elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre del Carme acomiada el cine d’estiu amb la versió original italiana de ‘Perfectos desconocidos’

El Centre del Carme acomiada el cine d’estiu amb la versió original italiana de ‘Perfectos desconocidos’
  • Aquest dimarts 27 d’agost, es podrà gaudir també d’un dels films mítics de Milos Forman, ‘Lásky jedné plavovlásky’ (‘Els amors d’una rossa’, 1965)

  • Fins al divendres 30 d’agost, el claustre gòtic del Centre del Carme ofereix el cicle de comèdia europea ‘De què ens riem a Europa?’, amb entrada gratuïta

El CCCCinema del Centre del Carme s’acomiada aquest divendres amb la versió original italiana de ‘Perfectos desconocidos’. ‘Perfetti sconosciutti’ (2016), de Paolo Genovese, reflecteix perfectament fins a quin punt arriba a ser influent la comèdia italiana. La pel·lícula ha entrat en el llibre Guinnes com el film més versionat: fins a 18 vegades s’ha refet aquesta pel·lícula de cap a cap del planeta, en la qual un joc pervers no deixa viure als participants exposats al potencial d’indiscreció dels mitjans de comunicació.

Però, abans d’acomiadar aquest cicle, hui dilluns també hi haurà CCCCinema en el seu horari habitual. El Centre del Carme projectarà 'Århus by night' (1989) de Nils Malmros, el film que es va suspendre dimecres passat, amb motiu de la pluja.

A més, el dimarts 27 d’agost es podrà gaudir d’un dels films mítics de Milos Forman com és ‘Lásky jedné plavovlásky’ (‘Els amors d’una rossa’, 1965). Segons el crític Daniel Gascó, coordinador del cicle, “en el moment de l’estrena, el director va rebre cartes amenaçadores, fins i tot una de mort, per les escenes de nus que contenia”.

En la pel·lícula, Milos Forman mostra una societat reglamentada i controlada on els habitants treballen segons el seu gènere, la qual cosa dificulta la possibilitat de l’encontre romàntic entre els dos sexes.

‘Ratataplan’ (1979), de Maurizio Nichetti, que es podrà veure el dimecres 28, continua considerant-se un dels debuts més singulars dels setanta. Sense a penes paraules, Nichetti desenvolupa un film que s’inspira de les fonts del ‘slapstick’ del cine mut i la poesia del teatre de mim. La trama no és compacta, presenta una estructura episòdica, perquè li importa més gaudir d’una llibertat formal i mantindre el to surrealista per a abordar una societat absurda que, com bé mostra la primera seqüència, sanciona el talent o la imaginació i premia la mediocritat.

Gascó explica que “Nichetti es va proposar fer una pel·lícula quasi sense diàlegs per a desmarcar-se d’un altre influent debutant: Nanni Moreti, autor d’un cine molt verborreic”.

El dijous 29 d’agost, el CCCCinema acosta la comèdia hongaresa amb l’obra ‘Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan’ (‘Per alguna raó inexplicable’, 2014), del cineasta Gábor Reisz.

Gábor Reisz va decidir deixar el seu treball de professor de gimnàstica per a convertir-se en director de cine. Gábor va partir d’un tractament de 10 pàgines sense diàlegs. Aquests van ser creats escena a escena durant el rodatge. La mítica revista ‘Variety’ considera aquest debut com un encreuament molt personal entre el cine de Woody Allen i Michel Gondry. “La crítica hongaresa va rebre aquesta pel·lícula com un homenatge a la ciutat de Budapest i la seua bella arquitectura”, explica Gascó.

En la pel·lícula, la sensació de fracàs i desemparament continua inquietant les joves generacions. Potser el món canvie, però un continua tenint greus dificultats per a superar una ruptura amorosa o sent l’enorme impotència que dona la precarietat laboral. El protagonista d’aquest film pateix les dues coses al mateix temps. Inspirat en la seua pròpia experiència, aquest jove cineasta ha confiat els papers secundaris als seus propis amics, evitant desvirtuar-los dramàticament. El resultat és una obra molt personal que ha calat en el públic dels nombrosos festivals que aquest film ha visitat.

Aquests quatre títols serveixen per a tancar un mes d’agost en què el Centre del Carme ha obert la porta al seté art, dirigint la mirada a Europa i a la comèdia, amb títols poc coneguts que han servit per a presentar verdaderes joies del cine, algunes mai estrenades a Espanya.

Fins a aquest divendres 30 d’agost, el cicle ‘De què ens riem a Europa?’ es podrà gaudir a les 22 hores, amb entrada gratuïta. Les pel·lícules es projecten en versió original, amb subtítols en espanyol.

Pujar