elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La 42a edició del festival ‘Ensems’ de l’Institut Valencià de Cultura continua en peu amb una programació transversal

La 42a edició del festival ‘Ensems’ de l’Institut Valencià de Cultura continua en peu amb una programació transversal
  • Amb el lema ‘Hibridacions’, el festival ‘Ensems’ connectarà la tradició i l’actualitat de l’experimentació sonora i les músiques de nova creació

MÉS FOTOS
La 42a edició del festival ‘Ensems’ de l’Institut Valencià de Cultura continua en peu amb una programació transversal - (foto 2)

L’Institut Valencià de Cultura presenta la programació i la imatge de la 42a edició del festival ‘Ensems’, que amb el lema ‘Hibridacions’ tornarà a portar a València les propostes més destacades de l’experimentació sonora i les músiques de nova creació. En la reprogramació dels continguts que ha tingut lloc després de la crisi sanitària de la COVID-19, finalment ‘Ensems’ se celebrarà del 10 de setembre al 23 d’octubre en diferents espais de la ciutat de València i, per primera vegada, amb propostes a Castelló i Alacant.

‘Hibridacions’ parla d’apropar la tradició a la creació actual, d’ajuntar formacions clàssiques amb altres de menys tradicionals i mesclar experiència i experimentació per tal de donar lloc a noves sonoritats.

Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, ha explicat: “Després de la complicadíssima situació que hem viscut, és un orgull poder dir que el festival degà de l’Estat dedicat a la música de nova creació segueix en peu i ressorgeix amb una programació pràcticament idèntica a la que s’havia plantejat originalment. Amb totes les mesures de seguretat i tota la prudència, ‘Ensems’ salva la seua 42a edició amb unes noves dates i, a més, amb dos espectacles extra gràcies al programa ‘reaCtivem’”.

La 42a edició del festival ‘Ensems’ també oferirà una mirada a la proposta transgressora del Proyecto OCNOS amb el Niño de Elche. Aquest espectacle conviu amb una programació transversal amb espectacles internacionals i de proximitat, que juguen amb una altra de les claus d’aquesta edició del festival, la territorialització, que s’ha aconseguit per la iniciativa de diferents institucions i que ha permés que enguany ‘Ensems’ sone també a Alacant i Castelló.

Voro Garcia, director del festival, ha explicat al respecte: “Per primera vegada el festival no s’ha pogut celebrar a la primavera, però ens hem negat a cancel·lar la seua celebració i hem fet tot el possible per a ajornar-ne la programació. Concretament, hem pogut mantindre més del 75 % de la programació prevista per al mes de maig. Així i tot, les circumstàncies que envolten aquesta crisi faran que aquesta edició siga, probablement, la més estranya des que en 1979 es creara el festival, però, no per això, la menys esperada. A més, per primera vegada, i esperem que la primera de moltíssimes més, comptarem amb la participació de formacions simfòniques de les províncies de la Comunitat Valenciana, amb diferents estrenes i obres molt interessants per part d’aquestes formacions i eixirem de la ciutat de València per a abastar tot el nostre territori”.

La programació del festival tindrà lloc en diferents espais de la ciutat de València, incloent-hi el Palau de les Arts Reina Sofia com a espai principal, però amb espectacles també a La Nau, el Teatre Rialto i l’IVAM, a més dels concerts a Alacant i Castelló.

Programació

El festival ‘Ensems’ més simfònic començarà el 10 de setembre a l’Auditori ADDA de la Diputació d’Alacant amb l’Orquestra ADDA Simfònica d’Alacant amb la direcció de Josep Vicent, amb un programa homenatge a Miguel Hernández que es podrà escoltar novament el 13 de setembre a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló. D’altra banda, l’Orquestra de València estrenarà un encàrrec del Palau de la Música al recentment guardonat amb el Premi Reina Sofia 2020, el valencià Carlos Fontcuberta.

El gruix de la programació del festival tindrà lloc en el mes de setembre i tindrà propostes del nostre territori com Quintet Cuesta, Amores Grup de Percussió & José Antonio Orts i Ensemble d’Arts, a més dels concerts de Spanish Brass i Cuarteto Nel Cuore gràcies al programa ‘reaCtivem’.

Pel que fa a les propostes estatals, estaran presents en la programació Zahir Ensemble (Sevilla), Plural Ensemble (Madrid), Proyecto OCNOS & El Niño de Elche (Sevilla), el pianista Alfonso Gómez (Vitòria), el Trío Feedback (Madrid) i el Neuma Quartet (Barcelona), guanyadores del II Concurs Internacional d’Interpretació de Música de Nova Creació Re-cre@, una iniciativa del festival ‘Ensems’ i el Rafel Festival per tal de fomentar la interpretació de creacions actuals.

Quant als representants internacionals, ‘Ensems’ tornarà a comptar amb els britànics Arditti Quartet, a més de la versàtil formació londinenca The Riot Ensemble i el prestigiós Ensemble Recherche (Freiburg).

En aquesta ocasió, els creadors convidats a ‘Ensems’ són les compositores Helena Tulve i Zeynep Gedizlioglu, i el compositor Ramón Lazkano.

Projectes pedagògics

‘Ensems’ continua la seua aposta per projectes pedagògics en diferents camps d’acció: XXXII Encontres de Composició, dirigits al sector professional, que tindran xarrades i classes magistrals de la mà de Julián Elvira, Zeynep Gedizlioglu, Ramón Lazkano, Helena Tulve, Sarah Salviet i el Niño de Elche i el compositor Germán Alonso a l’IVAM.

També tindrà lloc la tercera edició dels Tallers de Creació Sonora, que ofereix l’oportunitat a joves compositores i compositors de treballar les seues obres amb agrupacions professionals. Enguany treballaran amb la Jove Orquestra de la Generalitat i els convidats José Luis Estellés, director, i Ramón Lazkano, compositor, i l’Ensemble Recherche, un dels grups més prestigiosos del circuit musical a escala internacional.

‘X-Ensems – Màquines vibrants, mons sonors’, una producció de l’Institut Valencià de Cultura per a ‘Ensems’, estarà dirigit a l’experimentació i creació sonora amb els joves de l’Educació Primària i Secundària i clourà amb la inauguració d’una instal·lació col·laborativa realitzada de la mà dels artistes sonors Peter Bosch i Simone Simons. Aquest té el suport de Bankia Escolta València i està coordinat per Marina Hervás i Cristina Cubells. El projecte inclourà un taller d’electrònica ‘Do it Yourself’ de la mà del col·lectiu Mutan Monkey. A més, fins al 30 de juliol estan tenint lloc tallers en línia d’experimentació sonora per a xiquets i xiquetes de 8 a 13 anys i professionals del sector musical.

L’Institut Valencià de Cultura ha encarregat la composició d’obres per a aquesta edició del festival a Julián Ávila, José Javier Peña, Clara Olivares, Irene Galindo i Vicent Adsuara. Cal destacar també la col·laboració que s’ha iniciat amb el Centro Nacional para la Difusión de la Música (CNDM).

La imatge i el cartell de la 42a edició del festival han estat a càrrec de la dissenyadora Patricia Bolinches. Tota la programació del festival ja pot consultar-se en <https://ensems.ivc.gva.es/>.

Pujar