elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Este dissabte comença a València la labor del voluntariat soci-ambiental de Creu Roja a la Devesa

Este dissabte comença a València la labor del voluntariat soci-ambiental de Creu Roja a la Devesa
  • El vicealcalde, Sergi Campillo, ha destacat la importància de «sensibilitzar i informar sobre prevenció d'incendis i sobre pràctiques compatibles amb la conservació del nostre bosc més important»

MÉS FOTOS
Este dissabte comença a València la labor del voluntariat soci-ambiental de Creu Roja a la Devesa - (foto 2)
Este dissabte comença a València la labor del voluntariat soci-ambiental de Creu Roja a la Devesa - (foto 3)
Este dissabte comença a València la labor del voluntariat soci-ambiental de Creu Roja a la Devesa - (foto 4)

Este dissabte arranca la labor del personal de voluntariat soci-ambiental en la Muntanya de la Devesa del Parc Natural de L’Albufera, en el marc del projecte per a la sensibilització, informació i prevenció d'incendis forestals en este entorn, que l'Ajuntament duu a terme amb la col·laboració de Creu Roja.  Com en anys anteriors, s'han oferit 468 llocs d'acció voluntària, i el servei es prestarà en patrullatges de 6 persones fins al dia 27 de setembre en caps de setmana (dissabtes i diumenges), en torns de matí i vesprada.

El vicealcalde, Sergi Campillo ha agraït a Creu Roja «la seua contribució a la protecció del bosc de la Devesa i el seu compromís mediambiental». «Ja són molt anys els que duem a terme esta labor, amb molt d'èxit de participació de voluntariat». Campillo ha posat en valor este treball de sensibilització a les i els visitants de la Devesa per part d'este equip, «que efectua una gran labor d'informació en la prevenció d'incendis i sobre les pràctiques més adequades i compatibles amb la conservació del nostre bosc més important», ha afegit.

L'Ajuntament de València va signar un conveni de col·laboració amb la Creu Roja Espanyola l'any 2016, dirigit a impulsar la conservació i recuperació dels espais naturals del terme municipal. El projecte de voluntariat s'emmarca en este conveni, pel qual es garanteix la presència d'un equip humà estable, integrat per voluntariat capacitat, que vela per la protecció de l'espai natural i promou la conscienciació mediambiental. A més, enguany el personal voluntari informarà també la ciutadania sobre la gestió adequada dels residus provinents de la crisi per COVID-19 (guants i mascaretes). La base dels voluntaris es localitza a la Casa Forestal del Saler.

La campanya  es desenvolupa a través de tres tipus d'accions: vigilància  i control; detecció d'irregularitats; i realització d'enquestes a les persones visitants. Les labors de vigilància  inclouen la prevenció de possibles situacions de risc d'incendi i informació a les i els visitants; en segon lloc, es pretén detectar irregularitats relacionades amb l'incompliment de la normativa fonamental de protecció d'este espai i amb l'estat dels elements i mobiliari que integra la Devesa. Finalment, el personal realitzarà enquestes per a conéixer les característiques i inquietuds de les persones visitants de la Devesa.

Per a facilitar totes les accions, la Devesa es dividirà en tres zones: Nord, des de la Creu fins al tallafoc de la Rambla (és la zona de menor en superfície, però amb major concentració de visitants); zona Mitja, des del tallafoc de la Rambla fins a la Gola de Pujol (zona mitjana en superfície i menor concentració de visitants); i zona Sud (des de la Gola fins el límit amb el Parador del Saler (la més àmplia, però amb menor concentració de persones).  Cada cap de setmana els voluntaris realitzen un comunicat amb les incidències detectades i la seua localització, que el Servei de Devesa-Albufera s'encarrega d'esmenar. A més, la persones coordinadores dels equips estan en contacte amb els guardes forestals, els quals avisen en cas que es requerisca la presència de Policia Local. 

ACONSEGUIR LA IMPLICACIÓ DE LES PERSONES VISITANTS

Tal com ha destacat el delegat d'Ecologia Urbana i regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, «durant els últims anys, el nombre de visitants de la Devesa ha augmentat considerablement; per això, poder comptar amb la labor que realitza el voluntariat de la Creu Roja els caps de setmana d'estiu és molt positiu». La seua tasca és resulta «fonamental per a la protecció d'este espai», ha afegit el regidor, atés que incrementa la implicació i col·laboració de les persones visitants en la conservació de l'àmbit.

Per al desenvolupament òptim de les seues funcions, tècnics municipals formen el personal voluntari sobre les característiques i els valors de la zona. Així mateix, s'entrega a cada voluntari i voluntària un equip (samarreta, botella-cantimplora i pícnic) que enguany inclou un porta-entrepà de tela reutilitzable, a fi de reduir l'ús de plàstic i paper d'alumini.

Des de la posada en marxa en 2016 d'este projecte mediambiental no s'ha produït cap gran incendi en este paratge, la qual cosa contrasta amb els 34 incendis que es van produir entre els anys 2005 i 2015, i també reflecteix l'efectivitat d'esta mena d'intervenció de voluntariat socioambiental. De fet, la superfície cremada des de 2016 en els dos únics episodis de foc detectats només va afectar poc més de 340 metres quadrats (11 m² en 2017, 280 m² en 2018 i 50 m² en 2019: 342 en total). Des de l'any 1968, la superfície calcinada total en la zona supera els 2 milions de metres quadrats (2.070.354 m²).

Pujar