elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Es burla i denigra a persones amb discapacitat i sense llar amb vídeos que penjava en internet des de València

Es burla i denigra a persones amb discapacitat i sense llar amb vídeos que penjava en internet des de València
  • La Guàrdia Civil ha detingut al creador d'este contingut, veí de Benimàmet, que realitzava les entrevistes durant la seua jornada labora com a conductor de grues

La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació GRUNT, ha detingut al creador de contingut en una coneguda xarxa social en la qual publicava vídeos en el seu perfil en els quals denigrava i es burlava de persones amb discapacitat intel·lectual de desenvolupament, persones sense llar i pertanyents a comunitats racialment discriminades.

L'operació es va iniciar, a mitjan passat mes de desembre quan la representant d'un centre especialitzat en Trastorn Mental Greu situat a la província de València, va posar en coneixement de la Guàrdia Civil l'existència de la creació de continguts en una coneguda xarxa social amb milers de seguidors en els quals es realitzen vídeos denigrants que es burlen de persones amb este trastorn, amb el perjudici que això comporta per als familiars de les víctimes.

Continuant amb les investigacions, els agents van poder determinar que el creador de contingut freqüentava els voltants del centre en hores en les quals els pacients eixien de passeig amb el propòsit de crear contingut humiliant i en to de mofa en format vídeo per a la seua posterior difusió pública. L'autor procurava ocultar la seua identitat, amb la clara intenció d'eludir a les Forces i Cossos de Seguretat.

Una vegada que els agents van analitzar el contingut publicat en el perfil social del detingut, es va poder constatar que no sols realitza vídeos denigrants de persones amb discapacitat, sinó també d'individus socialment marginats, com de persones sense llar, persones que patix afeccions d'alcohol o drogues, així com pertanyents a comunitats racialment discriminades.

Cal destacar que l'eslògan del seu perfil en la xarxa social era: ‘Si no rius perds’.

Després de l'anàlisi del contingut publicat, els agents van aconseguir identificar a l'usuari del perfil i localitzar el seu parador. Es tracta d'un home de 35 anys d'edat, veí de la localitat de Benimamet (València) que aprofitava la seua labor com a operador de grua per a dur a terme entrevistes a individus marginats socialment que trobava en espais públics durant la seua jornada laboral. També es traslladava amb el seu propi vehicle, a vegades, al centre de residència de persones amb discapacitat.

A més de la detenció d'esta persona, la Guàrdia Civil ha aconseguit eliminar per complet el perfil de la coneguda xarxa social que disposava de 7979 seguidors i 76300 likes, així com tot el material associat.

Al detingut se li imputa un delicte d'odi (vexacions a persones vulnerables).

Les diligències han sigut entregades en el Jutjat de Primera Instància i Instrucció Número 1 de Massamagrell (València).

Davant esta mena de conductes la Guàrdia Civil recomana a la ciutadania tindre precaució en xarxes socials evitant compartir informació personal sensible i denunciant tot el contingut que resulte ofensiu. La consciència digital i la col·laboració són fonamentals per a previndre i abordar conductes il·lícites en línia.

MÉS FOTOS
Es burla i denigra a persones amb discapacitat i sense llar amb vídeos que penjava en internet des de València - (foto 2)
Es burla i denigra a persones amb discapacitat i sense llar amb vídeos que penjava en internet des de València - (foto 3)
Es burla i denigra a persones amb discapacitat i sense llar amb vídeos que penjava en internet des de València - (foto 4)
Pujar