Castellano

Vaga de transport i protesta dels agricultors en plena escalada de preus a Espanya

Vaga de transport i protesta dels agricultors en plena escalada de preus a Espanya
  • Són diversos els sectors en escac: “Entrem en un escenari molt complex on la continuïtat de les empreses és crítica”

En plena escalada de preus del combustible, la llum, la calefacció i la cistella de la compra, tot això derivat del conflicte a Ucraïna, la situació comença a ser insostenible per a molts sectors que estan repercutint els seus costos però, tot i així, no troben la solució al continu augment dels preus.

Dilluns que ve la Plataforma per a la Defensa del Sector del Transport ha convocat una vaga indefinida com a mesura de pressió perquè el Govern pose solució a la gran escalada de preus. Des de la Comunitat Valenciana, l'Associació d'Empresaris Valencians del Transport no secunda la mobilització però sí que reconeix la greu situació que viu el sector.

"El preu del combustible des que va esclatar la guerra a Ucraïna ha augmentat un 20% i en aquestes condicions és pràcticament inviable el desenvolupament de l'activitat, és més convenient deixar el camió aturat que continuar treballant", declara el seu secretari general Carlos García.

Al principi el mecanisme que té el sector és repercutir els preus del servei de transport però els clients es resisteixen: “Entrem a un escenari molt complex on la continuïtat de les empreses és crítica”. El sector s'ha dirigit al ministeri de Transport a qui demana l'adopció de mesures: “No tenim gaire confiança, sí que és molta desesperació”.

Manifestació dels agricultors

Precisament la setmana que ve hi ha convocada també una gran manifestació, aquesta vegada del sector de l'agricultura i la ramaderia a Madrid. Tindrà lloc el diumenge 20 de març i estan convocades associacions de tot Espanya. La convocatòria estava prevista des de fa setmanes per la crisi de rendibilitat del camp, però l'escalada de preus ha precipitat que s'augmentin les reivindicacions.

Des d'AVA-ASAJA a la Comunitat Valenciana exigeixen mesures extraordinàries per alleujar l'escalada de costos de producció agropecuaris –sobretot de l'energia elèctrica, els combustibles, els fertilitzants i els pinsos per a alimentació animal– “un canvi de rumb dràstic a les polítiques agràries europees i espanyoles per garantir l'autoproveïment alimentari i no continuar depenent de països tercers com Ucraïna per al subministrament de matèries primeres essencials tant per a l'activitat a peu de camp com per al conjunt de la cadena agroalimentària”.

La Unió de Llauradors també ha recordat el catàleg de mesures plantejades al Ministeri d'Agricultura, que permeten a les explotacions agrícoles i ramaderes sobreposar-se a la situació generada per l'encariment dels costos de producció agreujat per les conseqüències de la invasió russa d'Ucraïna i també per la sequera.

La bossa de la compra, cada cop més “pesada”

Mentrestant, les pujades constants del preu de l'electricitat, el butà i els carburants es tornen a traslladar als preus de l'alimentació, que han tornat a pujar al febrer i l'IPC ja encadena un increment anual del 5,6% en aquesta partida, tal com acaba de publicar l'Institut Nacional d'Estadística a les dades desagregades del mes passat.

La pujada és especialment preocupant en la fruita fresca (3,8%), els llegums secs o en conserva (3,1%) i, sobretot, els aliments per a nadons (5,0%). Altres productes bàsics afectats, encara que en menor mesura, són la llet sencera (1,9%), la llet desnatada (1,6%), el peix congelat (1,3%), el pa (1,1%) i el formatge (1,1%). També crida l'atenció les extraordinàries pujades de salses i condiments (5,2%), l'aigua mineral (5,1%) i els plats preparats (4,5%).

Pujar