elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Casa de la Ciència ofereix un cicle de conferències i una exposició per a acostar l'exploració de l'univers al gran públic

La Casa de la Ciència ofereix un cicle de conferències i una exposició per a acostar l'exploració de l'univers al gran públic
  • La conferència Telescopios: Escrutando el universo a lo largo del tiempo obrirà la programació aquest pròxim dijous i serà impartida per Antxón Alberdi (Institut d'Astrofísica d'Andalusia)

  • Com a complement al cicle de conferències, la sala d'exposicions de la Casa de la Ciència del CSIC a València acull, fins al 31 de març, l'exposició AstrónomAs

 

La Delegació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana (Casa de la Ciència) ha organitzat, per als pròxims cinc dijous, el cicle de conferències Qué sabemos de? Mensajeros siderales. Exploración del universo. Entre altres temes, s'abordaran qüestions relacionades amb el paper dels telescopis i altres instal·lacions capaces de detectar raigs còsmics i ones gravitacionals. Totes les xarrades tindran lloc a les 19 hores i podran seguir-se, en directe, via streaming en el nostre canal de YouTube.

La conferència Telescopios: Escrutando el universo a lo largo del tiempo obrirà la programació dijous que ve, 19 de gener, i serà impartida per Antxón Alberdi, investigador del CSIC a l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA, CSIC), que explicarà com s'explora l'univers mitjançant telescopis terrestres. El cicle continuarà el 26 de gener amb la conferència El universo desde el espacio, xarrada que serà a càrrec d'Almudena Alonso, investigadora del Centre d'Astrobiologia (CAB, CSIC - INTA). En ella s'abordaran les diferents capacitats dels telescopis espacials.

Al febrer, el dia 2, serà el torn d'Antonio Bueno, investigador de la Universitat de Granada, amb la xarrada Rayos cósmicos que estáis en los cielos, que tractarà la detecció d'aquestes radiacions. Una setmana després, el 9 de febrer, l'investigador de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC - Universitat de València) Juan de Dios Zornoza oferirà la conferencia Neutrinos, los viajeros cósmicos que nos traen el universo hasta el mar i explicarà la funció d'aquestes partícules elementals, les segones més abundants de l'univers.

El cicle conclourà el dijous 16 de febrer amb la xarrada Ondas gravitacionales: nuevas mensajeras del universo. Alicia Sintes, investigadora de la Universitat de les Illes Balears, parlarà de la informació que ens proporcionen les ones gravitacionals per a comprendre l'univers.

Les conferències Qué sabemos de? són una iniciativa del CSIC que se celebra des de 2014 en ciutats de tota Espanya. Inspirades en la col·lecció de llibres del mateix nom (CSIC-Cataracta), les xarrades pretenen construir un espai de diàleg entre la comunitat científica i la societat. En elles, investigadors i investigadores de totes les àrees del coneixement expliquen l'actualitat científica, els seus processos i el seu impacte a la nostra vida quotidiana, i deixen també un temps per al debat.

Exposició AstrónomAs

Com a complement al cicle de conferències, la sala d'exposicions de la Casa de la Ciència del CSIC a València acull, fins al 31 de març, l'exposició AstrónomAs. La mostra ha estat patrocinada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), del Ministeri de Ciència i Innovació, i realitzada per un grup interdisciplinari de persones de l'àmbit de l'astronomia i de la història de la ciència.

Posa el focus en les dones que han dedicat les seues nits i els seus dies a l'astronomia. Pensada des del principi amb un doble format, digital i físic, s'ha organitzat entorn de catorze temes: el Sol, el sistema solar, estreles i cúmuls estel·lars, exoplanetes, discos protoplanetaris i objectes de baixa massa, mig interestel·lar, estreles moribundes, la Via Làctia, galàxies, cúmuls de galàxies, física d'astropartícules, forats negres supermasius, cosmologia, software i big data, i instrumentació.

L'exposició té com a objectiu fomentar les vocacions científiques i tecnològiques en general, i entre les xiquetes i adolescents en particular, divulgar les investigacions realitzades en astronomia i astrofísica, les innovacions afins i les perspectives futures. Es pretén no sols incrementar la cultura científica, tecnològica i innovadora en la societat espanyola, sinó, a més, millorar l'educació científica i tècnica en tots els nivells.

Es pot visitar a la sala d'exposicions de la Casa de la Ciència, de dilluns a divendres, de 10 a 16 hores.

Pujar