elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ESTUDIS CORONAVIRUS

Troben restes de coronavirus en excrements humans 7 mesos després de passar el covid

Troben restes de coronavirus en excrements humans 7 mesos després de passar el covid
  • Un estudi d'investigació publicat en la revista Med explica per què alguns pacients desenvolupen símptomes gastrointestinals de forma persistent.

Encara que el Covid-19 és un virus que afecta l'aparell respiratori, alguns pacients han desenvolupat també símptomes gastrointestinals com a dolor abdominal, nàusees, vòmits o diarrees de forma persistent.

Eixe va ser el motiu pel qual es va iniciar un assaig clínic per un equip d'investigació al maig de 2020 per a tractar de conéixer més sobre els casos lleus de Covid-19. Era el primer a avaluar la presència de l'ARN del virus en la disseminació viral, i per tant, es van arreplegar mostres fecals d'entre més de 110 pacients.

El resultat, publicat en la revista Med, va ser clar: alguns pacients expulsaven restes de coronavirus per mitjà de l'excreció. En concret, eren el 49 % la primera setmana, el 13 % als 4 mesos i un 4 % encara quan ja havien passat 7 mesos des del contagi.

Relació amb la simptomatologia

Segons Ami Bhatt, de la Universitat de Stanford, les persones que continuaven "eliminant l'ARN del SARS-CoV-2 en els seus excrements són els que tenien una alta incidència de símptomes gastrointestinals". Així, açò podria explicar que els símptomes del Covid-19 siguen més perllongats en aquells que hagen passat per una malaltia més aguda i que, a més, hagen pogut tindre algunes de la simptomatologia.

D'altra banda, la hipòtesi del covid persistent podria plantejar-se en termes de reacció immunitària de l'organisme a la infecció del virus. "El SARS-CoV-2 podria romandre en l'intestí o inclús en altres teixits durant un període de temps més llarg que en el tracte respiratori, i allí bàsicament pot continuar provocant al nostre sistema immunològic i induir algunes d'estes conseqüències a llarg termini", indica Bhatt.

El pacient no pot contagiar

Si bé es va trobar el coronavirus en mostres fecals, els investigadors apunten que eren restes genètiques i no poden contagiar. "No crec que el nostre estudi suggerisca una transmissió fecal-oral", segons Bhatt, la qual cosa indica que el pacient no pot contagiar ja que el virus ho ha expulsat de les seues vies respiratòries temps abans.

En conseqüència, aquest descobriment té una notícia positiva en termes de salut pública. No sols per a predir brots emergents de covid en aigües residuals, sinó per a comprovar la densitat de noves infeccions. "Si, com diuen, al voltant del 4% de les persones set i huit mesos després continuen excretant restes virals en els seus excrements, l'avaluació de la densitat de noves infeccions en una comunitat es complica", assegura William Schaffner, director metge de la Fundació Nacional de Malalties Infeccioses.

Pujar