elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dansa València trasllada el folklore i l’electrònica a la vora de la platja de la mà de Laimperfecta

Dansa València trasllada el folklore i l’electrònica a la vora de la platja de la mà de Laimperfecta
  • La pintura juga un paper fonamental en els espectacles de Laimperfecta, ‘Nicolasito Pertusato’, i Societat Doctor Alonso, ‘Hammamturgia’

  • laSADCUM ofereix en ‘Aclucalls’ un retrat grotesc de la societat postinternet i de la generació centennial

En aquesta edició de Dansa València, un ampli grup de creadors coincideixen a revisitar la tradició alineant-se amb una tendència en la dansa contemporània actual que suposa aprofundir en la cultura pròpia. Entre les propostes adscrites a aquest corrent que redimensiona el local, es troba el col·lectiu madrileny Laimperfecta, que demà, 22 d’abril, a les 12.30 hores, al passeig Marítim, posaran en relació els balls tradicionals i l’acte de moure’s al ritme de música electrònica en la seua proposta ‘Sudar folklore’.

Amb aquesta proposta, Alberto Alonso i Clara Pampyn busquen entendre quins són els codis que comparteixen i esbrinar què és el que fa que els cossos transcendisquen i s’eleven a través de la dansa.

La pintura com a aliada de la dansa

Dos dels espectacles programats demà en la cita amb les arts del moviment, organitzada per la Conselleria a través de l’IVC, tenen la pintura com a aliada. Mar Garcia i Javi Soler utilitzen ‘Las meninas’ de Velázquez com a font conceptual principal en la seua obra ‘Nicolasito Pertusato’. L’objectiu de la proposta, prevista a la Sala Matilde Salvador de La Nau, que es podrà veure a les 11.30 hores, busca traduir aquests conceptes en una peça escènica i mantindre, al mateix temps, l’aire del mític llenç amb el so i el moviment com a mitjans.

Enigma, protagonisme i espectador representen els grans conceptes vehiculars, conclosos a partir d’una investigació entorn de les teories i especulacions sobre els misteris que proposa el llenç. La companyia ha sigut reconeguda amb el Premi Dansa València del Certamen Coreogràfic de Madrid i el Premi Migrats Dansa 2023.

La proposta experimental de Societat Doctor Alonso, per la seua banda, treballa sobre la dansa, el teatre i la pintura. La companyia, liderada pel director de teatre i dramaturg català Tomas Aragay i la ballarina elxana Sofia Asencio, ha titulat la seua nova obra coreogràfica amb un neologisme que fon les paraules ‘dramatúrgia’ i ‘bany turc’, ‘Hammamturgia’. Aquesta paraula inventada lliga un espai de pensament amb un espai físic i remet a una relació amb les condicions atmosfèriques que produeixen la transformació de la forma. La representació serà al Teatre Principal a les 16.30 hores.

Dansa en els teatres municipals

Tanquen la programació de la jornada dos espectacles en els teatres municipals. La companyia madrilenya laSADCUM ofereix al TEM, a les 19 hores, un retrat grotesc de la societat i de la generació postinternet, immersa en la distòpia tecnològica, la saturació d’informació, l’optimisme forçat i el culte al cos. El seu ‘Aclucalls’ és una peça de dansa multidisciplinària que integra la ‘performance’ i la creació sonora i audiovisual. La proposta es fonamenta en tres elements representatius: el ‘workout’, la pantalla i la programació informàtica.

Finalment, Aina Alegre visitarà, a les 21 hores, La Mutant amb la peça amb què acaba d’alçar-se amb el guardó al millor espectacle nacional de dansa en els XXV Premis de la Crítica d’Arts Escèniques, ‘R-A-U-X-A’. Ballarina, ‘performer’ i coreògrafa, la catalana visita el centre d’arts vives per a presentar una dansa híbrida en què el cos, la llum i la música electroacústica i modular, interpretada en directe per Josep Tutusaus, dialoguen i posen en fricció una matèria orgànica arcaica i tecnològica per a construir un paisatge sensorial i una arquitectura sonora.

Pujar