elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació de València construirà la seua pròpia ciutat administrativa a València

La Diputació de València construirà la seua pròpia ciutat administrativa a València
  • Es completarà la reforma de la carretera de Manises a Riba-roja i s'estendrà la xarxa d'oficines comarcals

MÉS FOTOS
La Diputació de València construirà la seua pròpia ciutat administrativa a València - (foto 2)
La Diputació de València construirà la seua pròpia ciutat administrativa a València - (foto 3)

La Diputació de València que presidix Vicent Mompó invertirà 14 milions d'euros del romanent en la millora de serveis i infraestructures que permetran acostar la corporació al territori, l'eix principal de la gestió del nou equip de govern provincial. El ple d'octubre, celebrat este dimecres, ha donat llum verda a una modificació pressupostària que destinarà 2,6 milions al rellançament de les oficines comarcals, al voltant de 3,5 milions a la construcció d'una ciutat administrativa en el barri de Patraix i altres set milions per a finalitzar la carretera que connecta Manises i Riba-roja.

L'ajust pressupostari que servirà per a escometre estes infraestructures ha tirat avant amb els vots a favor del PP, Ens Uneix i Vox, l'abstenció de Compromís i el vot en contra del grup socialista. En paraules de Laura Sáez, diputada d'Hisenda, “el romanent estava destinat a amortitzar deute i hem preferit destinar-lo a inversions, algunes de les quals es posaran en marxa enguany i la resta en el pròxim, però el més important és que són projectes reals que s'executaran”.

Per part seua, el diputat del PSPV Vicent Mascarell ha admés que “probablement es tracta d'infraestructures necessàries”, però ha qüestionat la seua execució fora del pressupost i ha demanat que els diners es reassignen per al Fons de Cooperació. La responsable d'Hisenda, Laura Sáez, ha deixat clar a Mascarell que l'equip de govern “creu en els fons de cooperació, però també tenim projectes que vertebren el territori, com pot ser una carretera o unes oficines comarcals que acostaran la institució a les persones i que permeten que els diners arriben als municipis”.

Xarxa d'oficines comarcals

La Diputació ha iniciat la consolidació d'una potent xarxa d'oficines comarcals que acostarà la institució als municipis i a les persones que habiten en ells. El ple d'octubre ha aprovat una assignació conjunta per valor de 2,6 milions d'euros, amb la qual es compatibilitzaran els serveis de gestió tributària i l'assistència tècnica als ajuntaments en les oficines d'Ontinyent i Llíria, al mateix temps que s'habiliten les instal·lacions que té l'àrea d'Infraestructures en set municipis de sis comarques, “amb la finalitat d'utilitzar millor l'espai i condicionar-lo per a oferir atenció pública a Alzira, Bétera, Alborache, Buñol, Utiel, L'Alcúdia de Crespins i Villar del Arzobispo”, ha explicat el president Mompó.

Des de la constitució del nou equip de govern provincial, tant el president de la Diputació, Vicent Mompó, com la vicepresidenta primera, Natalia Enguix, van coincidir en la necessitat de reprendre el projecte d'oficines comarcals impulsat en 2015 per la corporació presidida per Jorge Rodríguez, una iniciativa que fins a la data s'havia traduït en acostar el Servei de Gestió Tributària de la Diputació a algunes capitals de comarca.

Ara, un dels eixos de gestió de la nova Diputació, en el qual coincidixen Mompó i Enguix, és l'ampliació d'esta xarxa d'oficines comarcals i també dels serveis que presten als ciutadans, introduint l'assistència tècnica i l'assessorament als municipis. Les oficines d'Ontinyent i Llíria seran les primeres en adaptar-se a la nova imatge corporativa i a la xarxa comarcal que la corporació pretén teixir de manera vertebradora, a través de l'àrea de Cooperació que dirigix Natalia Enguix i d'altres àrees i delegacions com a Infraestructures i Patrimoni.

Les oficines de gestió tributària de Llíria i Ontinyent disposaran de 600.000 euros per a completar l'adaptació a la nova xarxa i els nous serveis, un procés que després hauran d'escometre Xàtiva, Gandia, Sagunt, Albaida, Utiel, Chiva, Vilamarxant i Ayora.

La segona part d'esta fase inicial del projecte d'oficines comarcals és l'adaptació dels ‘cotxerons’ que l'àrea d'Infraestructures té en set demarcacions de la província. Estes instal·lacions són utilitzades pels operaris de l'àrea de Carreteres i, en general, disposen d'espai suficient per a habilitar part d'elles com a oficines i convertir-les en punts d'atenció al ciutadà.

En este cas, la inversió serà de dos milions d'euros i servirà per a reformar eixos cotxerons i compatibilitzar l'assistència a municipis amb el seu ús originari de magatzem o punt de referència per als operaris de carreteres de la Diputació. En total, la corporació compta amb set espais propis a Bétera (Camp de Túria); Alzira (la Ribera Alta); L'Alcúdia de Crespins (la Costera); Buñol i Alborache (Hoya de Buñol-Chiva); Utiel (Plana d'Utiel-Requena); i el Villar (la Serranía).

Nova ciutat administrativa

D'altra banda, la Diputació de València construirà la seua pròpia ciutat administrativa en el barri de Patraix, en el terreny del qual disposa al carrer Beat Nicolás Factor, on se situa el Convent de Jesús, patrimoni de la corporació provincial. La institució acabarà la rehabilitació de l'edifici claustral per a dotar-lo d'un ús administratiu, al mateix temps que redactarà el projecte per a la construcció de dos nous blocs de tres plantes i soterrani en el solar annex, al costat d’altres edificis que alberguen dependències provincials.

La Diputació destinarà 2.885.000 euros per a licitar la finalització de les obres en l'edifici claustral, que estaven paralitzades, amb l'objectiu de posar en funcionament les instal·lacions durant 2025. Els treballs que resten per escometre's, després d'una primera fase de rehabilitació de l'edifici, són principalment la distribució dels espais, el cablejat elèctric, la climatització i l'equipament de l'antic Convent de Jesús.

En paral·lel, la delegació de Projectes Tècnics, que té com a responsable a la vicepresidenta segona, Reme Mazzolari, disposarà d'altres 665.000 euros per a traure a licitació la redacció del projecte constructiu de dos nous edificis en un solar pegat a l'antic convent. La finalitat d'estos nous blocs d'oficines serà completar la ciutat administrativa de la Diputació, en la línia de descentralitzar els serveis de l'entitat i acostar-los als usuaris tant de la capital com de les comarques.

Carretera de Manises a Riba-roja

El tercer dels fronts en els quals invertirà la corporació part del seu romanent és la millora de les infraestructures, en este cas la finalització de l'ampliació de la calçada i reforç de la seguretat en la CV-370, en el tram entre Manises i Riba-roja. L'obra es va licitar en una mica més de 12 milions d'euros i es va executar la primera fase, quedant suspesa una segona que és la que s'escometrà amb els set milions d'euros que l'equip de govern provincial ha decidit destinar a inversions en el territori.

La millora projectada per l'àrea d'Infraestructures que dirigix la pròpia Reme Mazzolari inclou la modificació de quasi la totalitat dels paràmetres de traçat, tant en planta com en alçat. L'obra se centrarà en el desdoblament de la via principal dotant a la secció de dos carrils per a cadascun dels sentits separats per mitjana, a més de vies de servei a banda i banda que eviten les incorporacions incontrolades i distribuïsquen els accessos a les urbanitzacions confrontants.

La connexió dels camins que accedixen a la carretera es realitzarà a través de les vies de servei bidireccionals, al costat del tronc principal de la calçada, i estes vies convergixen al llarg del traçat en diferents interseccions regulades per glorietes ja executades. En definitiva, “esta actuació permetrà millorar considerablement la seguretat d'una carretera molt transitada entre el polígon comercial de Manises i Riba-roja, actuant en les eixides perilloses i ampliant la calçada per a acabar amb el col·lapse de trànsit que suporten alguns trams”, explica Mazzolari.

Ajudes a ONGD i Teleassistència

D'altra banda, la Junta de Govern prèvia a la sessió plenària d'octubre va aprovar la convocatòria d'ajudes a ONGD amb presència i delegació a la província per a realitzar activitats de sensibilització social i educació per al desenvolupament i la ciutadania global. En total, 150.000 euros que serviran per a subvencionar una vintena de projectes d'entitats com Creu Roja, Justícia Alimentària i Psicòlegs sense Fronteres, entre altres.

Esta convocatòria depén de la delegació de Cooperació Internacional que dirigix la vicepresidenta primera, Natalia Enguix, i en la mateixa se subvenciona el 80% de cada projecte aprovat pels tècnics provincials.

En el ple d'octubre també s'ha decidit, en este cas per unanimitat, alçar les objeccions formulades per Intervenció a factures de l'empresa que presta el servei de Teleassistència, amb l'objectiu de continuar prestant la millor atenció als usuaris.

Pujar