elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

“Dones de Ciència” en l'Oficina de l’Energia municipal d’Ayora fins al 20 de març

“Dones de Ciència” en l'Oficina de l’Energia municipal d’Ayora fins al 20 de març
  • La Fundació València Clima i Energia de l'Ajuntament de València presenta la mostra “Dones de Ciència” en la seua Oficina de l’Energia d’Ayora per a posar en valor els èxits aconseguits per científiques al llarg de la Història

El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha inaugurat en l'Oficina de l'Energia l'exposició itinerant que podrà vore's en la seua seu el barri d’Ayora fins al pròxim 20 de març.

“L'aportació de la dona als avanços científics, i en concret al sector de l'Energia, són innegables, però a la llarg de la Història els seus èxits han segut silenciats o atribuïts a homes. Esta exposició ajuda a visibilitzar el seu treball i serveix per a que altres dones, sobretot xiquetes, tinguen referents i s'animen a estudiar carreres científiques o mamprendre labors d'investigació”

L'exposició l'ha realitzat l'Aula Violeta en col·laboració en l'associació Dones en Acció de Xirivella, fruit de la investigació i la coordinació de Silvia Ferri. En ella es mostren les aportacions fetes per 69 dones entre el segle XVIII i principis del XX en diferents disciplines científiques.

A l'acte d'inauguració han assistit, a més d'Alejandro Ramon, i la coordinadora de l'exposició, Silvia Ferri, Elena Lluch i Natalia Piquer, del Col.legi Oficinal d’Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana i Pilar de Lara, CEO i Fundadora de MyEnergyMap, han debatut sobre la situació actual de les dones en el sector de l'Energia i en el camp de la investigació científica.

La inauguració de l'exposició es fa coincidir amb els actes programats amb motiu de la Setmana de la Dona i ve a culminar el treball de visibilització de l'aportació de dones en el sector de l'Energia portat a terme durant els últims mesos per la Fundació València Clima i Energia i que ha rescatat la memòria de dones científiques en la publicació online de “Dones amb Energia” descarregable en la web de la Fundació.

Entre les figures que destaca l'Oficina de l'Energia es troba la de Lucia Galeazzi que en el segle XVIII va descobrir junt al seu marit el primer sistema tancat de conducció del fluix energètic, que més avant  seria fonamental per a que Volta desenrotllara la seua pila elèctrica. O Lisa Meitner, que a principis del segle XX va ser la primera en detectar el positró (la antipartícula de l'electró).

Entre els casos més curiosos es troba Alice H. Parker, que va ser doblement discriminada com a dona i negra, que en 1919 va patentar la primera caldera que proporcionava calefacció central en edificis i cases. O el de Hedy Lamarr, una estrela d'Hollywood dels anys 30 que conta amb una estrela en la Passejada de la Fama de Los Àngeles, de la que poca gent sap que va estudiar enginyeria i que va codesenvolupar un sistema per a interceptar els torpedes durant la 2ª Guerra Mundial, mètode que s'utilitza encara hui en dia per als sistemes de posicionament per satèl·lit (com el GPS) i va anar el precursor del wifi.

Pujar