Castellano

La burocràcia frena la recuperació dels hostalers a València després d'una crisi sense precedents

La burocràcia frena la recuperació dels hostalers a València després d'una crisi sense precedents
  • La seua facturació cau un 70% i molt pocs han pogut, de moment, ampliar les seues terrasses

La Coordinadora Hostaleria dels Barris de València denuncia la “ineficàcia” i el “anquilosament burocràtic” de l'administració local amb el qual s'estan topant els hostalers per a poder acollir-se al pla d'ampliació de terrasses, al qual va donar llum verda la Regidoria d'Espai Públic el passat 22 de maig, i que està dificultant la represa i recuperació de l'activitat econòmica dels bars i restaurants que han reobert les seues portes amb limitació del 50% de l'aforament en terrasses en fase 1 i el 40% a l'interior en fase 2 des de dilluns passat.

De fet, segons dades recopilades per la Coordinadora, del 75,8% dels bars, restaurants i locals d'oci que han sol·licitat ampliació de terrasses, només el 5% ha rebut l'autorització. Els hostalers consultats en diferents barris asseguren que no han rebut cap resposta, 13 dies després d'haver-se activat el termini, o que se'ls ha emplaçat a presentar documentació complementària que no apareix especificada en els formularis habilitats per a gestionar les tramitacions.

“A més, sorprén que s'estiguen rebent ara, les notificacions per al marcat de les terrasses corresponents al pla especial que va suposar la retallada de les terrasses en 2018 en Russafa”, lamenten en un comunicat.

Per al col·lectiu, “existeix voluntat per part de la Regidoria d'Espai Públic, competent en la matèria; però per desgràcia, el sistema administratiu torpedina les actuacions posades en marxa, retardant la concessió de l'ampliació de les terrasses o aplicant les retallades de 2018 en un moment en el qual es requereix màxima agilitat i suport als sectors econòmics”.

Sobre aquest tema, indiquen des de la Coordinadora, resulta “incomprensible que el portal digital de l'Ajuntament tardara cinc dies a estar operatiu des que la Junta de Govern Local aprovara que els bars i restaurants podrien ampliar, de manera temporal, les seues terrasses i les condicions i tràmits per a poder dur-ho a terme, o cridaner que entre algunes respostes sobre la documentació adjuntada s'argumente que no és vàlida perquè en el pla no s'aprecia bé l'espai sol·licitat al no poder imprimir-lo en color”.

El col·lapse administratiu o falta de recursos o el teletreball “no pot ser ara el problema al qual hagen d'enfrontar-se els hostalers que han alçat les persianes, la majoria a mig gas per les limitacions d'aforament i en molts casos per falta de públic a conseqüència de la major crisi sanitària a la qual ens estem enfrontant tota la societat”.

Al contrari, han de posar-se, insisteixen des de la Coordinadora, “tots els recursos i facilitats possibles per a mitigar les pèrdues econòmiques d'un sector clau per al PIB de la ciutat, i que està veient com els seus ingressos són mínims i a penes cobreixen despeses. La seua facturació mitjana, segons dades aportades pels propis hostalers, és un 70% inferior a la registrada durant els mesos previs al Covid19, fins i tot en algunes zones més castigades per falta de públic turista o resident supera el 80%, com és el cas del barri del Carmen”.

Pujar