elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació presenta ‘Nietas de la Memoria’, el llibre que reivindica el paper de les dones entre la Guerra Civil i la postguerra

La Diputació presenta ‘Nietas de la Memoria’, el llibre que reivindica el paper de les dones entre la Guerra Civil i la postguerra
  • Deu dones periodistes narren les històries particulars de les seues iaies durant aquell període

MÉS FOTOS
La Diputació presenta ‘Nietas de la Memoria’, el llibre que reivindica el paper de les dones entre la Guerra Civil i la postguerra - (foto 2)

El Pati dels Scala de la Diputació de València ha acollit este dimarts la presentació del llibre ‘Nietas de la Memoria’, en el qual deu autores, totes elles periodistes, reivindiquen el decisiu paper que van jugar les dones durant els anys de la Guerra Civil i la postguerra, i ho fan recuperant de l'oblit la història particular de les seues iaies, a través de deu relats que narren les seues vivències durant aquell difícil període.

Després de diversos ajornaments motivats per la pandèmia, a la fi s'ha pogut celebrar un acte que ha comptat amb la participació del president de la Diputació, Toni Gaspar; la diputada d'Igualtat, Eli García; una de les autores del llibre, Isabel Donet; i la periodista Iolanda Ibarra. A més han sigut presents els diputats provincials Pilar Molina, Ramiro Rivera i Amparo Orts.

En el llibre, que ha comptat amb el suport de l'àrea d'Igualtat de la Diputació, les deu autores recullen altres tants relats en el qual narren l'experiència personal de les seues iaies. Es tracta de deu històries commovedores, plenes d'emotivitat i no exemptes de por, temor i crueltat, el denominador comú de la qual és haver caigut en l'oblit. “Han sigut silenciades tots estos anys pel fet de ser dones, malgrat haver sigut vitals per a la supervivència de les seues famílies”, ha sentenciat Eli García.

L'objectiu principal de les autores ha sigut representar a tota una generació de dones a través de les històries de les seues avantpassades. Així, les vivències particulars d'Isabel, Juana, Coronada, Juliana, María, Angelines, Llum, Lola, Benita, Vicenta o María Cristina, conformen un mosaic que unix experiències de llocs diversos del territori, de diferents orígens, ideologies i classes socials, en el qual molts lectors podran veure reflectides a les seues pròpies iaies.

“L'esperit del llibre és derrocar els murs del silenci, uns murs que han invisibilitzat durant dècades a tota una generació de dones que ho van ser tot per a les seues famílies, però que al seu torn no van significar res per al règim d'aquell moment”, afirma Isabel Donet, coautora del llibre.

El president Toni Gaspar ha destacat, per part seua, que “malgrat haver sigut sempre menystingudes en els relats oficials, estes dones van ser les que van sembrar els assoliments que hem anat aconseguint en la societat actual. Si tenim el que tenim és pel que elles van fer”.

Origen de la iniciativa

Per a conéixer el germen de la idea de traure un llibre per a reconéixer a aquelles heroïnes, cal remuntar-se al 8 de març de 2018. En aqueixa data es va crear el col·lectiu Les Periodistes Parem, un grup de periodistes feministes que, a més d'eixir al carrer per a exigir igualtat, van començar a donar-li tornades a la idea de portar al present des del passat les històries de les seues iaies. D'aqueixa reflexió va sorgir ‘Nétes de la Memòria’.

Isabel Donet, Carolina Pecharromán, Carmen Freixa, Concha San Francisco, Cristina Prieto, Isa Gaspar, María Grijelmo, Marian Álvarez, Noemí Sant Joan i Sara Plaza s'han encarregat de fer este exercici de memòria històrica i traure de l'anonimat les històries de les dones que els van precedir, plasmades en un llibre que ha sigut publicat per l'editorial Bala Perdida.

Pujar