elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Excel·lència i contemporaneïtat marquen la nova programació del TEM

Excel·lència i contemporaneïtat marquen la nova programació del TEM
  • Dansa i dramatúrgia contemporània, flamenc i nous llenguatges escènics a les propostes culturals que fins mitjans del mes de gener composen les propostes del Teatre El Musical

  • Artistes europeus, nacionals i valencians conviuen a una selecció de peces signada per Olga Álvarez, directora artística del TEM, que tanca amb esta programació quatre anys al capdavant del centre cultural de l’Ajuntament de València

  • La regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha presentat l’inici de la temporada 2019-20 junt amb tres de les companyies valencianes programades: Valencia Dancing Forward, El Pont Flotant i Eva Zapico

MÉS FOTOS
Excel·lència i contemporaneïtat marquen la nova programació del TEM - (foto 2)
Excel·lència i contemporaneïtat marquen la nova programació del TEM - (foto 3)
Excel·lència i contemporaneïtat marquen la nova programació del TEM - (foto 4)
Excel·lència i contemporaneïtat marquen la nova programació del TEM - (foto 5)
Excel·lència i contemporaneïtat marquen la nova programació del TEM - (foto 6)

Fins a mitjans de gener, una dotzena de propostes escèniques passaran pel Teatre El Musical, una programació que s’ha donat a conèixer de la mà de la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, acompanyada per tres de les formacions valencianes que hi participen: El Pont Flotant, Valencia Dancing Forward i Eva Zapico.

La coordinadora artística del teatre, Olga Álvarez - que no ha pogut acudir a la presentació pel seu avançat estat de gestació - signa esta selecció d’espectacles que tanca els seus quatre anys al capdavant del centre cultural municipal, des que en 2015 es va reobrir baix la gestió directa de l’Ajuntament de València.   

Al llarg d’este temps, el teatre ha experimentat un creixement que es quasi paral·lel a l’apertura que està vivint el barri al que s’assenta, El Cabanyal. Per a Ibáñez, l’objectiu es clar: “volem seguir treballant per a que el TEM s’identifique com l’escenari a València de la qualitat, la contemporaneïtat i l’excel·lència a les arts escèniques”, ha assenyalat la regidora en un desdejuni informatiu on s’han desgranat alguns dels noms que donen compte del nivell de l’oferta del teatre municipal.

Un exemple és Juan Mayorga, destacat representant de la dramatúrgia contemporània, Premi Nacional de Teatre (2007) i de Literatura Dramàtica (2013). El madrileny presentarà el 16 de novembre al TEM la seua nova peça, Intensamente azules. Però també hi haurà espai per a nous talents, com ara la catalana Claudia Cedò i la seua emocionant Una gossa en un descampat, que arriba a València el 2 de novembre. I es donarà visibilitat a noves formes d’entendre les arts escèniques, com el teatre documental de Microsopía i Oligor, que el 29 i 30 de novembre pujaran el públic a l’escenari per a gaudir de la seua narració a través dels objectes en La melancolía del Turista.

La dansa contemporània es consolida com un dels pilars programàtics, amb la voluntat d’introduir-la de manera regular a la cartellera, més enllà de festivals o cicles específics. Un exemple és el suport a Valencia Dancing Forward, iniciativa valenciana que reuneix a ballarins estatals i europeus acabats de llicenciar per a treballar amb coreògrafs de tot el país. El seu nou espectacle obrirà la temporada del TEM el 19 d’octubre. El 14 de desembre es podrà veure On Goldberg Variations, que aprofundeix l’estudi de la formació catalana Mal Pelo sobre l’obra de Bach, articulant poemes de John Berguer junt amb la dansa i la revisió de les partitures més cèlebres del compositor alemany. El punt internacional arribarà el 18 de gener amb un dels noms destacats de la temporada. El coreògraf francès Pierre Rigal signa Scandale, un espectacle amb música en directe i ritmes urbans que desafia els límits de l’anatomia.

I no faltarà la línia de flamenc, que inclou a dos dels bailaors contemporanis de major projecció. Rocío Molina, amb Impulso, i Eduardo Guerrero, amb Sombra Efímera II, pujaran a l’escenari del TEM el 23 de novembre i el 20 de desembre, respectivament. Els dos espectacles son experiències escèniques, que funcionen a mode de laboratori, com exploració i creació en viu per a la preparació dels seus pròxims muntatges.

Per a la directora artística del teatre, estes propostes en son una mostra clara de l’esperit del TEM: obert a nous llenguatges i formes d’expressió a través de les arts escèniques, amb propostes d’alta qualitat, amb capacitat per remoure, qüestionar, emocionar i estimular als espectadors. Una filosofia que també s’aplica al suporto a la creació valenciana. 

ELS NOUS ESPECTACLES D’EVA ZAPICO, BRAMANT TEATRE I EL PONT FLOTANT S’ESTRENEN AL TEM

A la presentació de la nova temporada del Teatre El Musical, Maite Ibáñez ha destacat  l’impuls a la escena local a través de la línia d’ajudes a la creació i producció d’espectacles promoguda des d’Acció Cultural. “Posem els mitjans, l’espai i el suport per a que el TEM funcione com un centre on germinar, treballar i presentar nous espectacles de companyies valencianes”, ha explicat la regidora. Esta temporada s’estrenaran els muntatges de tres d’elles.

La primera és El Pont Flotant, que el 26 i 27 d’octubre presenten Acampada, on conviden als espectadors a acompanyar en una escapada a un grup d’amics, cadascun amb la seua motxilla cultural i social.

El 7 i 8 de desembre, Eva Zapico estrenarà Fraude (o las consecuencias del fracaso), una història sobre la mentida dins de la família que s’extrapola a la falsedat estructural del capitalisme, del sistema.

L’11 i 12 de gener, Bramant Teatre transformarà tot l’edifici en escenari per a representar Diosas, un nou espectacle on el públic es desplaça d’un espai escènic a un altre per a conèixer diverses històries relacionades amb la maternitat i basades en les experiències de les actrius que les interpreten.

“Són tres muntatges potents, amb un treball artístic i d’investigació molt interessant, propostes que trenquen amb un concepte conservador del teatre”, ha comentat la regidora, assenyalant el compromís des d’allò públic amb una “apertura d’horitzons, tant per als creadors i per als espectadors, és l’element diferencial del TEM”.  

UN ESPAI DE CULTURA VIVA

El teatre municipal de la Plaça del Rosari s’ha definit como un espai de cultura viva, que acull distintes activitats al llarg de la temporada, en paral·lel o interactuant amb la seua programació d’arts escèniques.

Un exemple és la seua col·laboració amb el Festival Mostra Viva del Mediterrani, que del 10 al 13 oferirà cinc propostes al voltant de la cultura sorgida a les distants voreres del mar que banya les platges valencianes. Des de la presentació de la Guia Gastronòmica de la València Migrant o l’espectacle Spirit of Sarajevo a la presentació dels nous treballs de Franca Maru i Miquel Gil o el concert Dolça Mediterránea.

El 19 d’octubre, la festa d’inauguració de la temporada servirà també per a celebrar l’aniversari de Ràdio Malva, veu del barri des de fa 20 anys, amb un programa que inclou a la banda de cúmbia Flordihiguera i el show feminista de Las Penkoletas Sisters.

Ja en novembre, el dia 9, l’emblemàtica porta del centre s’obri a l’electrònica per a celebrar el quart aniversari del TEM. Participa el suïs Kalabrese DJ, un dels més reputats punxadiscos del panorama europeu, qui aposta per l’experimentació. Li acompanyen dues dones als plats amb el mestissatge com a senya d’identitat, DJ Nonai Sound i Bemol Inquieta Sound.  

I el 24 de novembre, el TEM celebra el ‘Dia contra la violència de gènere’ amb l’actuació d’una de les monologuistes més compromeses amb el feminisme, la valenciana Patricia Sornosa. 

Amés, durant tot l’any, el programa FormaTEM imparteix cursos i tallers d’arts escèniques, tant per a el públic general, adults i xiquets, com d’especialització per a artistes. I La Pilona, la cafeteria del teatre, marida la gastronomia amb un calendari de propostes culturals.

“Creguem que és important treballar la comunitat. Este tipus d’activitats complementen la programació del centre i ajuden a que els veïns, tant si en son del barri com de venen de qualsevol punt de la ciutat, senten que el teatre és seu”, ha afirmat la concejala. “Volem que el TEM siga un punt de retrobada no sols per a veure teatre o dansa, també per a escoltar un concert mentre et prens un cafè, anar a classes de circ amb els teus fills o gaudir d’un DJ internacional en una festa. Estem convençuts de que, per a arribar a la gent, la cultura ha d’esser oberta i propera, te que estar viva”, ha conclòs Ibáñez a la presentació d’una temporada que arranca esta mateixa setmana amb el Festival Mostra Viva i que tindrà la seua inauguració oficial el pròxim dissabte 19 de octubre.

Pujar