elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un centenar de voluntaris treballen per a preservar el Parc Natural de L'Albufera

Un centenar de voluntaris treballen per a preservar el Parc Natural de L'Albufera
  • Ho han fet com a part d'un programa de voluntariat mediambiental organitzat per Creu Roja i l'Ajuntament de València

MÉS FOTOS
Un centenar de voluntaris treballen per a preservar el Parc Natural de L'Albufera - (foto 2)
Un centenar de voluntaris treballen per a preservar el Parc Natural de L'Albufera - (foto 3)

L’Hemicicle de l’Ajuntament ha acollit l’acte de lliurament de diplomes als participants del voluntariat mediambiental que s’ha desenvolupat durant este estiu. És la quarta edició d’este programa que té com a objectiu contribuir a la protecció de la biodiversitat i la prevenció de riscos d’incendis forestals al Parc Natural. El regidor d’Ecologia Urbana i vicealcalde, Sergi Campillo, ha agraït la tasca de les persones voluntàries i ha anunciat que “mantindrem l’aposta per este projecte col·lectiu compromés amb la cura de l'entorn de l'Albufera i la seua Devesa, un espai natural que forma part del nostre patrimoni ambiental”.

Un centenar de persones han participat este estiu a la quarta edició del “Programa de voluntariat socioambiental de Creu Roja” que es desenvolupa al Parc Natural de l’Albufera. Un programa on col·labora l’Ajuntament de València mitjançant el Servici Devesa-Albufera. L’objectiu és contribuir a la protecció de la biodiversitat i la prevenció d’incendis forestals. El regidor d’Ecologia Urbana i vicealcalde, Sergi Campillo, ha valorat esta col·laboració: “és necessària la sensibilització i l’aliança de la societat civil per tal de preservar este símbol del patrimoni natural de València”.

Els i les voluntàries, en coordinació amb els agents forestals municipals, s’encarreguen, d’una banda, de recòrrer les diverses rutes per tal de vigilar i informar de les possibles incidències com ara la detecció d’abocaments il·legals, presència de residus, problemes sanitaris, manteniment del mobiliari en mal estat o la utilització de materials prohibits (càmping gas, barbacoes, acampades, etc.). D’altra banda, fan un treball de sensibilització cap els visitants sobre les bones pràctiques per conservar este entorn natural i previndre situacions de risc d’incendis forestals en la Devesa. També realitzen enquestes amb la finalitat de conciliar els interessos turístics i lúdics amb la preservació del Parc Natural que després ens serveixen per millorar el servici municipal. En este sentit, Campillo ha assenyalat que “cuidar el medi ambient és una responsabilitat de totes i tots, i accions com esta contribueixen a la conscienciació ciutadana”.

El voluntariat ambiental de la Creu Roja comença a finals de juny i finalitza al mes de setembre. Esta és l’época de l’any on hi ha major risc de deteriorament de la zona i d'incendis per la combinació de la gran afluència de visitants amb les altes temperatures. Les persones participants desenvolupen una tasca de suport al servici Devesa-Albufera en la vigilància, educació i comunicació ambiental. Així, durant els caps de setmana s’organitzen en grups i fan torns durant tot el dia, fins les 21h, en les següents zones: des de l’antic poliesportiu al Tallafoc de la Rambla, des d’este punt fins el marge nord de la Gola de Pujol, i des del marge sud de la Gola de Pujol fins a la Gola del Perellonet.

De les incidències registrades, 181 enguany, la majoria corresponen a la presència de gats i gossos solts, també destaca la troballa d’animals ferits, la col·locació de tendes de campanya, la utilització de fogueres o càmping gas, el pas de persones a zones restringides i el manteniment de les instal·lacions del Parc.

També durant la campanya s’han realitzat 576 enquestes amb caràcter informatiu, així com s’han organitzat dos tallers sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible aplicats a la Devesa en centres d’activitats extraescolars a més d’una trobada de participants en el projecte.

Durant l’acte de lliurament de diplomes, el regidor d’Ecologia Urbana i vicealcalde, Sergi Campillo, ha agraït la tasca a les persones que han realitzat el voluntariat mediambiental perquè “esteu millorant la qualitat de vida de les persones a través de la labor de sensibilització i conservació, en este cas, de la Devesa-Albufera, difonent un missatge de compromís col·lectiu amb la cura de l'entorn i la implicació dels qui visiten este espai connectant-los directament amb la naturalesa”. També ha anunciat la intenció de mantindre la col·laboració de l’Ajuntament amb este projecte al qual aniran afegint-se millores com ara actualitzar els mapes de les zones d’actuació, també s’està estudiant ampliar el servici de neteja en la Devesa, així com continuar desenvolupant una campanya de conscienciació entre els i les visitants i continuar amb el tancament de protecció del sistema dunar col·locant, a més, nous panells informatius.

Pujar