elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Experts mundials en canvi climàtic i intel·ligència artificial es concentren aquesta setmana a València

Experts mundials en canvi climàtic i intel·ligència artificial es concentren aquesta setmana a València
  • Del 16 al 20 d'octubre València es converteix en l'epicentre de dos esdeveniments científics que se celebren a ADEIT

En un món marcat per l'emergència climàtica, la rellevància d'entendre i combatre els extrems climàtics és més urgent que mai. Sequeres, inundacions, incendis i altres manifestacions de la crisi climàtica impacten les nostres vides amb una intensitat creixent. En aquest context crític, València es converteix en l'epicentre de la col·laboració global en reunir experts en ciències del clima i la intel·ligència artificial per a desenvolupar solucions innovadores.

La primera d'aquestes reunions se celebra entre el 16 i el 18 d'octubre com a part del projecte europeu científic ""XAIDA: Extreme Events - Artificial Intelligence for Detection and Attribution"". Aquest projecte reuneix alguns dels investigadors més destacats en l'àmbit de les ciències del clima i la intel·ligència artificial, amb un objectiu clar: desenvolupar nous algorismes d'intel·ligència artificial que permeten la detecció i atribució precisa d'esdeveniments climàtics extrems.  Destaca la participació d'Erika Coppola, Davide Faranda, Miguel Mahecha, Robert Vautard, Laura Suarez-Gutierrez, Sebastian Sippel, Freddi Otto, Dim Coumou, Sonia Seneviratne. La Universitat de València és sòcia activa d'aquest projecte, on l'equip liderat pel catedràtic d'Enginyeria Electrònica Gustau Camps-Valls ha destacat en el desenvolupament d'algorismes de detecció precoç de sequeres, inundacions i incendis. 

El segon esdeveniment, ‘Extreme event detection, anàlisi and explanation’, se celebra els dies 19 i 20 d'octubre sota el marc del projecte ELISE,  que finança les activitats de la xarxa ELLIS (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems). En aquesta ocasió, experts en intel·ligència artificial exploraran la capacitat de les tècniques d'aprenentatge automàtic davant els desafiaments del canvi climàtic. Hi participaran al voltant de 40 científics de IA, entre els quals destaquen membres de projectes emblemàtics com CLINT, ERC USMILE, DeepExtremes, XAIDA, Deepcube,i AI4PEX. L'agenda inclou xarrades específiques, discussions obertes, un hackathon i la redacció d'un white paper sobre la funció de la IA en la detecció d'extrems climàtics. 

Aquestes trobades oferiran una plataforma per a presentar les últimes tecnologies i avanços metodològics en la detecció d'extrems climàtics, l'avaluació d'impactes i riscos i la comprensió causal d'aquests esdeveniments. Totes dues reunions se celebren en la Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València (ADEIT) i estan coordinades per Gustau Camps-Valls, qui codirigeix juntament amb Markus Reichstein el programa d'investigació titulat “Machine learning for Earth and climate sciences”.

Pujar