elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un estudiant de València guanya el premi Sapiència per un projecte per a regenerar l'Albufera

Un estudiant de València guanya el premi Sapiència per un projecte per a regenerar l'Albufera
  • L'institut El Clot de València es consolida com un centre referent de la investigació científica en tot l'àmbit autonòmic

L’estudiant de 17 anys de l’Institut d’Ensenyament Secundari El Clot de València, Juan de Marco Giménez, que actualment cursa el segon curs de Batxillerat, ha guanyat el primer Premi Sapiència d’investigació científica en la categoria de Ciències de la vida i de la terra que atorguen totes les universitats valencianes. La investigació s’ha centrat en les cèl·lules d’electròlisi microbiana i el seu potencial ús en la generació d’hidrogen: “un projecte que podria permetre la regeneració de les aigües de l’Albufera”, segons ha explicat el mateix Juan de Marco. La directora del centre, Gema Gil, ha destacat aquest matí “l’aposta per la investigació i la ciència d’un centre educatiu que, d’aquesta manera, es reafirma en la seua voluntat d’estar a l’avantguarda de l’ensenyament i la innovació”.

El premi, atorgat per la Xarxa d’Universitats Valencianes per al Foment de l’I+D+i i la Generalitat Valenciana, destaca el treball d’investigació d’un “projecte de ciència escolar que intenta millorar la qualitat de les aigües de l’Albufera, mitjançant el reaprofitament dels residus agrícoles del llac, que poden servir per a fer un combustible verd com és l’hidrogen; una alternativa als combustibles fòssils derivats del petroli. D’aquesta manera, l’hidrogen podria obtindre’s amb les pròpies bactèries que ja viuen en el llac i ajudar al mateix temps a regenerar aquest espai natural”, ha explicat l’estudiant, acompanyat de la professora que va tutoritzar el projecte, Julia Romero i el seu col·lega José Luis Marqués. “Estem parlant de l’energia del futur que podria substituir els carburants fòssils contaminants”, ha conclòs Juan de Marco.

Per la seua banda, la directora del centre, Gema Gil, s’ha felicitat “per un primer premi que consolida la trajectòria i la voluntat d’aquest centre públic de ser un referent en la investigació, amb un alumnat que des de l’àmbit de l’ensenyament s’esforça per millorar la qualitat de vida no només del seu barri (Tormos-Marxalenes), sinó de tota la ciutadania”. L’IES El Clot, amb 38 anys d’història a les seues esquenes apostant per una educació pública, de qualitat i arrelada al seu entorn, “es marca com a objectiu despertar la vocació científica en el seu estudiantat, amb uns recursos de vegades limitats, però amb un professorat i un alumnat d’excel·lència que ho mereixen”.

La investigació pretén continuar durant aquest curs per a aprofundir en les possibles solucions que el projecte podria brindar a un espai natural emblemàtic com és l’Albufera de València.

Pujar