Castellano

El turisme actiu valencià es reactiva però amb pèrdues "devastadores"

El turisme actiu valencià es reactiva però amb pèrdues "devastadores"
  • La situació que travessen les empreses del sector és crítica, a pesar que passen a la fase 1

MÉS FOTOS
El turisme actiu valencià es reactiva però amb pèrdues "devastadores" - (foto 2)

Davant les greus conseqüències econòmiques que ha ocasionat la paralització total de les activitats i el tancament de les empreses, l'associació de Turisme Actiu de la Comunitat Valenciana, CV ACTIVA, treballa al costat de les seues empreses associades i amb la resta d'associacions a nivell nacional en el disseny d'una desescalada que complisca amb els criteris de seguretat i les mesures higienicosanitàries estipulades.

“Hem reforçat els estàndards de seguretat sanitària i higiene en les activitats de turisme actiu, aquests paràmetres són prioritaris en l'actuació de les nostres empreses, a fi que el nostre sector continue sent garant de bones pràctiques”, declara el president, Fernando Falomir.

Juntament amb la implementació de mesures higienicosanitàries, CV ACTIVA posa en marxa un distintiu que identifique a les empreses que operen dins dels paràmetres de qualitat i seguretat que exigeix l'organització empresarial. “Cadascuna de les nostres empreses tindrà una fitxa tècnica que la identifique i informe al públic sobre les entitats asseguradores amb les quals treballa, entre altres dades”, avança la secretària de l'associació, Belén Salvador.

El full de ruta també preveu un estudi sectorial que actualitze les principals magnituds del sector: ocupabilitat, facturació, activitats amb major rellevància, etc. Així mateix, “analitzarem la implicació de les nostres empreses amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, usant la Guia per a un turisme sostenible”, afig Salvador.

De cara a la promoció i la comercialització, gràcies al conveni de col·laboració signat amb Turisme Comunitat Valenciana, CV ACTIVA estableix un paquet d'actuacions promocionals, destacant un nou model de comunicació online centrat en les fortaleses de la destinació i els avantatges competitius de les empreses associades: qualitat, singularitat i, per descomptat, sostenibilitat. “Llançarem un mapa interactiu de Turisme Actiu perquè qualsevol persona puga navegar, consultar i contactar amb l'empresa més pròxima a la seua zona d'activitat”, assenyala el gerent de l'associació, Tanausú Zumaquero-Anou.

A més, el catàleg d'empreses de CV ACTIVA presentat enguany en Fitur (Madrid) i fires internacionals de turisme com Vakantiebeurs (Utrecht) i el Salon dónes Vacances (Brussel·les) s'actualitzarà amb les noves empreses i es llançarà en les jornades professionals que congregarà als experts del sector. “Necessitem un fòrum professional per a l'intercanvi de coneixement més que mai, les nostres jornades anuals pretenen ser la cita mediterrània per excel·lència del Turisme Actiu”, explica Zumaquero-Anou.

En la seua opinió, és de vital importància el conveni que desenvolupen al costat de Turisme Comunitat Valenciana per a fer costat a les empreses amb aquest ampli conjunt d'accions promocionals, especialment per a ajudar a les que no han pogut accedir a les ajudes públiques. “Algunes empreses no han pogut accedir al finançament al no pertànyer a Creaturisme, per la qual cosa les ajudem a integrar-se en aquest programa; però al mateix temps, posem a la disposició de la Generalitat el nostre cens de manera que puguem accedir a les ajudes en igualtat de condicions que les agències de viatges”, incideix Zumaquero-Anou.

La reactivació necessita injeccions econòmiques addicionals de les administracions públiques

La situació que travessen les empreses del sector en aquest sentit és crítica, a pesar que passen a la fase 1, les pèrdues econòmiques han sigut devastadores. “És necessari invertir mitjançant ajudes mínimes compensatòries per a mantindre les empreses i l'economia en si, els préstecs no són una solució, ja que a més de no poder reiniciar l'activitat, les empreses acabarien d'ofegar-se en deutes”, argumenta el tresorer de CV ACTIVA, César Rodrigo.

Davant les dificultats per a accedir a les ajudes econòmiques, CV ACTIVA demanda mesures addicionals equitatives que s'ajusten a la realitat de la situació que travessen les pimes i autònoms, com la reducció d'impostos o la concessió d'ajudes directes. “És necessari habilitar ajudes compensatòries per a totes les empreses afectades, especialment per a les que no han pogut reiniciar l'activitat fins ara o no han pogut accedir a les ajudes de Turisme”, concreta el vicepresident de l'associació regional, Ramón Mestres. En aquest sentit, totes les ajudes i accions compensatòries que puguen promoure les administracions públiques, així com la reducció d'impostos, són essencials per als petits i mitjans empresaris.

Per això, l'associació denuncia altres casos com les taxes excessives que cobren les confederacions hidrogràfiques, arribant a aconseguir els 9.000 euros anuals en el cas de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Amb vista a la recuperació de l'activitat econòmica quan se supere la crisi sanitària, “hem sol·licitat que es rebaixen o bonifiquen les taxes que suporten les empreses que operen al Xúquer, sol·licitud que ha sigut denegada. És necessari que la confederació entenga que no és suficient amb posposar alguns pagaments quan les empreses han estat tancades i sense ingressos de cap mena”, lamenta el vicepresident de CV Activa.

Malgrat el panorama incert, els representants de les empreses de Turisme Activo de l'associació estan més actius que mai, “desitjant gaudir juntament amb els seus clients i tornar al medi natural on ofereixen les seues activitats, ara més que mai tan necessàries per a millorar la nostra salut física i mental després del confinament”, conclou *Mestres.

Pujar