elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
LLUITA CONTRA EL CÀNCER

Cinc joves valencians, becats per les seues prometedores investigacions en la lluita contra el càncer

Cinc joves valencians, becats per les seues prometedores investigacions en la lluita contra el càncer
  • Els seus projectes científics se centren en el càncer de mama, infantil, de pròstata i d'estómac

L'Associació Espanyola contra el Càncer de València, AECC València, ha concedit beques predoctorals a cinc joves investigadors amb projectes científics que busquen nous avanços per abordar el càncer. En concret, els treballs se centren en l'estudi de quatre tipus de càncer, com són el càncer de mama, càncer de pròstata, d'estómac i infantil, amb el propòsit de millorar el diagnòstic de la malaltia i implementar nous tractaments més eficaços per a aquests tumors, especialment per als subtipus amb pitjor pronòstic. Aquestes noves línies d'investigació es desenvoluparan en tres centres valencians de referència en l'àmbit de la recerca oncològica: la Fundació per a la Investigació de l'Hospital La Fe de la Comunitat Valenciana, la Fundació per a la Investigació de l'Hospital Clínic de València (INCLIVA) i el Institut Valencià d'Oncologia (IVO).

"Les beques predoctorals que atorguem són, sens dubte, un estímul per a la ciència, però també són una oportunitat per donar ixida a el talent dels joves en la fase predoctoral, un moment crític en què hi ha menys ajuda i finançament públic per continuar amb les investigacions que han pogut plantejar ", explica Antonio Llombart, president de Comitè Tècnic de AECC València. En aquest sentit, per donar suport a la qualitat de el teixit investigador valencià, les beques, que tenen una durabilitat de tres anys, s'han destinat íntegrament a treballs que es desenvolupin en el territori valencià.

Així, cada projecte finalista, que ha passat una avaluació externa per part de l'Agència Nacional d'Avaluació i Prospectiva, rebrà una dotació econòmica de 60.000 euros i podrà renovar les ajudes un any més en funció dels avanços aconseguits. Aquest finançament naix de la recaptació obtinguda durant tot l'any per Run Càncer, el circuit de carreres i marxes solidàries organitzades en més de 108 localitats de la província de València. En 2019, la iniciativa de l'entitat ha aconseguit 340.855 euros en total.

BEQUES FINALISTES

  • "Desenvolupament de nanodispositius basats en nanopartícules mesoporoses de sílice dirigides al microambient tumoral per al tractament de càncer de mama". Ana Catarina / Fundació per a la Investigació de l'Hospital Clínic de València (INCLIVA). Més enllà de les cèl·lules tumorals, que han centrat gran part de les teràpies anticancerígenes, aquesta investigació posa el focus en les cèl·lules que envolten al tumor (microambient tumoral) per millorar l'eficàcia de l'tractament del càncer de mama i impedir les resistències als tractaments convencionals.
  • "Organoides tumorals derivats de pacients per a la detecció d'interaccions sintètiques letals en càncers pediàtrics". Esther Coronado / Fundació per a la Investigació de l'Hospital La Fe. L'objectiu d'aquesta investigació és implementar una nova teràpia en diversos subgrups de càncers pediàtrics de mal pronòstic. Per a això, es pretén generar models de tumors que tenen els pacients en 3D (organoides) que permeten simular la resposta a el tractament.
  • "Identificació de biotips moleculars de càncer de pròstata com a base d'una medicina de precisió (bioxip)". Belén Pastor / Fundació Institut Valencià d'Oncologia (IVO). Aquesta investigació s'emmarca en el projecte bioxip, que pretén trobar nous biomarcadors per al càncer de pròstata amb els quals poder fer un diagnòstic més precís de cada tumor.
  • "Desenvolupament de nous procediments per caracteritzar in vitro i in vivo rutes bioquímiques alterades en càncer de mama mitjançant perfils metabolòmics obtinguts per espectroscòpia de RMN". Inés Domingo / Fundació per a la Investigació de l'Hospital La Fe. Aquesta línia de recerca se centra en l'estudi dels mecanismes moleculars implicats en el càncer de mama mitjançant l'anàlisi de petites molècules (metabòlits) presents en l'organisme.
  • "Anàlisi del microambient immunitari i del paper dels macròfags associats a l'tumor en els mecanismes de resistències a teràpies en càncer gàstric" Manuel Cap / Fundació per a la Investigació de l'Hospital Clínic de València (INCLIVA). L'objectiu d'aquest projecte és trobar noves teràpies dirigides pel càncer gàstric, centrant-se en el microambient, que resulta determinant en la progressió d'aquest càncer i, especialment, en els subtipus de pitjor pronòstic.
Pujar