformes, així com col·laboracions amb comissions falleres altres punts del món, contribuint en les seues publicacions i aniversaris i viceversa. En aquest sentit, en les pròximes setmanes, la ciutat de València rebrà grups de comitives oficials que descobriran “de manera especial” la festa de les Falles.

Pujar