elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Universitats Públiques Valencianes lliuren els IV Premis PRECREA en la Universitat Politècnica de València

Les Universitats Públiques Valencianes lliuren els IV Premis PRECREA en la Universitat Politècnica de València
  • La Universitat d’Alacant concedeix el Premi Isabel-Clara Simó de Creació Literària, que enguany ha recaigut en Jaume Pérez Montaner i Emili Rodríguez Bernabeu

La Universitat Politècnica de València ha sigut la seu de l’acte de lliurament de la quarta edició dels Premis PRECREA, uns guardons que concedeixen les cinc universitats públiques valencianes per a reconèixer i posar en valor la seua tasca creativa. L’acte d’enguany va tenir lloc ahir de vesprada a la sala d’actes de la Facultat de Belles Arts de la UPV, presidit pel seu rector, José E. Capilla, i amb la participació de la secretària autonòmica d’Universitats, Esther Gómez; el director general de Cultura de la Generalitat, Sergio Arlandis, i les vicerectores amb competències en cultura de les cinc universitats organitzadores, entre les quals es trobava la vicerectora de la UA, Catalina Iliescu.

Correspon a cada universitat atorgar el premi en una de les cinc categories que integren els Premis PRECREA, que enguany han decidit concedir els seus reconeixements a la creativitat a Jaume Pérez Montaner i Emili Rodríguez Bernabeu (Premi Isabel-Clara Simó de Creació Literària, atorgat per la Universitat d’Alacant); Evangelina Rodríguez Cuadros (Premi Carles Santos d’Arts Escèniques, atorgat per la Universitat de València); Radiante Light Art Studio (Premi José María Yturralde de Disseny i Creativitat Tecnològica, atorgat per la Universitat Politècnica de València); Federació de Cors de la Comunitat Valenciana-FECOCOVA (Premi Matilde Salvador de Música, atorgat per la Universitat Jaume I de Castelló); Pilar Pedraza Martínez (Premi Juana Francés d’Arts Plàstiques i Visuals, atorgat per la Universitat Miguel Hernández d’Elx). Amb aquests Premis a la Creació PRECREA, les cinc universitats públiques valencianes reconeixen cada any «la meritòria tasca, qualitat de les obres i la seua significació a l’excel·lència i la innovació de la vida cultural i artística valenciana» en les cinc categories establides.

Premi de Creació Literària

En la categoria de Creació Literària, enguany el Premi Isabel-Clara Simó de Creació Literària, atorgat per la Universitat d’Alacant, ha recaigut en dos escriptors valencians per la seua dilatada trajectòria: Emili Rodríguez Bernabeu i Jaume Pérez Montaner. Emili Rodríguez Bernabeu, cardiòleg alacantí, ha centrat la seua activitat literària en la poesia, l’assaig i la crítica, escrita en valencià. «En poesia sempre he tractat d’aprofundir en el lèxic i en el llenguatge perquè pense que la poesia és, sobretot, una manera de modificar el llenguatge per a dir l’indicible», ha explicat Rodríguez Bernabeu. Per part seua, Jaume Pérez Montaner, poeta i assagista nascut a l’Alfàs del Pi, ha desenvolupat una extensa obra en valencià que ha compatibilitzat amb la seua activitat com a professor en universitats dels Estats Units i a la Universitat de València. Pérez Montaner ha mostrat el seu agraïment i ha fet balanç de les seues obres: «El meu primer llibre publicat va ser Adveniment de l’odi i estic a punt de publicar un nou llibre titulat Amants del vers. El meu agraïment a les universitats valencianes i especialment a la Universitat d’Alacant».

Premi d’Arts Escèniques

Enguany el Premi Carles Santos d’Arts Escèniques, atorgat per la Universitat de València, ha recaigut en Evangelina Rodríguez Cuadros, catedràtica de Literatura Espanyola de la Universitat de València, la qual, amb la seua investigació en la literatura i el teatre del Siglo de Oro, ha sigut pionera en l’àmbit nacional i internacional. Evangelina Rodríguez ha destacat el lema que l’ha acompanyada durant la seua trajectòria: «Encara aprenc. Un lema que em va deixar la meua pròpia família i que m’ha acompanyat per a discernir, per a veure la realitat que sempre m’ha semblat manifestament millorable.»

Premi de Disseny i Creativitat Tecnològica

El Premi José María Yturralde de Disseny i Creativitat Tecnològica, concedit per la Universitat Politècnica de València, ha distingit Radiante Light Art Studio per la seua visió transdisciplinària que fusiona tecnologia art i ciència en una cerca constant per entendre i representar les complexitats inherents en la percepció humana i l’experiència estètica. Manuel Conde, director de Radiante Light Art Studio, ha destacat que «el nostre interès radica en la relació entre arquitectura, persones i la llum, ens agrada treballar la llum com un element arquitectònic més».

Premi de Música

La Federació de Cors de la Comunitat Valenciana (FECOCOVA) ha sigut l’entitat guanyadora del Premi Matilde Salvador de Música, atorgat per la Universitat Jaume I de Castelló, per la seua tasca en la consolidació d’aquesta pràctica musical. «Entre els nostres objectius destaca el foment de la relació entre les diferents entitats, millorar el nivell artístic i tècnic dels cors i ampliar el seu repertori, així com acostar el cant coral al carrer», ha explicat José Ramón Calpe, president de FECOCOVA.

Premi d’Arts Plàstiques i Visuals

Finalment, el Premi Juana Francés d’Arts Plàstiques i Visuals, atorgat per la Universitat Miguel Hernández d’Elx, ha recaigut en Pilar Pedraza Martínez, que al llarg de vora cinc dècades ha desenvolupat una prolífera carrera com a creadora, professora d’art i de cinema, traductora i investigadora de la Universitat de València. Pilar Pedraza va ser, així mateix, consellera de Cultura de la Generalitat Valenciana i membre del Consell d’Administració d’RTVV. No ha pogut assistir a l’acte, i Javier Moreno, vicerector adjunt de Creació Contemporània i Mediació Cultural de la Universitat Miguel Hernández, ha recollit el premi en nom seu.

Pujar