elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Agricultors protesten a València contra els acords comercials que la UE manté amb tercers països per "competència deslleial"

Agricultors protesten a València contra els acords comercials que la UE manté amb tercers països per "competència deslleial"
  • La concentració s'ha celebrat enfront de la cimera de ministres de Comerç de la UE que se celebra a València

Una reduïda representació de La Va unir Llauradora i Ramadera i l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA), després de desautoritzar la concentració inicial la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana, han protestat hui enfront del centre comercial del Saler a València contra els acords comercials que la UE està subscrivint amb països tercers per la falta de reciprocitat i el foment d'una competència deslleial de les importacions agràries que provoquen una greu crisi de rendibilitat dels agricultors i ramaders europeus.

Els dirigents de AVA-ASAJA i LA VA UNIR, Cristóbal Aguado i Carles Peris, han criticat en l'acte la desautorització de manera ‘irresponsable’ per part de la delegada del Govern, Pilar Bernabé, i l'atribueixen a “una clara intencionalitat política, que suposa un abús de poder antidemocràtic i que ha privat els legítims drets de moviment i llibertat d'expressió dels agricultors valencians”.

Totes dues organitzacions agràries no obstant això han mantingut la mobilització d'una forma reduïda prop de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, on se celebra la cimera dels ministres de comerç de la Unió Europea en la qual, entre altres assumptes, es preveuen avanços en les negociacions del tractat amb Mercosur. Sota el lema ‘Nou tractat, nova traïció’, els agricultors han denunciat els greus problemes del sector agrari valencià que estan provocant els acords comercials amb països tercers, dels quals el propi Govern és còmplice i fins i tot promotor en el cas del tractat amb Mercosur.

AVA i LA VA UNIR exigeixen reciprocitat o clàusules espill en les produccions agrícoles i ramaderes que s'importen de països tercers, de manera que existisquen les mateixes condicions de producció dins i fora de la Unió Europea per als aliments que arriben als nostres consumidors. També reclamen una avaluació i revisió continuada dels impactes sobre el sector agrari europeu de tots els acords comercials subscrits per la Unió Europea amb països tercers.

En l'apartat de plagues o malalties de quarantena demanden un nombre màxim de deteccions a l'efecte de prohibir les exportacions d'un país tercer amb destinació a la Unió Europea fins que aquest país tercer siga capaç de garantir la seguretat fitosanitària de les seues produccions, comprovada per inspectors comunitaris. Demanen així mateix no permetre, en les produccions agràries que s'importen de països tercers, l'ús o l'augment del llindar màxim de residus de matèries actives fitosanitàries l'ocupació de les quals està prohibit per a les produccions de la Unió Europea pel seu risc per al medi ambient i la salut humana.

Altres peticions passen per implicar a totes les administracions públiques, tant en recursos humans com econòmics, per a afrontar les amenaces fitosanitàries i zoosanitàries actuals, destacant l'extensió del tractament en fred a les mandarines i els pomelos per comportar risc d'entrada de la falsa arna. Per a l'arròs advoquen per una clàusula de salvaguarda automàtica de l'arròs en cas que les importacions foranes suposen un impacte greu per a la rendibilitat dels productors comunitaris.

LA VA UNIR i AVA-ASAJA no descarten convocar en les pròximes dates al sector agrari valencià a una altra concentració més massiva amb presència de tractors i agricultors enfront de la Delegació del Govern i remetran també una carta de queixa a la delegada, Pilar Bernabé, pel tracte discriminatori en desautoritzar la protesta ja convocada per a hui.

MÉS FOTOS
Agricultors protesten a València contra els acords comercials que la UE manté amb tercers països per "competència deslleial" - (foto 2)
Pujar