elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Condemnats els predicadors que van sembrar el pànic al metro de València: "Morem"

Condemnats els predicadors que van sembrar el pànic al metro de València: "Morem"
  • Els acusats van entrar en un vagó amb un carro de compra ple de llibres religiosos, motxilles i maleta, amb un d'ells brandant una gran creu vermella i el ciutadà iraquià vestint una túnica amb caràcters àrabs

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha confirmat la condemna per delicte de lesions per imprudència menys greu a vuit ciutadans alemanys i un iraquià amb residència a Alemanya per la seua responsabilitat en una estampida registrada al Metro de València el 4 d'agost del 2018, a la que va resultar ferida una noia de 25 anys en ser trepitjada pels viatgers que abandonaven precipitadament el vagó. Són condemnats cadascun a pagar una multa de 1.080 euros i una indemnització conjunta de 13.606 euros a la usuària lesionada.

Els acusats, cristians evangelistes, van entrar en un vagó del Metro amb un carro de compra de color vermell ple de llibres i quadernets de contingut religiós, motxilles i maleta, amb un d'ells brandant una gran creu vermella i el ciutadà iraquià vestint una armilla o túnica amb caràcters àrabs.

Un cop a l'interior del comboi, que es trobava ple de persones per ser nit de fira, van començar a fer proclames a través d'un megàfon del tenor següent: “Tenim un missatge per a vosaltres: aquest metro és ple de pecat, de drogues, de formació (fornicació...), d'alcohol. La paraula de Déu diu..”. Un acusat proferia les paraules en alemany a través d'un megàfon, un altre les traduïa al castellà en veu alta, i d'altres del grup enregistraven l'escena i van lliurar un tríptic, on figurava la llegenda “on aniries si morissis avui mateix?”.

En escoltar les paraules dels acusats, un jove no identificat assegut a l'esquena i al qual acompanyaven altres joves, va dir “d'alguna cosa cal morir, cony”. A continuació, alguns viatgers es van aixecar espantats dirigint-se cap a la porta del vagó, on es van amuntegar, moment en què l'esmentat jove es va tornar a aixecar del seient i va dir: “que és mentida, cony. Valga'm Senyor”, i va continuar “mare meua, que és broma, que és broma”.

Sempre segons els fets provats, es va generar una situació de temor entre els ocupants del comboi, “als quals els arriben no només les paraules exaltades dels acusats, sinó la possibilitat que poguera tractar-se d'una bomba o un atac amb gas, i que tracten de sortir del comboi a tot tràngol, per la qual cosa activen el botó de parada del tren, que es va aturar a l'estació de “Alameda” produint-se una allau. Mentre això passava, els acusats van continuar dient: “Jesucrist us estima, no tingueu por, només por del pecat”.

Com a conseqüència de l'estampida, els usuaris del metro es van empènyer i van trepitjar els uns als altres, resultant contusionades diverses persones que no van requerir atenció facultativa, excepte una jove que viatjava al primer vagó darrere del maquinista, que va ser xafada pels viatgers que abandonaven precipitadament el comboi, i va patir edemes ossis i esquinç, i que va tardar a curar 259 dies.

Els acusats es van mostrar reticents a deposar la seua actitud i van continuar amb els seus missatges, com “Aneu a cremar a l'infern”, “els espanyols sou uns gossos, només fumeu marihuana”, “hem vingut d'Alemanya per salvar-vos”, i reticents a abandonar el vagó malgrat els requeriments dels vigilants de seguretat. Va ser només quan va arribar una dotació del Cos Nacional de Policia i es van veure emmanillats, quan van deposar la seva actitud.

El Suprem rebutja els recursos i destaca que la conducta inicial voluntària dels acusats consistent a entrar en grup al comboi, llançant proclames amb un megàfon i amb tríptics amb missatges apocalíptics, va implicar una conducta arriscada o perillosa per al bé jurídic, que era la integritat física de les persones viatgeres del metro, que a més era previsible.

Pujar