elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

“Hui eixim per a cridar alt que ja està bé de discriminació i violència”

“Hui eixim per a cridar alt que ja està bé de discriminació i violència”
  • Desenes de dones a València es manifesten per la igualtat de gènere en un 8 de març tenyit de violeta

MÉS FOTOS
“Hui eixim per a cridar alt que ja està bé de discriminació i violència” - (foto 2)

Desenes de dones i homes s'han reunit a València durant el matí de hui, Dia Internacional de la Dona, per a defensar la igualtat de gèneres en un piquet convocat per Comissions Obreres i la Unió General de Treballadors. La manifestació ha començat a les Torres de Serrans, on la multitud ha alçat la veu al crit de “Visca, visca, visca, la lluita feminista!”, poc abans de dirigir-se cap a Colón. “Hui és el dia de la gran visibilització, quan eixim al carrer per a cridar alt que ja està bé de discriminació i violència cap a les dones”. Així ha explicat Cloti Iborra, secretària de la Dóna de Comissions Obreres País Valencià (CCOO-PV) els motius i objectius de la vaga del 8 de març. En aquest sentit, Iborra ha animat a tota la ciutadania a prendre els carrers i “tenyir-les de violeta habitat per a revindicar ben forta que la societat que volem és justa i igualitària”.

Al mateix temps, els sindicats també han organitzat piquets en els polígons industrials, hospitals i mitjans de comunicació. “Les principals empreses del nostre territori pararan”, ha assegurat la secretària de CCOO. És el cas del sector d'oci, la Adminstració Pública i el transport, on els serveis són mínims. “El seguiment de la vaga és molt considerable, quasi massiu”, destaca Iborra.

La mateixa opinió ha compartit Pilar Mora, secretària de Formació, Ocupació i Igualtat de Gènere de la Unió General de Treballadors del País Valencià (UGT-PV). Per a Mora, la convocatòria d'enguany serà igual o major que la del 8 de març passat “perquè per desgràcia poques coses han canviat en un any i les dones hem dit Ja n'hi ha prou”. D'aquesta manera, la secretària d'Igualtat ha animat a la ciutadania a fer un seguiment massiu de la vaga i manifestar-se per a reivindicar la igualtat de drets entre homes i dones, especialment en l'àmbit laboral, on “les bretxes de gènere són brutals, primer en l'accés a l'ocupació i després en la permanència”. Segons Mora, la societat destina a les dones la cura de la família, per la qual cosa les interrupcions “contínues en les nostres carreres laborals suposen interrupcions en els períodes de cotització i després en les prestacions”. 

D'altra banda, també des d'UGT-PV han lamentat que els partits de “ultradreta enarboren sense cap pudor la bandera del masclisme”. Per a evitar que aquestes formacions aconseguisquen el poder, Mora ha encoratjat als ciutadans a votar el 28 d'abril als partits que tenen programes amb perspectiva de gènere i “enderrocar a tots aquells que només volen desigualtat i que les dones no tinguem cap mena de protagonisme”. 

La manifestació, que també ha sigut donada suport pels homes, ha comptat amb la participació d'Ismael Sáez, secretari general d'UGT-PV. Per a Sáez, el 8 de març suposa un “dia contra la por i clam per la justícia social”. Es tracta d'enviar un missatge als polítics, afig, “perquè contribuïsquen amb les seues accions al fet que la societat siga més justa i igual i que la por no siga alguna cosa que assetge permanentment a les dones”. Així mateix, ha reiterat que el 28 d'abril els ciutadans tenen l'oportunitat i el compromís de “demostrar que la nostra societat és moderna, progressista i defensa la igualtat”. 

“Volem remoure tots els obstacles polítics, culturals i econòmics que impedeixen que hui dia la dona siga igual en drets que els homes. La lluita de hui és un punt i seguit”. Qui parla és Arturo León, secretari general de CCOO-PV, que també ha intervingut en la manifestació. Al seu judici, és necessari denunciar un sistema que sotmet i discrimina a les dones en l'aspecte laboral i salarial. “Volem una modificació profunda de la reforma laboral i una llei d'igualtat salarial que canvie la realitat”, ha insistit. A més, León ha posat l'accent principalment en la falta de recursos per a lluitar contra la violència masclista, i ha demanat que s'aplique “i es desenvolupe efectivament el Pacte d'Estat i el Pacte valencià contra la Violència de Gènere”.

Però la d'aquest matí no ha sigut l'única protesta convocada a València. A les 18.00 hores les dones han encapçalat una manifestació des de Colón, on han continuat cap a Xàtiva, Guillem de Castro, el Passeig de la Petxina i Blanquerías sota el lema ‘Enfront de la barbàrie, Lluita feminista-Vaga Feminista 8M’. Finalment, la vaga ha acabat a les Torres de Serrans, on s'han tingut lloc actuacions de muixarangues i música en directe.

Pujar