elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El TSJCV empara al naturista d'Aldaia que va caminar nu pel carrer davant el buit legal

El TSJCV empara al naturista d'Aldaia que va caminar nu pel carrer davant el buit legal
  • L'home va intentar entrar nu, també, a la sala al setembre de 2022 pel judici per exhibicionisme

La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha confirmat la sentència dictada per un jutjat de València que anul·la les sancions imposades per la Delegació del Govern a un jove que anava nu pel carrer, notícia que els avancem en elperiodic.com el mes de setembre passat de 2022.

Cal recordar que en aquell moment, els agents de l'autoritat van frustrar la intenció d'un processament d'entrar nu a la Ciutat de la Justícia a València per a acudir al judici que tenia per exhibicionisme per la via del contenciós-administratiu, en una imatge que es va fer viral.

En la sentència d'apel·lació, el Tribunal adverteix que aqueixa conducta nudista no està emparada pel dret a la llibertat ideològica, com esgrimeix el sancionat, però tampoc va vulnerar la Llei orgànica 4/2015 de Protecció de la Seguretat Ciutadana ni existia una ordenança municipal en el municipi on van ocórrer els fets, Aldaia, que la sancionara expressament.

Per als magistrats, a causa del “buit legal benvolgut”, l'acció comesa no mereix retret des del punt de vista del dret sancionador administratiu, la qual cosa porta a desestimar el recurs d'apel·lació interposat per l'Advocacia de l'Estat i a ratificar la sentència d'instància.

“Mancant determinació específica a través d'una norma, com pot ser una ordenança municipal, que no existeix en el municipi d'Aldaia (….), la Sala entén que la resulta atípica per no tindre encaix en el tipus aplicat”, precisen, en al·lusió a l'article 37.5 de la Llei 4/2015.

Aquest article sanciona “la realització o incitació a la realització d'actes que atempten contra la llibertat i indemnitat sexual, o executar actes d'exhibició obscena quan no constituïsca infracció penal”.

En el cas analitzat, tal com recull la resolució, el comportament del sancionat, consistent a passejar-se o romandre nu pel carrer o en un lloc públic, no encaixa en el tipus il·lícit aplicat.

“L'actor simplement es va limitar a romandre o circular nu a diferents hores en dos carrers diferents d'Aldaia (…), sense cap circumstància concomitant en la seua conducta que suposara alteració de la seguretat ciutadana, la tranquil·litat o l'ordre públic”, precisa el Tribunal.

La sentència no és ferma i pot ser recorreguda davant el propi TSJCV o la Sala Tercera del Tribunal Suprem.

Pujar