16 de novembre de 2019 16/11/19

Estafa massiva des de València: així robaven dades de targetes bancàries en tota Espanya

Estafa massiva des de València: així robaven dades de targetes bancàries en tota Espanya
Estafa massiva des de València: així robaven dades de targetes bancàries en tota Espanya
  • Van ser localitzats en plena comissió dels delictes i han estafat més de 300.000 euros

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal itinerant especialitzada en obtenir de forma fraudulenta les dades de targetes bancàries a través de la modalitat delictiva coneguda com phishing. Tres persones han sigut detingudes en una operació portada a terme a València i que ha revelat un frau de més de 300.000 euros en diferents regions d'Espanya. Els arrestats s'havien traslladat des de França fins al nostre país per cometre els fraus. A l'habitatge on s'allotjaven a València els policies van localitzar una completa d ' "estació de treball" -formada per diversos equips informàtics, monitors, equips sense fils, d'emmascarament del senyal obtinguda de la xarxa i 29 telèfons mòbils- a ple rendiment, des d'on l'expert informàtic que liderava l'organització realitzava el phishing.

Empraven moneders virtuals

Les investigacions van començar durant el passat mes de juliol, quan es van registrar múltiples denúncies de frau bancari en diverses comissaries del territori nacional. Clients d'una coneguda entitat bancària van denunciar haver patit phishing i, posteriorment, un ús fraudulent de les seves targetes de crèdit mitjançant l'extracció de diners de caixers automàtics, compra de bitcoins i compres de productes de diversa índole.

Després de la recepció de les denúncies, els funcionaris policials van poder determinar que una organització criminal obtenia les dades de les targetes bancàries dels clients d'aquesta entitat per, posteriorment, "enrutarlos" a moneders virtuals i, mitjançant l'ús d'un telèfon mòbil, operar amb elles sense necessitat de tenir-les físicament. Tot això ho aconseguien mitjançant l'enviament massiu de correus electrònics a potencials clients de l'entitat bancària, l'ús de programari maliciós i l'ocupació de diverses tècniques d'enginyeria social.

L'anàlisi de les denúncies rebudes va determinar que l'operativa bancària fraudulenta només s'efectuava des de les províncies d'Alacant, Barcelona i València, encara que les víctimes es trobaven en qualsevol punt del país. Les persones investigades residien habitualment a França i es desplaçaven a Espanya únicament per a dur a terme les extraccions de diners.

Van ser localitzats en plena comissió d'un dels delictes

Tres mesos després de l'inici de la investigació, els agents de la Policia Nacional van detectar a un dels membres de l'organització al seu pas per la ciutat d'Alacant. Les posteriors gestions per a la seva localització van permetre la plena identificació d'altres dos dels integrants del grup criminal.

D'aquesta manera, a principis del mes d'octubre es va detectar que els components d'aquest entramat criminal havien entrat a Espanya per la zona fronterera de La Jonquera, a la província de Girona, utilitzant un vehicle amb matrícula francesa. Posteriorment els investigadors els van localitzar quan adquirien productes electrònics de forma fraudulenta en un conegut centre comercial de la localitat valenciana de Burjassot. Les mesures de vigilància adoptades in situ van permetre localitzar l'apartament on s'allotjaven a València.

La detenció dels tres integrants va tenir lloc a l'exterior de dita habitatge després establir-se una vigilància directa sobre el domicili. En aquest moment, els detinguts es disposaven a abandonar la casa, portant a les seves butxaques una important quantitat de diners en efectiu.

Una "estació de treball" en el propi habitatge

Un cop sol·licitat l'oportú manament judicial, es va procedir a l'entrada i registre de l'habitatge. En una de les seves habitacions es va localitzar una "estació de treball", formada per diversos equips informàtics, monitors, equips sense fils, d'emmascarament del senyal obtinguda de la xarxa i 29 telèfons mòbils. Tot això es trobava a ple rendiment, des d'on el "expert informàtic" que liderava l'organització realitzava el phishing als clients de l'entitat bancària per després anar a caixers i establiments per obtenir el rendiment del delicte.

En el registre, els agents van intervenir 4.050 euros en efectiu, múltiples productes adquirits de forma fraudulenta, equips informàtics, telèfons mòbils utilitzats per a la comissió del delicte i un vehicle amb matrícula francesa.

Les posteriors indagacions estan permetent la identificació de nombroses víctimes a tot Espanya. El muntant total del frau comès des del començament de les seves operacions delictives a Espanya supera els 300.000 euros. Per persona, el frau ronda entre els 300 i els 4.000 euros.

Els membres de l'organització delictiva es desplaçaven des de França amb l'objecte exprés de cometre els fets delictius. Romanien uns dies a València i tornaven per evitar ser detectats. L'operació policial continua oberta i no es descarta la detenció d'altres membres de l'organització criminal que, a hores d'ara, es troben a França.

ocultar
Estafa massiva des de València: així robaven dades de targetes bancàries en tota Espanya
Pujar