elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Biblioteca Pilar Faus ret homenatge a les bibliotecàries que van treballar per la formació educativa de les dones

La Biblioteca Pilar Faus ret homenatge a les bibliotecàries que van treballar per la formació educativa de les dones

    La Biblioteca Pública Pilar Faus de València ha organitzat una jornada sobre la formació educativa de les dones a Espanya, des del segle XIX fins a la Transició, per a enaltir la gran tasca que va fer a València Pilar Faus, la primera directora de la Biblioteca Pública a l'actual emplaçament al carrer de l'Hospital. 

    Per a commemorar el 40 aniversari de la biblioteca i la figura de Pilar Faus s'ha programat la jornada 'Lectura, dona i biblioteques', que ha comptat amb les ponents següents: Ana Reig (MuVIM) 'Institución para la Enseñanza de la Mujer', Sergio Valero (UV) 'Misiones Pedagógicas', Romà Seguí (BPE València) 'Guerra Civil', Fernanda del Rincón (Corts Valencianes), 'Sección Femenina' i Vicenta Cortés 'Pilar Faus'. 

    La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, que ha assistit a la jornada, ha elogiat les persones, les institucions i les bibliotecàries que "van lluitar per l'alfabetització, l'educació i la creació d'una ciutadania crítica, i que van estendre els seus mètodes a tota la societat però especialment a les dones que, en el segle XIX i fins a la meitat del segle XX, tenien molt limitat l'accés a la cultura". 

    En la jornada s'ha aprofundit en la tasca que va desenvolupar a València la Institución para la Enseñanza de la Mujer creada en 1883 i que va perviure fins a la República. Les seues idees i tècniques van ser assumides per la Institución Libre de Enseñanza. 

    També s'ha explicat el treball de les Misiones Pedagógicas durant la República, el retrocés que va suposar la Secció Femenina de la Falange per a l'educació de les dones i com la Transició espanyola va retornar la universalitat a l'educació. 

    Sobre Pilar Faus s'ha destacat la seua dedicació a la lectura i la seua participació en nombrosos plans nacionals sobre arxius, documentació i biblioteques. La bibliotecària i investigadora va escriure un llibre sobre una altra dona que tant va aportar a la llengua espanyola, María Moliner, i el seu pla de biblioteques, i al final de la seua carrera també va estudiar l'obra literària d'Emilia Pardo Bazán. 

    La biblioteca pública Pilar Faus de València va obrir les seues portes en 1979 a l'actual emplaçament del carrer de l'Hospital. Des d'aquest moment, ha sigut un referent per a tota la ciutat. Conté més de 150.000 documents i té una afluència anual de 430.000 persones.

    Pujar